Inconsistiency of Labels of the same spelling but different capitiization

  • 1
  • Problem
  • Updated 3 months ago
Merged

This conversation has been merged. Please reference the main conversation: Lightroom Classic: Sets color labels with incorrect case in the label name, affecting filters

I discovered this issue solving another users question on another forum.  Apparently the labeling was done in another program.

Select 3 photos and set the label to the DEFAULT "Blue" in Lightroom.  Go to the library panel and rename one to "blue" (only the case changed) and one to "Cyan".   As you can see the left photo is labeled "Blue" with a blue square,  the middle photo is labeled "blue" with a blue square and the right photo is labeled "cyan" with a white square which is a custom label.  This means the displayed labels are apparently "case insensitive"



If you use the Library grid and the filter Metadata panel it IS "case sensitive"

Select "Blue" and only the "Blue" label name photo is shown.  The "blue" label name photo is not.



Select "blue" and only the "blue" label name photo is shown.  The "Blue" label name photo is not.


If you use the Library grid and the filter Attribute panel it IS also "case sensitive". Filtering by the Blue label only shows the "Blue" label name photo and not the "blue" label name photo



This also happens using the smart collection although the dropdown list only shows a lower case "blue" and not both "Blue and blue".  The strange thing when it is using "blue" it only selects the photo with the "Blue" named label.



The filters and smart collection correctly identify the "blue" and "cyan" photos as custom.



There are two issues here that need to be fixed.

One issue is that the badges on the photo with a "blue" named label should be WHITE or custom to be consistent with the rest of the interface respecting the CASE of the spelling.

The other issue is the Smart filter dropdown should respect the CASE of the label spelling like the Metadata panel does.  





Photo of Robert Somrak

Robert Somrak, Champion

  • 176 Posts
  • 46 Reply Likes

Posted 3 months ago

  • 1
Photo of Ruurd van Dijk

Ruurd van Dijk

  • 10 Posts
  • 1 Reply Like
The problem is... Those labels are assigned as text in the software. Instead of a number. It becomes even worse if you changes the interface-language. If you change language no color is recognised... Bad programming...!!
Photo of Robert Somrak

Robert Somrak, Champion

  • 176 Posts
  • 46 Reply Likes
I think it is good that you can have custom label sets with different names (although I don't use that feature) but the interface should treat the CASE of the label names consistently.  I didn't think about the language differences of the label names.  
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3870 Posts
  • 1023 Reply Likes
Photo of Jerry Syder

Jerry Syder

  • 225 Posts
  • 110 Reply Likes
Bob, what a coincidence. Similar post here - https://feedback.photoshop.com/photos...
Photo of Robert Somrak

Robert Somrak, Champion

  • 176 Posts
  • 46 Reply Likes
Thanks for the info.  I didn't see that when I posted.  Svetlana's issue was the one I was working on in the beta forum bug report.  Glad she posted!!
(Edited)

This conversation is no longer open for comments or replies.