LIGHTROOM: Import from catalog incompatible with publish services

  • 1
  • Problem
  • Updated 5 years ago
  • (Edited)
Import from catalog is extremely slow, taking hours to import just 8 photo in the best case! The problem seems to be somehow connected to publish services: When I delete all collections in all publish services import from catalog works just fine. As soon as I add a few hundred photos to a publish service's collection, it gets awfully slow, and with 5000 photos in such a collection it's not working at all (or at leats 8 photos are not imported during 12 hours). This behaviour does not depend on a specific publish service, tried 3 different ones and always the same behaviour, so this seems to be a genuine LR issue...
Claudio
Photo of Claudio Emmrich

Claudio Emmrich

  • 13 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 5 years ago

  • 1
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4427 Posts
  • 1637 Reply Likes
How many photos in the source and target catalogs? (I'm not disagreeing, just trying to understand how it can take so long!!)
Photo of Claudio Emmrich

Claudio Emmrich

  • 13 Posts
  • 0 Reply Likes
Originally, my source catalog (the one to be imported) was 600 photos, target catalog was pretty big (80.000 photos). However, after playing a bit around, the effect does not seem to depend much on the size of the target catalog. Even with a source catalog 0f 8 (!) photos and a small target catalogs of just 9000 photos I could see a severe performance impact (about 4 minutes delay, so still useable, but extremely slow for just 8 photos)

1st and primarily, it depends on how many photos to be imported are in one of the publish service collections - if it is none, no impact at all and import is fast, as soon as photos to be imported are in one of the publsih servceis, the delay occurs.

As soon as the photos to be imported are contained in one of the publish service collections, the delay heavily (it seems at least linearly) depends both on number to be imported and number of photos contained in a publish collection: for 8 photos in source catalog and 5000 photos in collection it is already 2 minutes, for 500 photos in souce collection and 9000 photos in publish collection no progress can be seen after 10 hours!

Btw, the delay already occurs during the initial popup message saying that import is being prepared ( I have a German LR, so I don't know the precise text in English)

Best regards

Claudio
Photo of Claudio Emmrich

Claudio Emmrich

  • 13 Posts
  • 0 Reply Likes
No one else experiencing this problem? Just tried LR 5.3, same behaviour. I tried it with new and smaller catalogs, same behaviour. It really means for me that I either cannot use publish services or I cannot import from catalog, which in the first case implies that I cannot use my IPad (Photosmith app) , or I cannot user my Laptop on a samller catalog.
Claudio