Camera Raw: Scrambled preview graphics glitch (Windows)

  • 1
  • Problem
  • Updated 3 years ago
  • (Edited)
Merged

This conversation has been merged. Please reference the main conversation: Camera Raw/Lightroom: Image previews and thumbnails look tiled or broken on Windows

I get a graphics glitch when I use the adjustment brush, less frequently using global adjustments. The glitch occurs much more frequently when using the ACR filter in PS. The reproducability of the glitch is inconsistent, however.

You can see that it fragments the image within the view space and the histogram. The glitch actively shifts the image around as the brush or slider is moved. Glitching occurs regardless of having GPU selected in settings.

 

i7 4770k
32gb RAM
1070gtx v.372.54
Win10 v.1607
All Adobe apps up-to-date.
Photo of Raymond Denton

Raymond Denton

  • 12 Posts
  • 3 Reply Likes
  • Frustrated.

Posted 3 years ago

  • 1
Photo of Ken Rounds

Ken Rounds

  • 75 Posts
  • 18 Reply Likes
It's your Nvidia driver 372.54. Rollback your driver to the previous version 368.81. I've reported the problem to Nvidia. To rollback, go to Device Manager> Display Adapters & right click on Nvidia & select Properties, then click on Rollback Driver. That will solve the problem until they come out with a newer driver. On your ID picture, is that in California? It looks familiar.   
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 15339 Posts
  • 2229 Reply Likes
Ken or Raymond,

Definitely looks like a driver issue.

Does it still like this every time? Or does it get scrambled over time? Do either of you have any 3rd party plug-ins installed?
Photo of Ken Rounds

Ken Rounds

  • 75 Posts
  • 18 Reply Likes
The scramble  changes sometimes just moving the mouse or making a change. Sometimes it clears up. With the old driver, it doesn't do any of that. Yes, I have LensTagger Exif Tool & ColorChecker Passport plugins.
Photo of Raymond Denton

Raymond Denton

  • 12 Posts
  • 3 Reply Likes
I rolled back my drivers and so far haven't encountered the issue. Strange that deselecting the GPU would have no effect. Hopefully nVidia addresses the issue next release.

Jeff - It would glitch nearly every time (although not easily reproducible), and it seemed like it would get progressively worse. Can't say for certain on that though - more of a feeling.

And yes, that is CA; Death Valley - Golden Canyon (sic?) to be exact.
(Edited)
Photo of Ken Rounds

Ken Rounds

  • 75 Posts
  • 18 Reply Likes
Nvidia has a  new  driver: 372.70, but it doesn't work either, so keep using 368.81!!
Photo of Raymond Denton

Raymond Denton

  • 12 Posts
  • 3 Reply Likes
Yup, can confirm. Ugh.
Photo of Kirk

Kirk

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Same issue here. I was going to reinstall Lightroom but will try the Nvidia driver option first. Thanks!
Photo of Raymond Denton

Raymond Denton

  • 12 Posts
  • 3 Reply Likes
Newest driver (372.90) also glitches. I think this is as much Adobe as it is nVidia.
(Edited)

This conversation is no longer open for comments or replies.