Lightroom: Folders invisible in library folder list

  • 3
  • Problem
  • Updated 6 months ago
  • (Edited)
I recently see the problem that pictures imported into a library are shown in the "all pictures" section of the library, but the related folder is not visible in the folders list. When I look into the finder (Mac OS), I see that the folder is at the right place. This correct folder is also shown when I click on "Show image in finder", I just cannot see the folder in the library folder list.
It works for all folders I created before mid of April, all folders created during imports after that are no more shown in the library browser.
There are no filters activated.
Any suggestion for solving this problem?
Photo of Steffen Bechtold

Steffen Bechtold

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
  • frustrated

Posted 7 years ago

  • 3
Photo of Mark Sirota

Mark Sirota

  • 146 Posts
  • 29 Reply Likes
Right-click the photo in Grid, and select "Go to Folder in Library".

This will bring you to the folder that contains that file, and it will be highlighted in the Folders panel on the left.

Most likely it's in a different part of the hierarchy than you expected.
Photo of Anita Dennis

Anita Dennis

  • 75 Posts
  • 24 Reply Likes
Also, click the Library menu and make sure Show Folders In Subfolders is selected.
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 3900 Posts
  • 1315 Reply Likes
That'll be Show Photos in Subfolders, before someone complains they haven't got that command in their version! ;-)

If it's the folders themselves missing though, I'm not so sure that'll help.
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 3948 Posts
  • 1366 Reply Likes
Could your drive be listed as 2 different drives? Did you perhaps rename the drive or change the capitalization of the drive name around mid-April? That's been known to cause the same drive to be listed as separate drives, making folders appear to have gone missing from the usual drive.
Photo of Anita Dennis

Anita Dennis

  • 75 Posts
  • 24 Reply Likes
Indeed--typo. It's photos in subfolders, but I thought it might be helpful.
Photo of TK

TK

  • 531 Posts
  • 109 Reply Likes
If the "Go to Folder in Library" context menu entry does not show the corresponding folder in the library folder hierarchy, your catalogue might be corrupt.

In this case, you could try to click on "All Photographs" and check whether you can spot one or more images in the grid view whose thumbnails never update (i.e., stay gray). Images shot before your "April" boundary should be good candidates, but make sure you check everywhere. Choosing "Show in Explorer" from the context menu of the problematic images, should result in an error message.

You could then try one of two things (work on catalogue copies in any event):
1. Export all images, except the problematic ones, to a new catalogue (Use "Export Catalog"). Simply select all images and deselect the problematic ones.

Alternatively,
2. "remove" (not "delete") the problematic images from the catalogue.

You might then see the missing subfolders again (perhaps after a restart).

I had the same problem once and was able to solve it using version "1" of the above described alternatives. Not sure I ever tried version "2".

My bug report was marked as "solved" which was partly OK since folder synchronisation apparently works with non-corrupt catalogues.

However, there seems to be a bug somewhere that sometimes causes images to lose their "rootFolder" reference. Such corrupted catalogues -- which are not detected to be faulty by catalogue checks -- then cause subfolders to disappear and synchronisation to fail.

I hope the team is aware of the fact that there is something to clean up somewhere.
Photo of Steffen Bechtold

Steffen Bechtold

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Checked all the replies, none of these actually helped me solve the problem.

I now observed some related behavior: once I import new photos to the library, the folder is visible in the library folder list, at the position where I expect it due to the alphabetical ordering. Once Lightroom is restarted, this folder is not visible any more...
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 3948 Posts
  • 1366 Reply Likes
Can you post a screenshot of your Folders panel before and after restart please Steffan? Perhaps we can spot the problem more easily that way.
Photo of Thomas Mueller

Thomas Mueller

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Hello,

i have the same problem. After import the folder is visible in the folderlist. After restart the folder disappears. By click on the Mainfolder i can see all images including the pictures of the missing folder.

I hope to fix it by installing 3.6RC but no effect.

And now the screens from my german version:






Photo of brigitte foissac

brigitte foissac

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Hi there,
One year has passed and we have the exact same problem since yesterday with our lightroom 3.5
Did someone find a solution to this problem?
Thanks in advance!
Photo of Gregory NEW BP 108804787

Gregory NEW BP 108804787

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
If your new folder is not visible in the Lightroom "Library" (left panel, navigator), but is visible in the Mac Finder-- locate the PARENT folder in the Lightroom "Library", right-click and select "synchronize folder". Select the missing photos, click Import, and the previously non-visible sub-folder will appear and the photos you selected will also appear in that previously non-visible subfolder. Hope this helps!
Photo of Rachel McCready

Rachel McCready

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I've had this exact problem recently. (may 2016) I lost my most recent edits and sub-folders.
I've been in a chat with Adobe help for an hour and they can't help me.
Not even Adobe can help on this mystery.
The only thing I can say is, backup more regularly :(
Photo of Granville Griffin

Granville Griffin

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Lightroom version: CC 2015.5.1 [ 1073342 ] Windows 8. After updating , CC,LR and PS on 5/22/2016. The following happened, after importing no folders show up after 5/22 in navigator. When i close reopen LR the pictures I imported are no longer there Attempt to re import only greys out the pictures, meaning they show as being imported. When I do a search for a file , the search comes up blank. I will also add that I have LR convert from NEF to DNG. This has happened to another person that I converse with
Photo of Amy Wang

Amy Wang

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
I have a similar problem.  When I used to import pictures from my SD card, I would designate a subfolder for it to import to.  Lightroom would import the folders and place them in the right place in my Finder and the folder would also show up in my Lightroom Library in the correct place.  Recently, I do an import to a subfolder, and the photos are imported correctly to the Finder, but the subfolder doesn't show up at all in my Library Module.  I have to do another Import from the Finder folder to current location for it to show up in the Library.  If I forget to do that, (because I'm importing multiple events from the same SD Card), then those folders never appear.  Is there something I'm doing wrong?  
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 3204 Posts
  • 529 Reply Likes
Amy, go to Help>System Info... and get us your currently installed Lightroom version. 
Photo of Lukasz Lukasz

Lukasz Lukasz

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Hi Rikk,

Could you point me to the answer for the issue here.
My LR version is :
Lightroom version: CC 2015.8 License: Creative Cloud
Operating system: Windows 8.1 

Thanks in advance.
Lukas
Photo of Amy Wang

Amy Wang

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Hi Rikk,

Somehow Lightroom corrected itself one day and all has been well for most of the year.  But now I'm back to the same problem.  I recently moved some of my folders to a new external hard drive and told Lightroom to Update Folder Location and to Show Parent Folder for everything that was appearing.  However, I'm now having the issue again of invisible folders that are not showing up in the Library Module, but when I go to my Finder, they are all there correctly.  I've tried Synchronizing Folder several times, closed and rebooted Lightroom, but they are still missing.  I am on Lightroom Photoshop Version 6 on Mac OS X.  Is there a workaround so I can see my missing folders?  Thank you!!
Amy
Photo of Dave Dunn

Dave Dunn

  • 1 Post
  • 1 Reply Like
Amy, right click on one of your folders and click show parent folder. do that on all your different parent folders and that should do it
Photo of kim walker

kim walker

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Dave, thank you! A folder disappeared on me and the solution did the trick.