Lightroom: Finding errant synced images/mismatched sync counters

  • 1
  • Problem
  • Updated 2 weeks ago
  • (Edited)
I've switched back to using my old Classic catalogue again, and ditched Lightroom CC for now.

I completely deleted all the uploaded originals I had on there (around 55,000, frustratingly enough), and started afresh with syncing Smart Previews from Classic.

I'm up to about 38,000 at the moment, but starting to get problems now, mainly I cannot keep the sync counts matched between Classic and CC. I did have a mismatch of 3, and managed to find the errors, clear them and resync (by removing from the collections, and then putting them back again). I had tried Reset Sync Data in Classic, but that didn't work.

That sorted it for a few days, but now it's back again, and increasing in value. Again I got 3 extra images in CC compared to Classic, but no idea why, there are no errors showing anywhere. Today I found three images in the 'Sync Errors' collection, which I sorted by clearing from the synced collections, and then putting back in again (from the Folders section). But that's now added another 3 extra to the CC count.

I currently have 38742 images in Classic's 'All Synced....' collection, but 38748 in the CC 'All Photographs album' (this is consistent across CC devices too, in Lightroom CC on my Desktop, iOS and in Lightroom CC web).

There are no syncing errors showing anywhere, so I have no idea which images are causing the count error - none of the filters in Lightroom CC are helping either, as all images, according to that, are synced correctly from Lightroom Classic.

Any ideas?
Photo of Andy Hewitt

Andy Hewitt

  • 52 Posts
  • 8 Reply Likes

Posted 2 weeks ago

  • 1
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 4326 Posts
  • 1582 Reply Likes
Any videos Andy? They would count in the LRCC All Photographs but not in Classic's All Synced Photographs.
Photo of Andy Hewitt

Andy Hewitt

  • 52 Posts
  • 8 Reply Likes
No Victoria, I'd already spotted that in another article somewhere, so I have removed all videos from the collections. There are no original files in the CC system at all, this is all completely synced FROM Classic.

Thanks.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 3850 Posts
  • 730 Reply Likes
Andy, 

In the Web environ do you see a Sync Issues album below All Photos?


Photo of Andy Hewitt

Andy Hewitt

  • 52 Posts
  • 8 Reply Likes
No Rikk, as I said, there were no errors showing up anywhere in the CC system at all, and no errors showing in the Syncing panel in Classic's preferences.

As it is, I've done another Rebuild Sync Data, so waiting for that to complete at the moment.

I'll report back after that completes.

Cheers
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 3850 Posts
  • 730 Reply Likes
Verify through Help>System Info... that Lightroom is version 7.5 if you would please
Photo of Andy Hewitt

Andy Hewitt

  • 52 Posts
  • 8 Reply Likes
Yes, it is definitely 7.5.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 3850 Posts
  • 730 Reply Likes
Thanks. That kills my other idea. Let's see how your sync rebuild goes
Photo of Andy Hewitt

Andy Hewitt

  • 52 Posts
  • 8 Reply Likes
Well, it was a bit fraught with problems in getting that to complete. Lightroom Classic decided to run away with memory usage there, eating up 36GB on a 16GB machine, causing untold amounts of freezing. However, after a few force quits, a reinstall, clearing prefs, and pausing and running sync, it eventually managed to get sorted, and is now showing the correct count in all apps.

It does seem to need a lot of TLC and extra work to keep syncing behaving when using Classic along with CC.

Anyway, it seems OK at the moment, as always many thanks for your assistance and attention Rikk.

Andy