Elements 14: Photomerge panorama aborts with error 8800.

  • 6
  • Problem
  • Updated 2 years ago
This bug has already been reported twice in the Elements forum:
https://forums.adobe.com/inbox?object...
I had no problem until recently. I assumed it was due to the fact that I have also Photoshop CC installed. (Sending the files to CC from the organizer for a CC ̈Photomerge works fine).
Photo of Michel BRETECHER

Michel BRETECHER, Champion

  • 1012 Posts
  • 214 Reply Likes

Posted 3 years ago

  • 6
Photo of Michel BRETECHER

Michel BRETECHER, Champion

  • 1012 Posts
  • 214 Reply Likes
I don't know if it's related, but I did update Photoshop CC this morning, and the above error no longer appears.
Photo of John Tymon

John Tymon

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
I have the same issue Photo merge panorama aborts with error 8800 ,I have just purchases 14 and its becoming a bit of a pain ,any help welcome. I cannot seem to add more than one photo to photo merge either ? even if I have 2 or more in the photo bit it just opens 1 photo ? any help welcome :(
Photo of Michel BRETECHER

Michel BRETECHER, Champion

  • 1012 Posts
  • 214 Reply Likes
Did you upgrade to version 14.1? (menu Help / Upgrade)
Photo of John Tymon

John Tymon

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
yes it was updated to 14.1 when I installed, I updated straight away. What I don't understand is why Photo merge has been changed at all as it worked perfectly before now its just clunky to me ,and not user friendly. When I managed to get it to do one last night, it still will not let me reposition any as the old version did , if it cannot merge instantly in gives up and returns to the edit page .Its very confusing for a simple process. The error 8800 just appears randomly after 20 tries to merge I gave up last night, and am wondering whether to revert back to the 11 version. I use windows 7 .
Photo of Katharina Remund

Katharina Remund

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Photomerge Panorama in Elements 14?.

Why doesn't works Photomerge Panorama in Photoshop Elements 14. I became an error report (see image).
Photo of Terry Dean

Terry Dean

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Elements 14 when using photomerge panorama in guided screen, I keep getting error....

PSE14 when using photomerge panorama in guided screen, I keep getting error 8800 Line 34 script error.This problem has been raised previously on the forum, but with no definite answer!
Photo of Anwesha

Anwesha, Employee

  • 72 Posts
  • 8 Reply Likes
Hi Terry,

Sorry for the inconvenience.
Can you please try out the steps mentioned in the article:
https://helpx.adobe.com/photoshop-elements/kb/photoshop-elements-photomerge-panorama-crash.html and see if it helps.

Thanks,
Anwesha
Photo of andaleeb

andaleeb, Employee

  • 157 Posts
  • 21 Reply Likes
Hi All,

Please let us know if you're still facing issues with Panorama. It would be great if you could Dropbox us some test files which we may try and stitch at our end to reproduce the issue.
You may share the files with me at afatima@adobe.com

Regards
Andaleeb
Photo of Michel BRETECHER

Michel BRETECHER, Champion

  • 1006 Posts
  • 213 Reply Likes
Hi, Andaleeb,
As mentioned in my answer, the problem disappeared from Elements14 after I upgraded my CC Photoshop plan. Since I have found the same 8800 error mentioned in the Photoshop forums (I did not bookmark those posts..) I believe the root of the problem in not in the choice of pictures to merge, it's linked to installation updates, like the persistent impossibility to solve the update of Elements 13 to 13.1 without uninstalling all softwares, cleaning the registry and reinstalling in correct order.
It would be interesting to know if users with the 8800 message also have other softwares than Elements, and the history of their updates.
Photo of andaleeb

andaleeb, Employee

  • 157 Posts
  • 21 Reply Likes
Thanks for the revert Michel. 
Hoping to hear from other users who are still seeing the issue.

Regards
Andaleeb
Photo of Chris Mason

Chris Mason

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I have the same unresolved error. I have used previous versions and never had this problem. It seems as though my best recourse is to go back to elements 11. Poor show from Adobe and there seems to be no way to contact technical support, if it exists...
Photo of Lukas Kadlec

Lukas Kadlec

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Bug in Photomerge - Panorama (Elements 14).

OK I cant seem to be able to use the Photomerge - Panorama. Everytime I do I get the following error. 



However if I use a different product like Arcsoft it has no problems with the photos (5 year old software). I have tried several types of photo from different cameras and I keep on getting this.

Any ideas from anybody?

Or do I need to submit a bug report and if so how do you do this!
Photo of andaleeb

andaleeb, Employee

  • 157 Posts
  • 21 Reply Likes
Hi Lukas,

Can you please try resetting Editor Preferences once and see if the issue is resolved? You may do so by going to Edit > Preferences > Reset Preferences on next launch button.
If this doesn't resolve your issue, please share with me some of the test files over mail (afatima@adobe.com) along with information of Panorama type and checkboxes ticked.

Thanks
Andaleeb
Photo of Lukas Kadlec

Lukas Kadlec

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
OK so I've reset and it initially didn't work. Just using "Auto Panorama" and "Blend Images Together". 

So I've change some of the options and it started to work. However I get mixed results. Sometimes it will still crash! But if I'm persistent and change the setting it seems to come good. 

However is be no way a valid solution. If there is a bug in the software or an invalid installation issue there has to be a way to make it work all of the time!

Below are 3 images I trying to merge.



Photo of andaleeb

andaleeb, Employee

  • 157 Posts
  • 21 Reply Likes
Hi Lukas,

Thanks for sharing the files. However, I was not able to reproduce the issue with these files. I have sent you an email regarding next steps in order to debug it. Please see and revert.

Thanks
Andaleeb