Create layer mask icon gets permanently disabled until restart. after upgrade to PS 21.1.0 release

  • 2
  • Problem
  • Updated 3 weeks ago
My latest upgrade 21.1.0 release has a bug on the layer mask. It stays "depressed" (=down) after creating a layer mask a few times. Perhaps this is a known issue, but I cannot find any thread to confirm action.
Photo of Timothy Barrance

Timothy Barrance

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 1 month ago

  • 2
Photo of Josh Paynter

Josh Paynter

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Bump! So frustrating.
Photo of David

David, Official Rep

  • 3499 Posts
  • 587 Reply Likes
Howdy Timothy and Josh,

Could you clarify what you're encountering -- both steps and OS.  I was actually editing layer masks on pictures of my kids for hours last night and didn't see an issue.  Additional info would be helpful to dig into this issue.

Thanks,
David
Photo of Timothy Barrance

Timothy Barrance

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Hi David,
The issue only happens in for me in PS 21.1. I had some other issues with this version this morning (copy paste of paths to illustrator) and I am coming to the conclusion this version is unusally buggy. My original issue was that in the layers panel the icon at the bottom for making a layer mask became permanently "depressed" (and inactive) after a few times. As I am an experienced user, I could find a way around this but the best answer was to quit PS and restart, thereby reactivating the quick way I use most often. I have now reverted to 21.0.3 and both issues are resolved. If you have thoughts be glad to hear them! 
Photo of Dev Code

Dev Code

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Same here.
When i create new layer, the mask icon is simply deactivated... and sometimes the "create new folder" icon is deactivated too... 
until i restart photoshop...
i work everyday on more than 200 files so you can imagine how it'S frustrating !... 
i hope a quick fix will be released!
Photo of Justin Ramos

Justin Ramos

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
My Ps started doing this as well since the last update. All of a sudden it stops working. I can add one via other methods but it’s very frustrating. It also stopped letting me warp/transform layers with linked layer masks until I restart. Also, I typed this my history cleared itself for no reason. Idk if unrelated but that’s never happened before either.
Photo of Charles Uebele

Charles Uebele

  • 18 Posts
  • 2 Reply Likes
I also had this happen briefly. Restart corrected it. Could find what triggered it.
Photo of Timothy Barrance

Timothy Barrance

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Please read my reply to David above!