Could not complete your request because of a program error. (only when starting Photoshop)

  • 1
  • Problem
  • Updated 7 months ago
Documenting a very strange problem. I did find what seems to be the cause, but I can't be sure. Posting this here in case someone else runs into the same issue.

Every time I open Photoshop, I am greeted with this message after the loading image.



If I hit OK, Photoshop opens fine, and seems to run just fine. But every time I quit and start it up again... same message.

I have checked the PSErrorLog.txt file and it just has this line for each time I start Photoshop.

2019:12:16 17:58:06 : <NULL> : 0 : REQUIRE failed

I've tried clearing caches, I've checked folder permissions, I've even uninstalled, reinstalled, uninstalled, installed Photoshop 20.0.8 and gotten the same message.

But all this time, I've been using the Screen Sharing app in macOS to remote into this machine, but without a monitor plugged into the Mac. Once I plugged a monitor into the Mac, Photoshop would load just fine.

So maybe it has something to do with the GPU frame buffer and Photoshop is getting confused because of it? I don't know.

At least I know the issue only happens when I don't have a monitor plugged in.

System Information:
Adobe Photoshop Version: 21.0.2
macOS Mojave (10.14.6)
5,1 Mac Pro (mid 2012)
3.46 GHz 6-Core Intel Xeon (single X5690)
AMD Radeon HD 7950 3GB (with custom firmware)
64GB 1333MHz DDR3
1TB Samsung 970 EVO NVMe SSD



Photo of Corban Monger

Corban Monger

  • 14 Posts
  • 6 Reply Likes

Posted 7 months ago

  • 1
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 17056 Posts
  • 2901 Reply Likes
Two things to try:

Disable "Use Graphics Processor" under Preferences > Performance...

If that doesn't work:

Uncheck "Auto show the Home Screen" under Preferences > General...
Photo of Andrew Sender

Andrew Sender, Employee

  • 132 Posts
  • 59 Reply Likes
Can you also try enabling Preferences -> Performance -> Legacy Compositing?
Photo of Corban Monger

Corban Monger

  • 14 Posts
  • 6 Reply Likes
Tried:
• Disable "Use Graphics Processor" under Preferences > Performance
• Uncheck "Auto show the Home Screen" under Preferences > General
• Enable "Legacy Compositing" under Preferences > Performance

Result:
Same error every time Photoshop starts, and same in the PSErrorLog.txt file.
2019:12:18 09:47:53 : <NULL> : 0 : REQUIRE failed
2019:12:18 09:48:25 : <NULL> : 0 : REQUIRE failed
2019:12:18 09:50:00 : <NULL> : 0 : REQUIRE failed
As soon as I plug in a monitor, however, the error does not appear when starting Photoshop. The monitor doesn't even have to be on. This behavior is consistent and repeatable. 

Maybe this has something more to do with Mojave? If I had another Metal capable GPU I would try that, but I don't.