Lightroom/Camera Raw: Canon EOS R white balance problem

  • 6
  • Problem
  • Updated 7 months ago
  • (Edited)
EOS R in Camera RAW 11 (Photoshop, Lighroom, etc) does not read white balance correctly. If I set 5600k white balance in camera, Adobe thinks it's 7400k.  ADOBE, PLEASE FIX THIS ISSUE ASAP, AS WHITE BALANCE IS A PRETTY BIG DEAL FOR PHOYOG
Photo of Zach Dalin

Zach Dalin

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 10 months ago

  • 6
Photo of Chris Castleberry

Chris Castleberry, Camera Raw Engineer

  • 378 Posts
  • 116 Reply Likes
Official Response
Hi Zach,

In Lightroom 8.1/Camera Raw 11.1 we fixed a known issue introduced in 8.0/11.0 that might be affecting images you had already imported and/or have settings applied. The 8.0/11.0 versions of the Adobe Raw and Camera Matching profiles (which had the bug) may be applied.

With a single image try either resetting/clearing develop settings or applying the "v2" version of Adobe Standard/Camera Standard (Faithful, Vivid, etc.) and see if that clears up the issue. I wouldn't expect the WB values to match your in-camera setting exactly, but they should be reasonably close.

Regards,

- Chris
(Edited)
Photo of J. David Buerk

J. David Buerk

  • 2 Posts
  • 1 Reply Like
I tried that all last week and it didn't work. You can see my example here: https://forums.adobe.com/message/1082...
Photo of Colin

Colin

  • 1 Post
  • 2 Reply Likes
Chris, this does not fix the problem. CR3 files that had a custom white balance set in LR 8.0 look about 300 degrees warmer in 8.1. None of the profiles fix this. It's been pretty well documented in this thread: https://forums.adobe.com/thread/2572096