Elements: Cannot Blur or Smudge With The Blur Tool or Filter

  • 1
  • Problem
  • Updated 4 years ago
  • (Edited)
I have PSE 9 and used to be able to really blur, smudge or blend colors together, even the whole object I wanted to soften with the blur tool and now cannot.

I've tried using the tool in every configuration I could think of and even using the blur choice in filters, etc., to no avail.

What I want to do is create a background color, add 2 or 3 other colors on top to blend and smudge them all together creating a sort of cloudiness where you don't see the actual blobs of colors that were added anymore as they would all be blended in.

Any idea what I'm doing wrong?
Photo of BlameTheCat

BlameTheCat

  • 29 Posts
  • 1 Reply Like
  • frustrated

Posted 4 years ago

  • 1
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 14046 Posts
  • 1734 Reply Likes
Are the colors on the same layer?
Photo of BlameTheCat

BlameTheCat

  • 29 Posts
  • 1 Reply Like
Yes, they are. Should each color that I add be on a different layer and if so, how to blend all together?

Thanks Jeffrey for your prompt reply!
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 14046 Posts
  • 1734 Reply Likes
They should all be on the same layer if you're using the Smudge tool - so that's not the problem.
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 14046 Posts
  • 1734 Reply Likes
Have you tried Surface blur with high radius setting and high threshold setting?
Photo of BlameTheCat

BlameTheCat

  • 29 Posts
  • 1 Reply Like
In case you haven't guessed, I'm not too literate with this so I'll probably need to know how to do that.