Photoshop CS6: "Paint bucket tool" doesn't retain selected color when filling...

  • 2
  • Problem
  • Updated 6 months ago
  • (Edited)
BUG: CS6: "Paint bucket tool" doesn't retain selected color when filling.

For example, I select this color from the swatches palette...

R 236
G 0
B 140

But when I use the "paint bucket tool" to fill the color into the document, the color in the document is slightly different...

R 237
G 0
B 140

This is easily noticeable when viewing the "info" palette.

I've tried other colors, too.

This happens even if I turn off color management for the document.

No special blending mode is used for tool or layers. I've even reset tools to default settings.

This problem is particular to the "paint bucket tool", and doesn't happen when using the brush and pencil tools.

Can this be fixed?
Photo of Allen W

Allen W

  • 83 Posts
  • 10 Reply Likes

Posted 3 years ago

  • 2
Photo of conroy

conroy

  • 40 Posts
  • 5 Reply Likes
It's not only the Paint Bucket Tool. The Fill command is affected too.
I guess you're picking a CMYK-defined swatch and Photoshop is using a different conversion to RGB when filling than when brushing.

To get the RGB that you expect when filling, open the Color Picker, click in an R,G or B field and increment then decrement (or vice versa) the value: a forward then backward roll of the mouse wheel is quick and easy. The colour then will be RGB-defined instead of CMYK-defined and both filling and brushing will use that RGB value.
Photo of Chris Cox

Chris Cox, Sr. Computer Scientist

  • 20247 Posts
  • 666 Reply Likes
There could also be a small rounding error somewhere along the way - but it's not easy to tell if it is in the fill or the info palette readout.
Photo of Allen W

Allen W

  • 83 Posts
  • 10 Reply Likes
it's a bug with the fill--not the info palette. tested with the eyedropper tool.
Photo of Allen W

Allen W

  • 83 Posts
  • 10 Reply Likes
it's a bug with the fill--not the info palette. tested with the eyedropper tool.
Photo of Allen W

Allen W

  • 83 Posts
  • 10 Reply Likes
any fix for this yet?
Photo of Allen W

Allen W

  • 83 Posts
  • 10 Reply Likes
bug still happens even after i update PS to 13.0.1.3 [Nov 7, 2013]. can this be fixed?
Photo of Allen W

Allen W

  • 83 Posts
  • 10 Reply Likes
any fix for this yet?
Photo of human.peng

human.peng

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Still no fix (in PS CC 2015) after 3 years?