Photoshop: When importing 16 bit mode psd into the AI and ID, group with layer mask will not work properly

  • 2
  • Problem
  • Updated 4 months ago
  • In Progress
  • (Edited)
Everything will be okay in 8 bit mode.
However, when using 16 bit mode, importing psd into the AI and ID, if there is a group of layers inside a transparent background PSD (no solid colour there), group with layer mask will not work properly, especially the opacity function of those layers inside the group. Without layer mask or not, the opacity of the layers inside the group is totally different. It seems, the calculation of the opacity getting error when there is layer mask even it is white with nothing!

I got more detail now: if a group of layers only contains some adjustment layers like solid colour, etc, the problem happens.
Photo of K.C. Alvis

K.C. Alvis

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
  • annoying...

Posted 4 months ago

  • 2
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 15462 Posts
  • 2292 Reply Likes
Can you post a sample file that exhibits the behavior? (dropbox/CC files and post a URL)
Photo of K.C. Alvis

K.C. Alvis

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 15462 Posts
  • 2292 Reply Likes
I sent you an email. I'm not seeing a rendering difference.
Photo of K.C. Alvis

K.C. Alvis

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
I directly reply in email then, thx~
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 15462 Posts
  • 2292 Reply Likes
Official Response
Try this: Go to Preferences > Performance... and check "Legacy Compositing" - open the affected file and re-save it and update in AI or ID, does it look correct?

I've asked engineering to look into this.