Photoshop 21.1.0: "New Layer" and "New Group" buttons in the Layers panel stay down after clicking on it and become unusable

  • 12
  • Problem
  • Updated 3 days ago
  • In Progress
  • (Edited)
Hello,

since the last update, almost every time I click on the New Layer and/or New Group buttons in the Layers panel, the buttons become stuck and unusable. I have to restart Photoshop to reset their state.
Not game breaking but definitely annoying.


Regards

Photo of Julien T.

Julien T.

  • 4 Posts
  • 3 Reply Likes

Posted 1 month ago

  • 12
Photo of Rosa

Rosa

  • 502 Posts
  • 271 Reply Likes
I can confirm. This has happened to me on two occasions after the 21.1.0 update.

I had been working on a document which I had already added quite a few layers then all of a sudden when trying to create a new layer, the Create New Layer button on the bottom of the Layers Panel  becomes unresponsive. I have to save my document and restart Photoshop.

I can't reproduce as it's a random thing for me but it has happened.

I have the latest Windows OS. All drivers are up to date.
Photo of David

David, Official Rep

  • 3497 Posts
  • 586 Reply Likes
Howdy Julien and Rosa,

You're both on English Win10?  How frequently does this happen?  Other apps running at the same time?  Any 3rd party plugins?  What about your network -- how stable is it?  Could you have been down/uploading a file in the background, particularly a large cloud doc?

I'd like to dig into this and figure out the trigger.  Any additional info is appreciated.

Thanks,
David
Photo of Julien T.

Julien T.

  • 4 Posts
  • 3 Reply Likes
Hi David, thanks for looking into it.

To answer your questions :
- I'm on a French language Win 10 Pro x64 v.1909
- It happens fairly often but I failed to find a way to recreate it consistently.
- The other apps I'm running are usually Outlook, Chrome (up-to-date), Microsoft Teams
- No 3rd party plug-ins
- I don't have any issue with my internet connection, but my work files are on a local network, which can sometimes lag a little when opening or saving files.

I noticed that if there's a delay when clicking on these buttons they stay down until the lag ends. Maybe that's where it can bug out?

Hope it helps.
Photo of Rosa

Rosa

  • 502 Posts
  • 271 Reply Likes
Hi David,

Yes, I'm on English Windows 10.

This has happened to me twice since 21.1. update. 
I had Google Chrome open as well as my mail app, Outlook.
I wasn't using any plugins at the time.
I wasn't downloading any files.
External hard drive attached which is fine and no issues with.
No issues with my internet connection.

I had only created 2 pieces of artwork since the update.

I can remember exactly what happened with my last piece. 

The Create New Layer button became unresponsive towards the end of a photo-manipulation artwork which had a total of 43 layers. I needed to add a last layer for some brushwork. The document size was only 17.9M/433.2M 

I had to save my work and restart Photoshop and the button became responsive.

The previous time this happened would have been a similar scenario. 
Photo of David

David, Official Rep

  • 3497 Posts
  • 586 Reply Likes
Thank you for these details.  I don't yet have the cause, but this info will help.

Thanks,
David
Photo of Amie Wheeler

Amie Wheeler

  • 3 Posts
  • 4 Reply Likes
Mine too. But also the trashcan & add mask button. I haven't used either yet on this project but they are blacked out. Yes Win10. Has happened on/off since last update. Only other program I have open is chrome (always have & never had issues before!) Network fine, just me, no downloads/uploads.  
(Edited)
Photo of Flay

Flay

  • 7 Posts
  • 2 Reply Likes
This has also been happening to me. English windows 10. Using Lazy Nezumi and Coolorus 2.5, but the issue still happens without them. 
Photo of David

David, Official Rep

  • 3497 Posts
  • 586 Reply Likes
Wow, so both platforms.  Not good.  Flay, did you have Chrome open as well? 

Otherwise, perhaps this is a speed or workflow issue -- did you click the mouse several different times rapidly or move your mouse around and click or similar actions that might "stress" the UI?

Thanks,
David
Photo of Flay

Flay

  • 7 Posts
  • 2 Reply Likes
Late reply, but yes I also had chrome open
Photo of Rosa

Rosa

  • 502 Posts
  • 271 Reply Likes
David

I can't reproduce Julien's find at all. I have tried and tried many times creating a new layer or group by dragging a layer into the Create Layer button and the bug doesn't present itself. I also have a scroll bar because of my layer/group amounts but dragging a layer down onto the button doesn't reproduce the bug for me.

Mine bug thing does it unexpectedly in my workflow as described above. It's when I go to create a new layer from the button itself. I can't reproduce the bug as it does it randomly in my workflow.
Photo of Julien T.

Julien T.

  • 4 Posts
  • 3 Reply Likes
David,

Doing this causes the bug 100% of the time for me. 
If I resize the layer window so there's no scrollbar, it stops happening.

Rosa, did you notice this happening when you have no scrollbar in your layer window?

And to answer your questions: 
- I tried both GPU and software rendering with no difference, even with legacy compositing
- I'm using the "Essentials" workspace
Photo of Rosa

Rosa

  • 502 Posts
  • 271 Reply Likes
No Julien, I always had a scrollbar because of the amount of layers I work with. I just couldn't reproduce your find with dragging a layer to create a new layer. My issue is with directly clicking on the Create Layer Button on the bottom. I don't often have no scroll bar. 

David Today I did finished another piece of artwork/photo-manipulation with 52 layers in groups. I had no issue what so ever with the Create Layer Button or Group button, they stayed responsive all during my work flow, but the crazy thing is, my Delete button on the bottom of the Layers Panel was unresponsive. So I really have no idea what's causing the issue. It's spooky.

What I did different today in my workflow, was hide the ruler tool. 


Photo of Jens Distelberg

Jens Distelberg

  • 4 Posts
  • 2 Reply Likes
Bug PS 21.1.0: Layer opacity: now you have to click at certain percentages, previously you could see the changes live in the photo while holding down the mouse button. Good: Layer modes work without a click.
Photo of Ole Mikalsen

Ole Mikalsen

  • 1 Post
  • 1 Reply Like
It is the same for me. Just doing basic stuff, creating layers and trying to group them. I havn't had the new layer stuck, but the new group button. I have to restart Photoshop to get it working again.
(Win 10 Norwegian, latest Photoshop, English)

Ole 
Photo of Emily

Emily

  • 6 Posts
  • 1 Reply Like
Happens to me as well, also with the mask button.
Extremely annoying and time wasting
I am using Mac with Catalina
Photo of David

David, Official Rep

  • 3497 Posts
  • 586 Reply Likes
Thank you for your details.  Please keep them coming; we still haven't isolated quite the problem, but I've logged the bug and we're discussing it.  A reliably reproducible case would be awesome.

Thanks,
David
Photo of Rosa

Rosa

  • 502 Posts
  • 271 Reply Likes
I would love to give you a reliable reproduce David, but it happens sporadically for me so I can't reproduce.
Photo of Andrei Vasilescu

Andrei Vasilescu

  • 5 Posts
  • 6 Reply Likes
Seems there were some changes to the layer palette in this version. There's also this problem: https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/photoshop-cc-2020-v21-1-0-recessed-layer-thumbnails
Photo of Kevin Putman

Kevin Putman

  • 3 Posts
  • 3 Reply Likes
ME TOO. I click on the Groups folder to start my new group and nothing happens. Tried in multiple files and same result - nothing. This is a HUGE need for a website designer... I have hundreds of layers in a given document that I need to put in to groups.
Photo of lauren

lauren

  • 9 Posts
  • 5 Reply Likes
I also have this problem.  I am using Mac Mojave.  Many of us are awaiting the fix for this.  It's a time suck and workflow disturbance.
Photo of Jonny

Jonny

  • 10 Posts
  • 3 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Add layer and sometimes Add Mask buttons highlight and don't work.

After a few hours it does this, the buttons to create new layer in the layers panel are highlighted a lighter colour. It then won't let me click on them. It recently changed the add new mask button too. Restarting photoshop fixes this, is there anything i'm doing wrong?
Photo of Ginger Elinburg

Ginger Elinburg

  • 3 Posts
  • 2 Reply Likes
Happening to me too. Win10 English. No other programs running, no plug-ins installed, not connected to the internet, and all drivers up to date. Has been happening since the last update of PS 21.1
(Edited)
Photo of Lorne Shantz

Lorne Shantz

  • 1 Post
  • 1 Reply Like
The new mask, new layer, and delete layer buttons at the bottom of the layers panel seem to stick down periodically for me as well.
Photo of Haakon Sundry

Haakon Sundry

  • 1 Post
  • 1 Reply Like
I, too, have this issue.  Mac OS Catalina, don't use Chrome at all.  Photoshop 21.1.0.  Making things very difficult.
Photo of Dan Riley

Dan Riley

  • 15 Posts
  • 4 Reply Likes
This happens all the time and it's super annoying. It can happen to any of the lower buttons on the layers panel and usually the only way to fix it is to restart Photoshop. I attached screenshots of the buttons frozen in time... Please fix this Adobe, this is a first. I'm running latest version of Photoshop on Windows 10 with all current updates.



Photo of Rosa

Rosa

  • 502 Posts
  • 270 Reply Likes
This solution has helped me as an easy fix, instead of restarting Photoshop:

I grab a layer and drag it down to the lower button which has been frozen and the lower button then behaves as normal.

I don't know why, but it does for me. Saves me saving my work and restarting Photoshop.
Photo of Dan Riley

Dan Riley

  • 15 Posts
  • 4 Reply Likes
I'll have to try that, thanks. Hopefully they hot fix this soon.
Photo of Rosa

Rosa

  • 502 Posts
  • 270 Reply Likes
I hope it works for you. Let me know :)
Photo of Michelle Giaimo

Michelle Giaimo

  • 1 Post
  • 1 Reply Like
ROSA thanks you saved me from more frustration!!
Photo of Rosa

Rosa

  • 502 Posts
  • 270 Reply Likes
I'm glad Michelle!
Photo of Jens Distelberg

Jens Distelberg

  • 4 Posts
  • 2 Reply Likes
Why you guys don't install the new PS Version 21.1.1 ? - There should be fixed this bug, on my machine windows works it now again. 
Photo of David

David, Official Rep

  • 3490 Posts
  • 585 Reply Likes
Howdy Rosa and Amie,
Are you both of Win10?  Would you mind sharing your version number from Help > System Info?  Anything else unusual in your display or mouse setup?
Thanks,David
Photo of Amie Wheeler

Amie Wheeler

  • 3 Posts
  • 4 Reply Likes
Adobe Photoshop Version: 21.1.1 20200312.r.121 2020/03/12: c839971b587  x64
nothing else unusual
Photo of Rosa

Rosa

  • 501 Posts
  • 268 Reply Likes
Hi David

Working on artwork now in Photoshop and have attached a screenshot. The Add Folder, Add Layer and Delete Buttons are non responsive. I have been working on this piece for just a little over 3 hours.

Adobe Photoshop Version: 21.1.1 20200312.r.121 2020/03/12: c839971b587  x64
Operating System: Windows 10 64-bit
Version: 10 or greater 10.0.18362.329
System architecture: Intel CPU Family:6, Model:14, Stepping:3 with MMX, SSE Integer, SSE FP, SSE2, SSE3, SSE4.1, SSE4.2, AVX, AVX2, HyperThreading
Physical processor count: 4
Logical processor count: 8
Processor speed: 3408 MHz
Built-in memory: 32627 MB
Free memory: 17927 MB
Memory available to Photoshop: 29878 MB
Memory used by Photoshop: 60 %


(Edited)
Photo of David

David, Official Rep

  • 3490 Posts
  • 585 Reply Likes
Thanks, Rosa!
I appreciate the screenshot!  8-)
I think the DEVs have a handle on the issue now, though I haven't seen a fix yet.
Thank you.  We'll get this fixed for you,David
Photo of Rosa

Rosa

  • 501 Posts
  • 268 Reply Likes
Hi David,

Thanks so much for getting back to me and thanks for pursuing this issue with the DEVs. 

Much appreciated. Rosa.
Photo of Jeff Read

Jeff Read

  • 5 Posts
  • 6 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled layers folder bug in 21.1.1.

In the latest PS I am seeing a bug where the 'create layer folder' button becomes greyed out (as if it is being selected) then becomes unusable until restarting PS. 

It's happened when selecting 3 or more layers then pressing the button whilst CTRL held down. It doesn't create the folder and instead becomes unusable, presumably sitting in a constant limbo state. 

Using on Win10 Pro 64bit.