Lightroom Classic 8.2: Nikon D850 - .nefs taken in Movie Mode 1920x1080p 30 x4 cannot be read

  • 3
  • Problem
  • Updated 2 months ago
  • Solved
  • (Edited)
NIKON D850 in MOVIE mode, The .nefs taken in Movie Mode 1920x1080p 30 x4 cannot be read by LR or ACR. However, the .nefs taken with the D850 in 1920x1080p 30 (not slo mo) open just fine.
Photo of kwbrutout

kwbrutout

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like

Posted 4 months ago

  • 3
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 5600 Posts
  • 1184 Reply Likes
I did a quick test and was able to import with no issues. Would you be willing to share a sample file that won't import?
Photo of Christopher Eaton

Christopher Eaton

  • 12 Posts
  • 1 Reply Like
After doing some poking around on these files, it appears the offending files were shot in DX while in Live View Video Mode and the ones that import have been shot in FX while in Live View Video Mode.
(Edited)
Photo of Christopher Eaton

Christopher Eaton

  • 12 Posts
  • 1 Reply Like
I have tested these images in the most current versions of both Capture One Pro and Luminar and they work fine in these applications. This issue appears to be confined to Adobe Lightroom. I have found reference to this issue existing in the D800 as well.

Please fix this ASAP.
Photo of Christopher Eaton

Christopher Eaton

  • 12 Posts
  • 1 Reply Like
Also to confirm, this problem exists in Camera Raw as well as Lightroom.
Photo of Sumeet Choudhury

Sumeet Choudhury, Employee

  • 41 Posts
  • 14 Reply Likes
Hi Christopher, 

Thanks for the detailed analysis done by you !
We have already raised a bug for the same.

It would be resolved in the next release.

Regards,
Sumeet
(Edited)
Photo of Christopher Eaton

Christopher Eaton

  • 12 Posts
  • 1 Reply Like
Thank you. Hopefully that update is soon as I am working on a book project with a deadline and shot a good number of photographs this way and cannot edit them in Lightroom or Camera Raw.
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 5600 Posts
  • 1184 Reply Likes
Lightroom Classic 8.3 was released today and contained a fix for this issue. Please update to 8.3 and verify that you are no longer seeing the issue. Thank you!
Photo of kwbrutout

kwbrutout

  • 5 Posts
  • 1 Reply Like
Thank you so much, works perfectly!
Photo of Christopher Eaton

Christopher Eaton

  • 12 Posts
  • 1 Reply Like
Yep, no problems so far. Thank you!