Lightroom Classic: Image disappears from the filmstrip after editing in external editor (eg. Photoshop)

  • 5
  • Problem
  • Updated 8 months ago
  • Acknowledged
  • (Edited)
[See this reply for a precise recipe for reproducing the bug: 
https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/bug-image-disappears-from-the-filmstrip-after...

[See this reply for workarounds: 
https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/bug-image-disappears-from-the-filmstrip-after...]

Externally edited images do disappear from the filmstrip when a filtered view is active.
To reproduce the problem:
1. Create several folders with several tiff images.
2. Import the images in Lightroom.
3. Add the 'flower' keyword to every image.
4. In the Library module, in the 'Keyword List' panel click the arrow right to the 'flower' keyword. This will make Lightroom to show all the images that has the keyword 'flower'.
Now comes the problem.
Edit one of the images on the filmstrip in PS (Ctrl+E). After changing the file and saving it, when returning to Lightroom the image disappears from the filmstrip.
When checking the image in the folder (clicking the correct folder in the Library) it shows up. When applying the 'flower' filter, the image isn't visible anymore.
Photo of Jozsef Szasz-Fabian

Jozsef Szasz-Fabian

  • 59 Posts
  • 12 Reply Likes

Posted 8 months ago

  • 5
Photo of Smit K

Smit K, Employee

  • 276 Posts
  • 140 Reply Likes
Official Response
Thanks for detailed steps. We have been able to reproduce this and logged a bug for the same. If you are facing this, please click on "Me Too".

Thanks,
Smit
Lightroom Classic team
(Edited)