Lightroom: Blue develop screen with Intel HD 520

  • 1
  • Problem
  • Updated 2 years ago
  • (Edited)
Hi, I've just installed Lightroom on my new laptop and when I went into develop all I got was a blue screenLightroom version: CC 2015.3 [ 1052427 ]Check OpenGL support: PassedVendor: IntelVersion: 3.3.0 - Build 10.18.15.4279Renderer: Intel(R) HD Graphics 520LanguageVersion: 3.30 - Build 10.18.15.4279It's an i7 processor latest gen.Anyway after a bit of research I get to an article about preferences and uncheckingUse Graphics Processor. Unchecked the box and blue screen disappears.Anyone else running the integrated HD520 chip and having problems?
Photo of david ewart

david ewart

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes

Posted 3 years ago

  • 1
Photo of Chris Cox

Chris Cox

  • 20280 Posts
  • 813 Reply Likes
Update your video card driver from Intel's website to pick up the driver fixes.
And update the driver for any other GPUs in your system.

Disabling GPU usage will work around the driver bug until you can update your drivers.
Photo of benjamin Moiroud

benjamin Moiroud

  • 2 Posts
  • 1 Reply Like
Hi David i've just installed lightroom on my new laptop and same problem :

Lightroom version: CC 2015.3 [ 1052427 ]
Graphics Processor Info:
Intel(R) HD Graphics 520

Check OpenGL support: Passed
Vendor: Intel
Version: 3.3.0 - Build 20.19.15.4300
Renderer: Intel(R) HD Graphics 520
LanguageVersion: 3.30 - Build 20.19.15.4300
Photo of Simon Chen

Simon Chen, Principal Computer Scientist

  • 1452 Posts
  • 454 Reply Likes
(Edited)
Photo of benjamin Moiroud

benjamin Moiroud

  • 2 Posts
  • 1 Reply Like
After updating the diver from intel site it works !!

I used the zip version.

Vendor: Intel
Version: 3.3.0 - Build 20.19.15.4352
Renderer: Intel(R) HD Graphics 520
LanguageVersion: 3.30 - Build 20.19.15.4352

Thank you !
Photo of Heather Jane

Heather Jane

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Hi, I followed the link to update my drives (Intel R HD 520 graphics) and it says that those graphics aren't compatible with my computer, how did you get it to work?
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 14146 Posts
  • 1765 Reply Likes
See this document: Troubleshoot
Photo of Heather Jane

Heather Jane

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
That's what I was following, it says my graphics are up to date and that they "passed" the lightroom test. If I uncheck the "use graphic processor" box then I can view photos but not edit them.
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 14146 Posts
  • 1765 Reply Likes
So with GPU enabled, you get the blue box? And with it off, you can see the image but not edit them? How doesn't editing not work? Do the sliders not work?