Elements 11: PDFs from non-Adobe software open blank

  • 1
  • Problem
  • Updated 3 years ago
  • (Edited)
When opening PDFs created with non-adobe software in PSE 11, they often open as blank images without any pixels. The same PDF files open fine in PSE 10 with the whole image showing. The type of software used for creating the PDFs is either the save as PDF option in Mac operating system, or export PDF from Vectorworks 2012.
Photo of Jason Williams

Jason Williams

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
  • frustrated

Posted 5 years ago

  • 1
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 14049 Posts
  • 1735 Reply Likes
Hi Jason,

Would it be possible for you to post one of the affected PDFs? (Dropbox, or Adobe SendNow) It may help if we have a file to reproduce the issue. Thx.
Photo of Jason Williams

Jason Williams

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Hi Jeremy

I have uploaded the file I had problems with yesterday to dropbox:

https://www.dropbox.com/s/e1rmuw03hn7...

However, it seems this problem is intermittent. This morning every PDF I tried with PSE opened fine. So you may not have a problem with opening that file. We have been having this problem regularly for the last few months, but just today it seems to be ok. Strange.

Jason
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 14049 Posts
  • 1735 Reply Likes
Hi Jason,

Seems to work here on PSE 11 on Mac 10.7.5. Are you using any custom settings in the "Import PDF" dialog?

I'll have a few others try it as well.
Photo of Jason Williams

Jason Williams

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
Hi Jeremy

No, I just drag the PDF onto the PSE icon and press ok in the dialog. I took a screen shot of the dialog:
Photo of Jeffrey Tranberry

Jeffrey Tranberry, Sr. Product Manager, Digital Imaging

  • 14049 Posts
  • 1735 Reply Likes
Ok. Let me know if you discover the 'secret sauce' to make it happen. If we can reproduce it here, then we can get it into engineerings hands to investigate.
Photo of Alice Hatfield

Alice Hatfield

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I have experienced exactly the same thing. It does seem to be intermittent and can occur in same editing session; i.e. processing multiple PDFs and it just stops working. This makes it all the more frustrating.

Every time it has occurred, when I reboot my machine, it starts working. Just quitting Elements does not work, as I am sure you already know.

Mac OSX 10.9.1 (Mavericks); PSElements 11
Photo of Kirsten Tydings

Kirsten Tydings

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
this is happening to me too - I open pdf I created in Word for Mac and it is totally blank.... but earlier in the day I was opening pdf's created in same program on same laptop.... argh!
Photo of Joseph Cacalda

Joseph Cacalda

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
having same problem with mac mini (OS X v10.10.5)
and PSE 12

I notice when cuing total pdf, it starts as an sRGB, does that help?

Photo of Joseph Cacalda

Joseph Cacalda

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
ok, did something different. If you click "OK" in the picture above, it does NOT work. All that opens is a transparent canvas as in opening a gif.

if you Double click the page it went into "rasterize" mode and opened the page in PSE
Photo of Joseph Cacalda

Joseph Cacalda

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
the above didn't work consistently, tried clicking the box labelled "suppress warnings" it seems to work more consistently.
Photo of Eduardo Torres

Eduardo Torres

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
Was having the exact same problem with Mac OS 10.11.1 and PSE 12. Restarting the Mac seems to have fixed the problem for now. Did not try the "suppress warning" suggestion.