Lightroom Classic: Blank thumbnails showing up in All Photographs only

  • 7
  • Problem
  • Updated 4 months ago
  • In Progress
  • (Edited)
Ligthroom Classic 7.5 Windows10 32 gig of memory

All Photos is showing 4 gray thumbs that I can't delete. The thumbs are not in my folders, which shows a count of 4 fewer photos than all photos does. When I try to delete the 4 empty thumbs it prompts this error message: an internal error has occurred: ?:0: attempt to index field 'rootFile' (a nil value). Also, the thumbs show no metadata, and a right click to locate in the folder in library returns no results.
I have disabled all plugins, no change, synchronize photos, no change, find missing photos, no change. I searched the forum, and the web andhave not found a solution. Any help would be greatly appreciated. 

Bob
Photo of Robert Leggett

Robert Leggett

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 1 year ago

  • 7
Photo of Reetesh Mukul

Reetesh Mukul, Employee

  • 49 Posts
  • 9 Reply Likes
@Robert Leggett: We will look into this issue. In order to solve this problem, we need to look into your catalog. One of our Engineering Members will contact you for the same. Please share catalog in case you can do so.
Photo of Robert Leggett

Robert Leggett

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
Thank you!
Photo of Art Davis

Art Davis

  • 38 Posts
  • 17 Reply Likes
I have also intermittenetly have this occur with LR Classic 9.5, Win 10 w/32 gig.

Photo of Sunil Bhaskaran

Sunil Bhaskaran, Official Rep

  • 456 Posts
  • 168 Reply Likes
We could reproduce this issue in Robert's catalog.
We are investigating.

Thanks,
Sunil
Photo of Robert Leggett

Robert Leggett

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
FYI, I updated to V8 but the issue wasn't resolved, I still have the blank thumbnails under all photographs.
Photo of Robert Leggett

Robert Leggett

  • 4 Posts
  • 0 Reply Likes
Sunil,

Any updates on my issue?

Thanks,
Bob
Photo of Michael Lindqvist

Michael Lindqvist

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
I have the same problem but with 268 empty pictures.

Windows 10 and Lightroom 8.1.
(Edited)
Photo of Amy Hansen

Amy Hansen

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I've been having this issue in Lightroom Classic today and today only. Updated Lightroom, updated graphic settings. Deleted the folders. Did everything adobe suggested and several forums, and nothing has changed.

it's not every picture, or every file transfer, but I can't delete the blank images and have to redo the import entirely.
(Edited)
Photo of John Plant

John Plant

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I am getting the same problem with LR Classic 8.3. 
Photo of Robbert Langezaal

Robbert Langezaal

  • 3 Posts
  • 0 Reply Likes
This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom Classic CC 8.0: Ghost images in last days.

In the last days I somehow ended up with ghost images in my Lightroom Classic CC 8.0 catalog. Please see the following links for examples. When I right click and click [show in explorer] I get an error message: "An internal error has
occured: ?:0: attempt to index field 'rootFile' (a nil value)".

https://i.imgur.com/4m1SUb5.png

https://i.imgur.com/MSLWTnM.png

Please let me know how to remove these ghost images.


Photo of Reetesh Mukul

Reetesh Mukul, Employee

  • 49 Posts
  • 9 Reply Likes
Robbert Langezaal we will communicate with you on this issue. We will probably request for Catalog.
Photo of RICHARD WOZNIAK

RICHARD WOZNIAK

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I have the 'ghost image' problem too.
Would someone from Adobe please contact me to resolve this?
I am on LR 8.3.1
Thank you.
Photo of c k

c k

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I have the same problem with LR Classic 8.4.No way to discard of the ghost  images. Tried all of the above.
Please assist
Photo of Belinda Meitiboubis

Belinda Meitiboubis

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
The bottom line is that at the moment, there is no fix unless you know how to get into the algorithm. That rules me out.
I contacted Victoria Bampton (LR Queen) as a member and she arranged a contact with an Adobe engineer. This came to nothing the reason being that Adobe are aware of the problem and have a fix in the pipeline for the next update of Lightroom. 
We shall see....
(Edited)
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 4790 Posts
  • 1319 Reply Likes
Another report of similar symptoms, blank thumbnails with no metadata that can't be deleted: 
https://forums.adobe.com/message/11235954#11235954
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 6472 Posts
  • 1434 Reply Likes
For those on this thread with the issue of a few 'ghost' images in their catalog that show as blanks and are not deletable by any method, a fix will be coming in a future version of Lightroom to prevent this occurring and hopefully clean up any ghost images left behind. There is no ETA on this. 

That said, I do have a process to remove these from your catalog, for those who cannot wait.

Procedure:

  1. Make a copy of your catalog.
  2. Zip it to reduce its size.
  3. Post it to your Creative Cloud Folder.
  4. Set it to share and copy the link.
  5. Email the Link to:

As I receive these I will run the repair procedure and send you back a link to download a corrected catalog. 

Note: While I am working on your catalog you should not do any additional Lightroom work. 
Photo of Belinda Meitiboubis

Belinda Meitiboubis

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Why  is there no ETA?
A lot of people have this problem and want it fixed.
Photo of Paul Belue

Paul Belue

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes
I, too, am having this issue. The photos show blank, metadata won't load (I just get the spinning dots next to the preset dropdown), and I can't delete the photos - returns a nil value like others report. I'm not comfortable with sending my library off to someone I don't know for a fix (I wish he'd share his fix so we can all replicate it on our own). I am using the latest Lightroom Classic update v8.4
Photo of Victoria Bampton - Lightroom Queen

Victoria Bampton - Lightroom Queen, Champion

  • 5096 Posts
  • 1992 Reply Likes
Rikk works for Adobe, so you're safe to send it to him. I've known him for many years, he's a good guy. Otherwise the fix will be coming to a future version, but we don't have a timescale yet.