Elements 15: Takes forever to load and locks up (win 10)

  • 2
  • Problem
  • Updated 1 year ago
  • (Edited)
I am running Adobe Photoshop Elements 15 on a new Dell Windows 10 system.  It takes forever to load and than locks up all the time
Photo of Scott

Scott

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes

Posted 1 year ago

  • 2
Photo of Sandeep Singh

Sandeep Singh, Official Rep

  • 107 Posts
  • 18 Reply Likes
Hi Scott,
Sorry for the inconvenience. Could you please get me the Event Viewer logs using the following article, it would be helpful to diagnose the issue. 
https://helpx.adobe.com/photoshop-elements-editor/using/find-crashlogs.html

Regards,
Sandeep
Photo of Scott

Scott

  • 2 Posts
  • 0 Reply Likes
Thank you Sandeep- it is my desktop at home- traveling and will check when I get home
Scott
Photo of Farya Pirbazari

Farya Pirbazari

  • 7 Posts
  • 0 Reply Likes
I have had the same combination for years: Dell/Windows 10/Elements 15 (last 2 months and 10 before that), and have never had such a problem.  Elements opens in 8-10 seconds and never freezes.  And I always keep it minimized unless for some reason I want to restart the computer.  As such, I'm sure there's something wrong with your computer.  There are three items to check: processor type, processor speed, and RAM.  Old processor types, slow processors, and low RAM can cause the slow launch of Elements (and Lightroom and all other graphic software).  However, "locking up" is another story.  Also, by slow I mean 1 minute or two and not "forever".  I'd recommend have a professional check your computer.  Good luck!