[7.3] Preset Live Preview not always reflecting the actual preset

  • 2
  • Problem
  • Updated 6 months ago
Merged

This conversation has been merged. Please reference the main conversation: Lightroom Classic: Presets no longer record and apply the turn on/off settings of the Develop panels

I just noticed something that I consider as a bug : when hovering the presets, I observed that some of them had absolutely no effect on the full Live Preview. Very strange. Until I realized that the settings modified by the preset and located in a disabled development panel (switch button at the top left corner of the panel set to Off), are not taken into account.

This is questionable. The live preview should show the full effect of the preset by temporarily re-enabling the setting panels that are switched off. Otherwise, this doesn't make much sense.
Photo of Patrick Philippot

Patrick Philippot

  • 403 Posts
  • 74 Reply Likes

Posted 6 months ago

  • 2
Photo of Rikk Flohr

Rikk Flohr, Official Rep

  • 4253 Posts
  • 810 Reply Likes
I am following this thread now, Patrick and will report back as to 'as-designed' behavior as soon as the team responds. We will decide where to take it once we have their response.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3857 Posts
  • 1013 Reply Likes
Merging.

Please reference the new conversation here: [7.3] Preset Live Preview not always reflecting the actual preset (merging)
Photo of Robert Somrak

Robert Somrak, Champion

  • 169 Posts
  • 44 Reply Likes
If you change the behavior to preview the preset with the panel switches on than then when you apply the preset should it automatically turn the panels switches back on?  If you don't than the user will get a DIFFERENT unexpected behavior than the original issue, the photo won't look like the preview. 
(Edited)
Photo of Patrick Philippot

Patrick Philippot

  • 403 Posts
  • 74 Reply Likes
> when you apply the preset should it automatically turn the panels switches back on?

IMHO, yes. If you chose to apply a given preset, it should be assumed that you want it as a whole. The preset settings are probably dependent on each other, so it doesn't make sense to apply them partially.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3857 Posts
  • 1013 Reply Likes
Sigh, as Robert observed, LR 7.3 isn't capturing in presets any of the Turn On/Off settings of the Develop panels.  

This is the problem behind Patrick's observations.  The hover preview of presets is in fact showing accurately the effect of the preset as it would appear when applied -- the problem is that the turn on/off setting is no longer captured in presets and applied.

I'll update the bug reports to make this clear.
Photo of John R. Ellis

John R. Ellis, Champion

  • 3857 Posts
  • 1013 Reply Likes
Merging

Please reference the new conversation here: [7.3] Preset Live Preview not always reflecting the actual preset (merging)

This conversation is no longer open for comments or replies.