Skip to main content
Adobe Photoshop Family

4 Messages

 • 

120 Points

Tue, Mar 31, 2020 8:45 PM

Solved

Photoshop: Disrupt edges when painting masks under adjustment layers

I've grouped a few layers and  added a mask to this group. On top of that mask I've placed an adjustment layer. When I am masking/brushing out parts of that groupmask, I get hard right angular edges and no smooth blending like it used to be. As soon as I zoom in, the edges are gone. Switched of the GPU acceleration, restart PS, same problem. Working on WIN10 and updated PS to the last version. Came from PS 2018, no problem over there.







Responses

Official Solution

Adobe Administrator

 • 

15.8K Messages

 • 

295K Points

10 months ago

Never mind. I'm seeing it. Thanks!

Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging

Official Solution

Adobe Administrator

 • 

15.8K Messages

 • 

295K Points

a month ago

The OP issue should be fixed in 22.x or later.

Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging

Adobe Administrator

 • 

15.8K Messages

 • 

295K Points

10 months ago

Could you post your PSD for us to troubleshoot with?

Does enabling Preferences > Performance... "Use Legacy Compositing" make it work correctly?

Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging

4 Messages

 • 

120 Points

10 months ago

That did the trick. Thank you.

Adobe Administrator

 • 

15.8K Messages

 • 

295K Points

10 months ago

Would it be possible to get your PSD so we can fix the underlying issue?

Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging

4 Messages

 • 

120 Points

10 months ago

you can find the file here:

https://file.io/R0mp2i


Adobe Administrator

 • 

15.8K Messages

 • 

295K Points

10 months ago

Could we see your Photoshop System Info?

Launch Photoshop, and select Help >System Info...and copy/paste the text in a reply.

I'm not seeing the issue in 21.1.1.


Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging

2 Messages

 • 

70 Points

2 months ago

Im having this same problem in version 22 and of course the legacy is no longer available. I can remove when drawing on a layer mask but it doesn't put back. See sample is me trying to paint with white to restore the mask.

Adobe Administrator

 • 

15.8K Messages

 • 

295K Points

Are you using a tablet? or a mouse? What you have in your screenshoot doesn't look like the issue originally described in this thread.

Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging

2 Messages

 • 

70 Points

It was the closet to what im having problem with. I'm on a MacBook Pro.