Skip to main content
Adobe Photoshop Family

1 Message

 • 

140 Points

Wed, Jun 27, 2012 3:02 PM

Solved

Photoshop: CS6 polygonal lasso tool auto-completes unexpectedly

Having issues with polygonal lasso tool.

When in mid selection, the dotted line disappears - though I am able to continue making a selection, the selection seems to jump and completes itself. Also, when plotting multiple points around rounded edges, it completes the selection, as if I were to double click. The plot points are far enough away, so this should not happen.

Furthermore, when I try the "Add to Selection" feature of the tool, I make a selection to add to the areas that were affected with the above issues, it seems I am adding to the selection, but when finished, nothing happens. This feature is not working altogether.

Other than those issue, I love the new CS6 creative suite. Nice improvement and a valuable arsenal of tools for my daily tasks :)

Responses

Official Solution

Adobe Administrator

 • 

15.5K Messages

 • 

291.8K Points

7 years ago

Please try the solution in this document:

http://helpx.adobe.com/photoshop/kb/p...

Installing the plug-in from the document above should solve:

• menus, panels, or dialog boxes turn white and become unresponsive
• keyboard shortcuts stop working
• lasso tool selections close prematurely
• Photoshop becomes unresponsive

Let us know if this solves your issue.

Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging

10 Messages

 • 

196 Points

Sweet! Thanks a bunch Jeffery :-)

Note: This is an _updated_ (1.0.6) whitewindow plugin.

1 Message

 • 

60 Points

I'm on a mac pro 10.9.3 Adobe CC and i have the same issue, totally annoying that you guys haven't fix this.

15.1K Messages

 • 

195.8K Points

Try using CC 2014, or install the plugin in CC to work around some of the known MacOS bugs.

24 Messages

 • 

444 Points

What happens when you get this problem on a PC? This is a solution for MAC only. Furthermore it's a pluging that was integrated into Photoshop a while ago so this solution is defunct. 

6 Messages

 • 

136 Points

I realize this posting is old but I just tried this today and it seems to have fixed the issue on a Mac running 10.12.6 using PSCC 20.0.7 with an Intuos Pro Wacom PTH-651 tablet. So far, so good. Just remember to restart after installing the plug-in. Good luck!

1 Message

 • 

62 Points

8 years ago

Pretty much the same thing happens quite regularly, it has become very frustrating when i have just spent 10 minutes making a detailed selection and have to start again.

It also seem that when this does happen, it happens a few times over a period of 30 minutes and then freezes completely, restarting the program seems to fix the problem for a few days but then it happens again. it has just completely crashed a couple of times as well, not sure if thats at al related though.

Other wise like Paul said everything else is awesome and love the new features, but more importantly the revision to many old features across the CS6 creative suite.

129 Messages

 • 

3.2K Points

You shouldn't be using the polygonal lasso for a selection that takes 10 minutes to make. Use the Pen tool instead.

5 Messages

 • 

120 Points

8 years ago

Are you using a Wacom tablet?

If so, make sure you have installed the latest driver.

1 Message

 • 

60 Points

8 years ago

I'm having the same issue. No wacom tablet, just a mouse.

7 Messages

 • 

142 Points

8 years ago

Same issue here for me. CS 6 is turning in to a buggy mess. Wish I hadn't upgraded.

1 Message

 • 

60 Points

8 years ago

Lasso tool just COMPLETELY STOPS working for me when I'm in the middle of a detailed outline. Not using a Wacom.

Never happened until I upgraded to CS6.

Figure it out, Adobe.

9 Messages

 • 

152 Points

8 years ago

Hi. I have been having this issue too since a year ago. Also, sometimes nothing happens when I am clicking my first point with the polygonal lasso tool. I'm using a mouse.

1 Message

 • 

60 Points

7 years ago

yep - me too - frustrating!

2 Messages

 • 

70 Points

7 years ago

Hi,
Same issue here too. Any fix?

1 Message

 • 

60 Points

7 years ago

Is there any solution to this problem yet?
I'm going crazy!

6 Messages

 • 

112 Points

7 years ago

This is driving me crazy! Been dealing with this issue for a while now. Will they never fix it? Using the Pen tool instead simply isn't the solution.

1 Message

 • 

60 Points

7 years ago

Had the same pre-mature selection problem ,
Seem to have it corrected by Going to Image/Mode then change to 16 bits/channel.
This will revert to 8 bits/channel on next project but still seems to work correctly.
Hopefully with fingers crossed.

6 Messages

 • 

110 Points

7 years ago

fix this bug please adobe!!!!!!!!

6 Messages

 • 

112 Points

7 years ago

It is a pretty serious bug and it's as if nobody is even listening or aware of it on Adobe's end. Very disappointing!

6 Messages

 • 

110 Points

7 years ago

MacBook Pro retina
osx 10.9.1
Wacom tablet utility v6.3.7-3 (6.3.7f3) (intuos pro)
Photoshop 13.0.6 x64
New Eizo monitor

Upgrade to CC I suppose?

15.1K Messages

 • 

195.8K Points

The problem got much worse in MacOS 10.9. We are investigating with Apple, but there are just a lot of problems on MacOS 10.9 (affecting many applications)...

2 Messages

 • 

70 Points

This comment was written 28 days ago, where is Adobe now in terms of fixing this? I use the lasso tool a lot for architecture and if this isn't fixed, I'll have to go back to an OS that works.