Skip to main content
Adobe Photoshop Family

7 Messages

 • 

150 Points

Sat, Nov 1, 2014 1:48 PM

Photoshop CC: Program error on start in MacOS 10.7.5

I've bought Photoshop CC from the Adobe website today and installed it on an os x 10.7.5 with 4GB RAM, 2.16 GHz Intel Core 2 Duo machine. However the application doesn't start. I have the welcome screen, but somewhere in the middle of the startup process it failes with the message: Couldn't initialise photoshop because of a program error (I've received the message in dutch).

What could be wrong?

Thanks.

Marc Verschueren.

Responses

15.1K Messages

 • 

195.8K Points

6 years ago

Look for the file PSErrorLog.txt in your Photoshop CC preferences folder, then post the last 10 lines of it here.

Which specific version of Photoshop CC are you using?

Have you tried resetting preferences?

7 Messages

 • 

150 Points

6 years ago

Hi Chris.

Thanks for answering.

The contents of the PSErrorLog.txt is:
2014:11:01 14:20:57 : /Volumes/workarea/PS_15_Mac_Daily_Retail/20141014.r.257/photoshop/main/photoshop/sources/UColorState.cpp : 737 : REQUIRE failed
2014:11:01 14:21:57 : /Volumes/workarea/PS_15_Mac_Daily_Retail/20141014.r.257/photoshop/main/photoshop/sources/UColorState.cpp : 737 : REQUIRE failed
2014:11:01 14:22:10 : /Volumes/workarea/PS_15_Mac_Daily_Retail/20141014.r.257/photoshop/main/photoshop/sources/UColorState.cpp : 737 : REQUIRE failed
2014:11:01 14:23:07 : /Volumes/workarea/PS_15_Mac_Daily_Retail/20141014.r.257/photoshop/main/photoshop/sources/UColorState.cpp : 737 : REQUIRE failed
2014:11:01 14:28:26 : /Volumes/workarea/PS_15_Mac_Daily_Retail/20141014.r.257/photoshop/main/photoshop/sources/UColorState.cpp : 737 : REQUIRE failed
2014:11:01 14:28:35 : /Volumes/workarea/PS_15_Mac_Daily_Retail/20141014.r.257/photoshop/main/photoshop/sources/UColorState.cpp : 737 : REQUIRE failed
2014:11:01 14:34:00 : /Volumes/workarea/PS_15_Mac_Daily_Retail/20141014.r.257/photoshop/main/photoshop/sources/UColorState.cpp : 737 : REQUIRE failed
2014:11:01 14:34:25 : /Volumes/workarea/PS_15_Mac_Daily_Retail/20141014.r.257/photoshop/main/photoshop/sources/UColorState.cpp : 737 : REQUIRE failed
2014:11:01 14:44:23 : /Volumes/workarea/PS_15_Mac_Daily_Retail/20141014.r.257/photoshop/main/photoshop/sources/UColorState.cpp : 737 : REQUIRE failed
2014:11:01 14:44:42 : /Volumes/workarea/PS_15_Mac_Daily_Retail/20141014.r.257/photoshop/main/photoshop/sources/UColorState.cpp : 737 : REQUIRE failed

I'm unaware of the version of Photoshop I'm using because I can't start it up. It must be the latest version because the creative cloud manager reports that it is up-to-date. I've only bought it yesterday so it's the first time I'm launching it on my iMac. I've deleted the preferences folder, but this didn't solve the problem.

Kind regards,

Marc.

15.1K Messages

 • 

195.8K Points

Either your color settings files are corrupt, or missing (in /Library/Application Support/Adobe/Color/Settings ).

Reinstalling should replace the files.

7 Messages

 • 

150 Points

6 years ago

Sorry, Chris, the uninstall and reinstall didn't solvethe problem. I still got 2014:11:02 11:08:42 : /Volumes/workarea/PS_15_Mac_Daily_Retail/20141014.r.257/photoshop/main/photoshop/sources/UColorState.cpp : 737 : REQUIRE failed.

The folder you mention (/Library/Application Support/Adobe/Color/Settings) contains no files.

Marc.

15.1K Messages

 • 

195.8K Points

Well, that is the problem - it should contain two subfolders and several files.

Something is preventing those files from installing correctly.

14.6K Messages

 • 

282.6K Points

6 years ago

Can you save a copy of your preferences (in case they turn out to be culprit) then restore your preferences to get back to a default state? Directions here: http://blogs.adobe.com/crawlspace/201...

7 Messages

 • 

150 Points

6 years ago

Thanks for trying to help, Jeffrey, but the preferences are not the problem. In any case, they where fresh because yesterday was the first time I've installed Photoshop CC in my iMac.

Anyhow, I did the second method from the video of Julieanne Kost and did reset the preferences, but to no avail.

Remember this is a fresh install of Photoshp CC after I bought it yesterday from the Adobe Creative Cloud.

Thanks.

Marc Verschueren.

14.6K Messages

 • 

282.6K Points

6 years ago

Can you try running from a new Admin user account? http://blogs.adobe.com/crawlspace/201...

Booting into Safemode would be another good test in case there's extension conflict: http://blogs.adobe.com/crawlspace/201...

7 Messages

 • 

150 Points

6 years ago

This is getting frustrating, Jeffrey. I tried both of your recommendations. Neither launching in a new Admin account nor launching after boot in safe mode solved the problem I have. Furthermore I've tried repairing permissions in my regular Admin account, but this hasn't has any succes either.

I now hope I don't have to reinstall my OS X.

What now?

Marc Verschueren.

14.6K Messages

 • 

282.6K Points

I can ask an agent to call and work with you directly.

In the meantime, do you have a pocket drive you can install a clean OS on, and clear install Photoshop (don *not* use TimeMachine of user migration assistant as they may be the source of the failure) to troubleshoot with?

15.1K Messages

 • 

195.8K Points

Tina recently helped someone else with a case like this, though I think in that case a reinstall worked.

7 Messages

 • 

150 Points

6 years ago

Jeffrey, I was allready thinking about that. So I'll install a fresh OS X on an external drive. Do I need to uninstall Photoshop first from the current environment or not? Give me a couple of days and I'll come back to you with the results. I have to do it in the evening because tomorrow starts my work week. Thanks for all the help so far.

Marc

14.6K Messages

 • 

282.6K Points

Nah. You don't need to uninstall from the current system. Once you have the new system install, just go to Adobe.com and sign in and start downloading fresh from here:

https://www.adobe.com/creativecloud/c...

15.1K Messages

 • 

195.8K Points

6 years ago

OK, the color folder contents should look something like this:

7 Messages

 • 

150 Points

6 years ago

Ok! I've installed a fresh OS X and installed Photoshop on it and ... of course ... it works, allthough I've noticed that my late 2006 iMac may be a little oudated :(. Nevertheless, this problem is solved because I've managed to copy the files from the fresh OS X environment to my OS X environment where they where missing. And now it works also in my regular OS X environment.

Many thanks for all the help you've giving me to solve this problem!

Marc Verschueren.

15.1K Messages

 • 

195.8K Points

I still wonder what sort of problem prevented the install from replacing those files....

But I'm glad to hear that you're up and working again.