Skip to main content
Adobe Photoshop Family

17 Messages

 • 

424 Points

Thu, Oct 19, 2017 2:50 PM

Photoshop CC 2018: After latest update, "select and mask" tool gives program error

After update, I am getting "Could not apply the workspace because of a program error" after clicking "select and mask" button. Before update, it worked perfectly. Have somebody same problem?

Responses

Official Solution

Adobe Administrator

 • 

14.6K Messages

 • 

282.7K Points

3 years ago

This issue should be fixed by the Photoshop CC 2018 (19.1) update that was released today.

Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging

777 Messages

 • 

16.7K Points

3 years ago

Hi David,

Sorry for the Program Error with Select and Mask. Program errors can be finicky, and at times restoring the preferences to the default state can be a fix for errors like this. Have you tried that yet?

Reset Photoshop preferences: https://helpx.adobe.com/photoshop/kb/basic-trouble-shooting-steps.html#prefs

Give that a try and let us know if it resolves it for you. 

Regards
Pete

17 Messages

 • 

424 Points

Hi Pete, thank you for quick reply. I tried reseting preferences and it helped. Now it seems select and mask is working again :) Thank you!

777 Messages

 • 

16.7K Points

Awesome, thanks for the update David -- Glad that worked, and I hope it sticks. Let us know if it comes back!

17 Messages

 • 

424 Points

After editing few photos, I get same error message :( I must find a way how to install older version which worked perfectly

1 Message

 • 

60 Points

I had the same problem and changed mode to 8 bit and it works now!

1 Message

 • 

60 Points

I'm having the same problem in cc 2018. Reinstalled 2017 and using the same image with an active selection, Select & Mask works fine.

4 Messages

 • 

94 Points

3 years ago

Its happened by me too, but only effects big files, like tiff, small ones , like jpeg are working normal. tryed with and without graphicprocessor

777 Messages

 • 

16.7K Points

Does the preference reset (mentioned above) help for your larger images Andi?

4 Messages

 • 

94 Points

yes , just i tried, and now it looks fine, thanks a lot from Germany ;-)

4 Messages

 • 

94 Points

Bad luck, today morning after Restart the problem appear again, same like before :-(

6 Messages

 • 

114 Points

Resetting preferences worked but then it came back. Changed to 8 bit mode and now works ok.   Try it guys

737 Messages

 • 

16.4K Points

3 years ago

Hi David,

Do you have a channel selected when you attempt the Select and Mask?

17 Messages

 • 

424 Points

Hello Hannah, yes I have selected channel. Now it seems error occurs only sometimes.

At first, I selected object with quick selection tool. Then I clicked "select and mask" button and get error "Could not apply the workspace because of a program error".

Then I tried to select object manually with lasso tool and now "select and mask" works even with combination with quick selection tool.

Is there any way to get more specific information about errors in photoshop? I want to give more information, but don't know how :(

17 Messages

 • 

424 Points

And sometimes error occurs every time :( I have lot of photos to edit, so I am forced to use older version of Photoshop, which works fine.

737 Messages

 • 

16.4K Points

We have had other user reports of program errors related to selecting channels and then getting a program error with select and mask. If a channel is selected in the channels panel, the command "Select and Mask" should be grayed out because one cannot do anything to a channel with this command. We're aware of it and engineering is looking into it, but in the meanwhile you will likely run into program errors if you attempt to use select and mask with channels.

737 Messages

 • 

16.4K Points

As far as getting more information, thanks for the help! It's always nice to receive error reports so if you are prompted we appreciate you sending them.

You can also download the log collector here: 
https://helpx.adobe.com/creative-cloud/kb/cc-log-collector.html

That will create a file that helps us troubleshoot your problem.

Thanks! :) 
Hannah

4 Messages

 • 

152 Points

3 years ago

It has happened to me as well. If I do a select all, I do not get the error, but anything less gives this error. I tried using different selection tools and the same. I upgraded my Graphics Driver and reset preferences. I tried turning off Graphics Acceleration to no avail. The OpenCL was unchecked which what some on the web were saying to do. 

Also, I do not have any channels selected. It seems to work OK on JPEG's but not on Tiffs or PSD or Raw files (Canon CR2 or Nikon NEF). 

I am running Windows 10

Tom

4 Messages

 • 

152 Points

If I switch to 8-bit it works OK, but not 16 or 32-bit

737 Messages

 • 

16.4K Points

Which version of Photoshop are you running, Thomas?

4 Messages

 • 

152 Points

I did as Stephen Newport said below to uncheck the remember settings and it worked. Re-checked the remember settings and it still works...so far...

4 Messages

 • 

134 Points

3 years ago

Getting same error, on my sony raw files, switched to 8bit as mentioned above and it works... cc 17 worked great

macbook pro

288 Messages

 • 

6.3K Points

3 years ago

Same error here.

2 Messages

 • 

72 Points

3 years ago

Same error here plus weird mask patterned artifacting

1 Message

 • 

60 Points

3 years ago

Same error here. Last version worked fine

737 Messages

 • 

16.4K Points

3 years ago

We're trying to reproduce the error on our end but it isn't happening with the test files we have used.

Anyone who is getting this error, would you share a file that is encountering the error? It would also be helpful to include the steps you took before it happened.

Thank you!
Hannah

288 Messages

 • 

6.3K Points

This happens on start of the program with every file, whether opened from a raw Lightroom export, or a new document when initiating select & mask via shortcut or file menu on a selection.
Select & mask works as expected when initiated from an existing mask.

288 Messages

 • 

6.3K Points

Think I found a solve literally right after I posted....
For kicks I unchecked "remember settings" in the select & mask dialogue, hit ok, now it appears to be functioning normally. I turned "remember settings" back on and it is still continuing to function normally.
So, for me, "remember settings" was causing the issue, but works after unchecking, hitting ok, and reapplying.

4 Messages

 • 

134 Points

Would you like it posted to this thread or do you have an email we can send one to?

737 Messages

 • 

16.4K Points

Either way. If you would prefer to keep it off the thread, please send it to me at:



Thank you,
Hannah

4 Messages

 • 

134 Points

I emailed it, thanks! 

288 Messages

 • 

6.3K Points

3 years ago

Think I found a solve literally right after I posted....


For kicks I unchecked "remember settings" in the select & mask dialogue, hit ok, now it appears to be functioning normally. I turned "remember settings" back on and it is still continuing to function normally.
So, for me, "remember settings" was causing the issue, but works after unchecking, hitting ok, and reapplying.

1 Message

 • 

62 Points

Great! It also woked out for me too! Thansk!

4 Messages

 • 

134 Points

3 years ago

Same here, my very first run after the update I opened a raw file from lightroom export, used the select and mask tool loaded right up and worked fine. Finished that file opened up a second raw file from the same session and upon my second attempt to run the select and mask tool it threw the error and continued to do so there after. Switch to 8bit it works, or uncheck remember settings it works.  

36 Messages

 • 

652 Points

3 years ago

Switching to 8-bit seemed to work for me. No luck with unchecking remember settings. These bugs are crazy. This and healing brush too! The shareholders may love the subscription model but dealing with the constant bugs is wasting a huge amount of my time.

737 Messages

 • 

16.4K Points

Would you mind posting a file that is giving you trouble? We have been trying to replicate the program error but so far haven't encountered it.

Thanks,
Hannah

Champion

 • 

1.6K Messages

 • 

27.9K Points

Looks like any 16bit image will provoke the bug...

2 Messages

 • 

112 Points

3 years ago

This reply was created from a merged topic originally titled Getting a program error with Select and Mask.

select and mask not working, getting an error message saying: COULD NOT APPLY THE WORKSPACE BECAUSE OF A PROGRAM ERROR

Please advise

1 Message

 • 

60 Points

Same with me very very frustrating, Adobe should have this sorted before making the update

1 Message

 • 

60 Points

3 years ago

I'm getting the same error, I tried to uncheck remember settings and it's not helping, it actually made Photoshop crash.. this is why I hate it when they come out with updates... ugh