Skip to main content
Adobe Photoshop Family

23 Messages

 • 

920 Points

Thu, Apr 2, 2020 6:34 AM

Solved

Photoshop 21.1.1: Blend modes doesn't work (Win10)

Hi, I found a bug when blend modes don't work if a new layer is created in a double nested group and at the same time the top group has a clipping layer. It even doesn't work when the clipping layer is hidden. See attached PSD.
https://www.dropbox.com/s/fk36x5vsumn3nde/blending%20bug.psd?dl=0

Roman

Responses

Official Solution

Adobe Administrator

 • 

14.7K Messages

 • 

283.6K Points

2 months ago

This should be fixed in 21.2

Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging

Adobe Administrator

 • 

14.7K Messages

 • 

283.6K Points

6 months ago

I am not able to see a difference in how Photoshop rendered this file previously compared to the current version: Can you take a screen shot to show me the state of the layers panel and the canvas that shows the difference?

Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging

23 Messages

 • 

920 Points

Here is a short video https://www.dropbox.com/s/z69grahogtremc5/blending.mp4?dl=0
I also updated the PSD file on the link above (deleted 2nd layer in the nested group)

Champion

 • 

1.6K Messages

 • 

24.7K Points

Does turning on Photoshop > Preferences > Performance > Legacy Compositing and restarting Photoshop have any bearing on the issue? 

Adobe Administrator

 • 

14.7K Messages

 • 

283.6K Points

It does. If you enable legacy compositing it works.

Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging

Adobe Administrator

 • 

14.7K Messages

 • 

283.6K Points

6 months ago

Thanks the video and new file have helped me understand/reproduce the issue. The workaround is to turn on Legacy Compositing. I've asked engineering to take a look. Thanks!

Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging