Skip to main content
Adobe Photoshop Family

1 Message

 • 

90 Points

Tue, Jan 29, 2019 2:53 PM

Elements: Clone Stamp, Pen Pressure & Wacom v Windows Ink problems in PSE 2018

I see this is a well discussed problem in many Photoshop online forums with some solutions, but can't find a proven solution for Photoshop Elements (PSE).

My problems:-

  1. Can’t use the Wacom to properly select the 'Clone Stamp' source area without activating brush option controls + a 'white circle' appears (something to do with Ink I presume? I don't use it BTW)
  2. Switching off ‘Use Windows Ink’ in Wacom Control Panel 'PSE' tab resolves the problem, BUT......
  3. Pen pressure is now disabled! I can toggle this on and off using by ticking/un-ticking ‘Use Windows Ink’ checkbox in the PSE tab of the Wacom Control Panel.
What have I done so far?
I called Wacom who were very helpful, but was eventually advised I should raise this with Adobe.

I called Adobe UK number who wouldn’t provide support with PSE 2018 as 2019 has been released! (NOT very helpful!!)

What am I using?

  • Wacom Intuos Small version (purchased on 27/1/19)
  • Wacom Control panel & Driver version 6.3.32-4
  • PSE 2018
  • Windows 10 on HP Spectre X360 13" Convertible
If a representative of Adobe software support reads this forum, please provide a fix for all the PSE users who are having the same problem!

Responses

202 Messages

 • 

3.1K Points

2 years ago

Have exactly the same problem with my Wacom Intuos Pen Tablet, model CTH-490, PSE13 and Windows 10 Pro 64bit. 
Disabling 'Use Windows Ink' will resolve the problem of activating menu and appearance of white circle, but pen pressure does not work in either mode.....

202 Messages

 • 

3.1K Points

2 years ago

Since upgrading to PSE 19 (version 17.0) the problem has been resolved. It works like it should be....