steven_jolly's profile

6 Messages

 • 

150 Points

Fri, Apr 17, 2020 7:02 PM

Lightroom Desktop: Unusable after April 2020 update

After updating Lightroom CC Desktop to version 3.2.1 from version 3.2 it has completed screwed it up. Everything is now way to slow to respond it makes the application more or less unuseable. I'm running a fairly high spec new machine so it shouldn't be a lack of processing power causing the issues. I have had to roll back to the previous version but even that now is not as it was. Before the update it had worked seemlessly for many months...

Responses

Adobe Administrator

 • 

10.3K Messages

 • 

137.8K Points

1 y ago

It sounds like you have a bad install going as I have seen no other reports of performance degradation. I would recommend performing a clean reinstall. 
  • Close Lightroom
  • Restart the computer
  • Use the Adobe Creative Cloud App to uninstall Lightroom Desktop
  • Restart the computer
  • Install Lightroom Desktop via the Creative Cloud App without launching any other programs.
  • Restart the computer
  • Verify Internet Connection
  • Launch Lightroom
  • Wait 5 minutes
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

82 Messages

 • 

1.4K Points

1 y ago

Is that a typo - the current version is 9.2.1 

Adobe Administrator

 • 

10.3K Messages

 • 

137.8K Points

No. Steven is using the Lightroom Desktop from the Cloud Ecosystem - not Lightroom Classic. 3.2.1 is the current version. 
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

1 Message

 • 

60 Points

He isn’t the only one having this issue

6 Messages

 • 

150 Points

1 y ago

It sounds like you have a bad install going as I have seen no other reports of performance degradation. I would recommend performing a clean reinstall. 
  • Close Lightroom
  • Restart the computer
  • Use the Adobe Creative Cloud App to uninstall Lightroom Desktop
  • Restart the computer
  • Install Lightroom Desktop via the Creative Cloud App without launching any other programs.
  • Restart the computer
  • Verify Internet Connection
  • Launch Lightroom
  • Wait 5 minutes
Thanks for the fast reply Rikk. I've completed a reinstall following your steps and it hasn't made much difference. It's running very slowly. There's a huge lag when I'm panning around a photo that I'm zoomed in on or if I use the brush or eraser tools it doesn't immediately show the result, there's a couple of seconds delay before the effect is shown. Sometimes it also doesn't recognise I'm not holding down the mouse button and so paints a huge line across the photo when I move over to the tools sidebar - which obviously isn't intended. The program also freezes occasionally and gives the 'not responding' message at the top of the screen.
The problems are all hallmarks of trying to the run the program on a machine not powerful enough for it, but as I said previously it's only a few months old and was working flawlessly before the update so I can't see how that's the problem? I don't if maybe a recent windows update has also affected it? (I'm not IT savvy enough to know how all that works).

Is that a typo - the current version is 9.2.1 

Brian, Creative Cloud Desktop is telling me I have version 3.2.1? See the screenshot.



Thanks for your help.

Adobe Administrator

 • 

10.3K Messages

 • 

137.8K Points

1 y ago

A couple of things to try:

1. Does the behavior show the same lag when you disable the GPU in preferences?
2. Does resetting the preference file help?
  • Close Lightroom.
  • Hold down [Alt/Opt]+[Shift] while restarting Lightroom.
  • Overwrite the Preferences when prompted by the dialog.
  • Close Lightroom.
  • Restart Lightroom.
Note: A Preference File will survive a Lightroom uninstall/reinstall. Sometimes weird behavior is corrected/cured by resetting the preferences.
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

6 Messages

 • 

150 Points

Hi Rikk,

None of the above have made a difference unfortunately.

One thing to note is that it's not as bad when I'm editing an image 'lightly'. I.e. I get a lot more slow down when editing a photo with several overlays. The photos that only have one or two overlays don't suffer as much lag although are still not as 'fast' as before the update.

166 Messages

 • 

3.5K Points

1 y ago

What operating system are you running Steven, out of interest?

6 Messages

 • 

150 Points

Hi Selondon,

Windows 10 with 32GB RAM. I don't have the highest spec machine out there but as it was running perfectly before the update it shouldn't be slowing down as much as it is.

3 Messages

 • 

100 Points

1 y ago

I am finding exactly the same issue - LR Classic was working fine until the update and is now virtually unusable, with or without the GPU.
I have a slightly older system (AMD 6350 6-core CPU, RAdeon R9 270 Graphics, 32Gb RAM, Windows 10), but it was working adequately until the 'unhancement'. Sometimes a later hotfix stabilises things, but no joy this time.

6 Messages

 • 

150 Points

At least it's not just me! Hopefully a fix will emerge at somepoint which fixes it. Frustrating when paying monthly for a product which no longer performs adequately...

Adobe Administrator

 • 

10.3K Messages

 • 

137.8K Points

@Lucas Pitcher, this thread is about Lightroom Desktop - not Lightroom Classic. 

You should probably start a new thread about your specific issues. 
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

3 Messages

 • 

100 Points

Thanks Rikk - It is easy to get confused with the nomenclature. On checking the 'About' section, my issues are on Classic 12.2.1. Nevertheless, they seem very similar.

Adobe Administrator

 • 

10.3K Messages

 • 

137.8K Points

Classic is 9.2.1 - Camera Raw is 12.2.1  So I am still not sure what you have. 
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

3 Messages

 • 

100 Points

Hi Rikk, I have LR Classic 9.2.1 (ACR 12.2.1 is mentioned in the same line in the 'About' info, my mistake).
Disabling use of the graphics card has helped slightly. Anyway, I'll bring this all up in its own thread if issues persist.
BR
Lucas

Adobe Administrator

 • 

10.3K Messages

 • 

137.8K Points

1 y ago

Steven

If resetting the preference file did not affect the issue. The next step is to perform a clean reinstall. 

  • Close Lightroom
  • Restart the computer
  • Use the Adobe Creative Cloud App to uninstall Lightroom Desktop
  • Restart the computer
  • Install Lightroom Desktop via the Creative Cloud App without launching any other programs.
  • Restart the computer
  • Launch Lightroom
  • Wait at least 5 minutes


Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

6 Messages

 • 

150 Points

1 y ago

I seem to have fixed the problems I was having. A combination of the fixes suggest by Rikk seem to do the trick. I still get a bit of slow down on the odd photo which tends to be when there's a lot of editing applied, i.e. several overlays which I'll put down to my machine not being the highest spec around (even though I had no issues before the update).
Disabling use of the graphics card was also key.

Thanks for all the help/suggestions.

1 Message

 • 

60 Points

1 y ago

Hi, I'm experiencing the same issue and I had to downgrade back to Lightroom 3.2  from the latest update of 3.2.1 in order to use it with performance issues. Please check if this is a bug, bc I have tried every suggestion on this forum and nothing had helped fix the issue. Thank You. 5/25/2020

Adobe Administrator

 • 

10.3K Messages

 • 

137.8K Points

Daniel - did you follow the steps I listed above, exactly?
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

4 Messages

 • 

122 Points

1 y ago

Same issue here. 6-7 support requests later with Adobe and nothing has worked in fact it’s now useless to the point I’ve downloaded a trial of Capture One.

9 Messages

 • 

158 Points

10 m ago

i have the same problem, the program opens but i can't do anything no photos no sync. nothing everything is "gray"  

Champion

 • 

6.6K Messages

 • 

110.3K Points

That's a really old version, install the update

Victoria Bampton a.k.a. The Lightroom Queen

www.lightroomqueen.com

Author of Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ and Adobe Lightroom - Edit Like a Pro books.

9 Messages

 • 

158 Points

thank you but it's the version that i find on creative cloud, also i tried to update from the software and it says that's the latest version no update available..... i'm talking of lightroom CC not lightroom Classic 

9 Messages

 • 

158 Points

i have already uninstalled and reinstalled many times with no difference, just for the record, with my air mac the same program runs without problems

Champion

 • 

2.4K Messages

 • 

38.7K Points

Go to Edit> Preferences> Performance and set 'Use Graphics Processor' to Off. Then close LR, reopen LR, and try again. What system model and OS X version are you using?

Champion

 • 

6.6K Messages

 • 

110.3K Points

Which OS version are you using? It may be that your OS needs updating.

Victoria Bampton a.k.a. The Lightroom Queen

www.lightroomqueen.com

Author of Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ and Adobe Lightroom - Edit Like a Pro books.