Skip to main content
Adobe Photoshop Family

2 Messages

 • 

370 Points

Sat, Mar 16, 2019 11:57 AM

Solved

Lightroom Desktop: Syncing Issues when Originals are stored on a NAS

Hi Rikk,
besides the outage, I am trying to sync my cloud stored data since several weeks on my NAS (Synology), connected via Gigabit Ethernet. in the beginning it works fine but after 10.000 pictures and movies its not going further (I have about 35.000) and plenty of storage. LR freezes, have to start again then additional 2-3 pictures are synced, that's it. Also I can't use LR since then (open pictures, look into people etc.), when I disconnect the NAS I can work, but not sync. Dont understand why this is not a background task and does LR really look up local backuped NAS Data when I work on data (should only be a backup?). Its frustrating, as this would be the major advantage of the solution?? Any Idea?Note: This conversation was created from a reply on: Lightroom CC: Mobile syncs but desktop app doesn't.

Responses

82 Messages

 • 

1.3K Points

8 months ago

I'm facing the same problem more than 1 year now. And this is not a problem related to synology NAS as I've had this issue with my previous NAS that was just a Linux computer.

63 Messages

 • 

1.1K Points

7 months ago

And here come new problems. After some issue with accessing shared folder (not sure what it was, I had to remove and map again the network drive). Lightroom was showing message that the folder is not accessible. After fixing it Lightroom now is checking photos with below dialog box and nothing moves even after hour of waiting. How to fix that?
NAS folder works all ok, no degradation in performance whatsoever. Original photos are where they were. Never had such issues with Lightroom Classic. Was able to disconnect network drive, move it around etc. all was updating super fast.

63 Messages

 • 

1.1K Points

Update: I was not able to make it work in any other way than resetting the local storage to default. After that the Lightroom has shown a message that the folder in which I've had originals is not accessible (not correct - access worked ok), I've removed this folder on that message and reconfigured it again. Lightroom is now synchronizing all photos again (but seems it is not copying them over again). Let's see how it goes (55k photos to go, 5k done).

63 Messages

 • 

1.1K Points

Update 2: After over 5 hours of processing the Lightroom has synchronized the catalog. Took a bit of time and bandwidth for no reason but luckily all works afterwards. Hope this does not happen too often but to me it is clearly a bug in Lightroom software...

1 Message

 • 

100 Points

6 months ago

I am also having the same issue; have there been any updates on a path to resolution?