niko_pernu's profile

4 Messages

 • 

130 Points

Wed, Jul 8, 2020 8:16 PM

Lightroom Desktop: Resets recently edited photos randomly and won't shut down

I've had this happen more than a few times: Lightroom clears all my edits from a photo, when I change selection to a next photo. I've lost more than days' worth of work since I haven't every time notice this happening, and it's a real bummer to see all edits gone after editing dozens of photos in one session. Also, each time this happens, the Lightroom app won't shut down and has to be force quitted. 

There has to be a solution for this, right? 

I'm using version 3.3 on a 2018 MacBook Pro.

Responses

1 Message

 • 

62 Points

10 m ago

Happening to me as well.

5 Messages

 • 

132 Points

10 m ago

I also have this problem with the most recent version of Adobe Lightroom. It's reset two of my photos completely to the RAW file, with all of the changes lost. I never had this problem with the older versions of Lightroom CC, so I think this was a new problem that happened with the most recent update. I'm thinking of reverting to the old version so I don't lose my progress on important photos. 

I've also had a few other annoying issues with the most recent update. It crashes constantly, and frequently freezes while importing RAW files. Again, I never had this issue with the previous versions of Lightroom, so it's strange that the new update has basically broken the program for me. 

3 Messages

 • 

36 Points

Did you ever find a solution to the random edit reset issue when you change the image selection?  

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

10 m ago

We'd like to collect a diagnostic log from you the next time it happens. To generate, go to Preferences>Account and hold down the [Alt/Opt] key and choose [Diagnostic Log].  When you have one ready to go, respond to this thread. 

Thanks!
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

4 Messages

 • 

130 Points

Hi! Just got this happening again, and I created the diagnostic log before force quitting. Also, the network status on software was "unable to connect" but at the same time, the syncing logo was rolling. Also pasting edit settings wasn't possible during this time. And - as stated in the original post, the edits made in that session were gone. Please let me know where to send the log :)

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

I've emailed you with instructions for the log. Thanks!
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

Got it. Thanks. I've attached it to the bug for the engineers to review. 
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

3 Messages

 • 

74 Points

I am also experiencing this problem on Windows 10.0 with LR 3.3,as well as other  issues. Any help?

1 Message

 • 

62 Points

I'm also experiencing this almost daily. It may be some kind of Adobe Cloud connection issue.

4 Messages

 • 

130 Points

Any updates regarding this issue, or solving it? Problems are still present, and honestly there is no way I am able to continue using Lightroom if there won't be a solution soon - feels like now I'm paying +150 € per year for something that wouldn't be worth it even if it were free. Price gap to competitors has closed ages ago by thousands of euros if we take into consideration the hours of work I've done to cover up the gone edits.

4 Messages

 • 

130 Points

Hate to keep complaining but.. For the past few days, I've had the program crash when launching it, or it opens up the usual way but the library seems completely empty and program is offline, even though the network connection works on all other apps. I have to start and quit, or alternatively have the program crash a few times before it opens up with my photos in it and functions normally. 

3 Messages

 • 

36 Points

having the same exact issue repeatedly and losing a lot time re-editing.

8 Messages

 • 

184 Points

8 m ago

This also happens constantly for me.

  • BUILD: 20200804-0825-1542eef
  • VERSION: 3.4
  • getOS: MacOSX
  • getOSVersion: 10.15.

Also cannot export photos during this time. Seems to be correlated with closing the lid on the laptop with Lightroom still running.

3 Messages

 • 

36 Points

7 m ago

Doesn't look like the "engineers" ever fixed this bug? 

I'm on the latest update and have the same symptoms.

 

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

7 m ago

Greetings,

 

Updates for the Adobe Photography Products were officially released on 10.20.2020 that include fixes for this issue. Please install the most recent update and confirm that your issue is now fixed. Please let us know if you encounter any issues.

 

Thank you for your patience.

We have a new bug open for this issue. It should be fixed shortly. 

(edited)

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

8 Messages

 • 

130 Points

This is still constantly happening to me since the update happened. You guys need to fix this or I will cancel and find another service to use. I lose hours of work nearly on a daily basis. 

Michael Mroczek 

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

This was fixed in the October release (Note this is an old thread marked solved)

Please go to Help>System Info… and get us the exact installed version number of your software. 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

8 Messages

 • 

130 Points

It says I have version 4.1. I tried to update it but it says I am up to date with software. 

Michael Mroczek 

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

8 Messages

 • 

130 Points

No this is not the issue I am having. I edit maybe 50 to 150 photos in a batch. Once I am done I go to export and randomly like 10 to 20 photos have reverted back to unedited form. 

Michael Mroczek 

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

Reset your preferences

Reset Procedure:

1. Close Lightroom.

2. Hold down [Alt/Opt]+[Shift] while restarting Lightroom.

3. Overwrite the Preferences when prompted by the dialog.

4. Close Lightroom.

5. Restart Lightroom.

Restart your computer and attempt to export again. If it fails, we will want a diagnostic log.

For LrDesktop

Go to Preferences

Account Section

Hold down the [Opt/Alt] key to make [Diagnostic Log] button appear.

(edited)

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

8 Messages

 • 

130 Points

Yes it is still failing after resetting my preferences. Here is my diagnostics log. 

Lightroom Diagnostic Log

Michael Mroczek 

8 Messages

 • 

130 Points

This is extremely frustrating . . . 

Michael Mroczek 

8 Messages

 • 

130 Points

So can you do anything more to help me? I need to have this fixed. It is inhibiting my work. 

Michael Mroczek 

1 Message

 • 

60 Points

Same stuff happening here. No freezing, but the edits are regularly lost when just switching between the photos. It's getting impossible to work 

4 Messages

 • 

90 Points

Same issue here. I am completely up to date with version 4.1. Preference reset doesn't help. @Rikk any updates on this problem? We're losing hours of work for absolutely no reason. Really frustrating.

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

We've been unable to reproduce this failure so far. At this point, what we need is reproducible instructions as to how to create this error condition. 

Can those of you on this thread who are still experiencing this issue provide step by step, detailed instructions for how to reproduce this consistently?

With your step by step instructions include your OS and OS version number. Thank you. 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

4 Messages

 • 

90 Points

@Rikk  

1. Mac OS Big Sur 11.1

2. Transfer photos on SD card to HD.

3. Launch Lightroom and create a new album. Import selected photos to the album.

4. Edit photos. This is where the problem occurs. As I go through editing the photos, I will notice that some appear to have reverted to the original settings. I'll click on the photos and all my edits will be completely gone. It happens every time I use Lightroom for the past 2 weeks. I just, right now, lost a full hour of work.

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

There is currently a bug that will cause edits to be lost if you exit Lightroom before moving to the next image to commit the sync but that would only affect a maximum of one image per launch/relaunch.

Are you seeing multiple images fail on a single launch? 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

8 Messages

 • 

130 Points

Yes. While I'm editing photos if you click on past photos or go into a grid mode, then randomly a dozen photos will revert back to unedited form. Obviously you guys haven't fixed this yet as many people are having this problem. 

Michael Mroczek 

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

I've spoken to engineering and they need to obtain a fresh diagnostic log immediately after this happens.  The previous cause was fixed in 4.0 and this occurrence is likely different.

The next time you see this occur: 

For LrDesktop

Go to Preferences

Account Section

Hold down the [Opt/Alt] key to make [Diagnostic Log] button appear.

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

4 Messages

 • 

90 Points

@Rikk Update on the issue: I've just built a PC running Windows 10. I was previously running MacOS. The same edit-deleting-issue I was experiencing on MacOS is happening on Windows 10 as well. This is a brand new build-just installed the software yesterday. Everything is completely up-to-date.

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

Were you able to get the diagnostic log I requested in the post above this?

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

4 Messages

 • 

90 Points

@Rikk  I hadn't seen that reply, but I've just generated two logs for you today. One is a brush tool issue, and one was this particular issue of having my edits reverted after restarting Lightroom to fix said brush tool issue. I have a detailed description in both logs. I'm still editing for another few hours, so I'll submit another log when I lose edits without restarting the app. How, exactly, can I get the logs to you? Looks like the link option here is only for hyperlinks.

(edited)

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

I've contacted you for one of the two logs. 

For your brush tool issue, you should start a new thread as it is unrelated to this thread. 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

Thank you for the logs. Our engineer has initiated a fix for the next release of Lightroom Desktop. 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

6 Messages

 • 

160 Points

2 m ago

When I edit a photo and move on to the next photo directly, edits are not saved maybe 10% of the time.

If I return to the grid view first, edits are always saved.

This has been an issue since the last 4.1 update (20201120-1311-17d302b, Windows).

Note: This comment was created from a merged conversation originally titled Edits randomly not being saved

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

This thread is being merged into an existing authoritative thread for better tracking and response. Please review the official answer (if any) in the second post on the thread for more information. 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

2 Messages

 • 

70 Points

2 m ago

I'm using Lightroom 4.1 (the latest update as of today, March 12, 2021) on Windows 10. I built this computer about 1 1/2 months ago and dealt with this same Lightroom issue on my iMac running Catalina.

The past few months I've been having issues with lightroom reverting all the edits I complete on random photos. The photo will still appear edited and cropped with the other photos in the album along the bottom, but when I click on it all the settings are reverted back to original. 

I was part of a thread a month or two ago with a few other people having this same issue. One of the Adobe representatives asked for a diagnostic log. I downloaded diagnostic logs after 2 or 3 separate instances and sent them over. Never got a reply or an update. I'm still losing hours and hours of my work every week. 

Note: This comment was created from a merged conversation originally titled Lightroom reverting edits (persisting issue)

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

This thread is being merged into an existing authoritative thread for better tracking and response. Please review the official answer (if any) in the second post on the thread for more information. 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

Adobe Administrator

 • 

10.2K Messages

 • 

137K Points

2 m ago

Updates to Lightroom Classic and the Lightroom Ecosystem products for Desktop, Mobile and Web were released today and contain a fix for this issue.

Please refresh your Creative Cloud application and install your update when it becomes available. Thank you for your patience.

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy