AnthonyRayShane's profile

14 Messages

 • 

292 Points

Wed, Oct 21, 2020 7:57 AM

Lightroom Desktop: paste settings on multiple photos freezes before completing

had about 13pics I was adjusting, and after 11 it froze and wouldn't paste to the rest. Also I had tried to do the same thing earlier with a larger amount and had problems as well, it got to about 80done and froze.

Love the update otherwise though!

Responses

Accepted Solution

Adobe Administrator

 • 

10.6K Messages

 • 

140.4K Points

3 m ago

Updates to Lightroom Classic and the Lightroom Ecosystem products for Desktop, Mobile and Web were released today and contain a fix for this issue.

Please refresh your Creative Cloud application and install your update when it becomes available. Thank you for your patience.

14 Messages

 • 

180 Points

I have tested two batches of photos - one with nearly 400 photos, and another with 600. In both cases the issue appears to have not occurred. Additional testing can now be done after the five months of paying for software I couldn't use for the primary reason I have it. Thanks for your hard work on this, though - I know that bugfixing is a thankless job.

12 Messages

 • 

200 Points

Rikk -- you linked my own report to this one...   wanted to comment quickly:

1) the specific bug for applying batch-edits on a PASTE does seem to be fixed .. I also did this a number of times with 700+ photos.. worked great.  THANK YOU!

2) However ... I still see a failure in a similar but different case-- import presets don't do anything.   I have one set in Preferences, but even in the new build, my photos were not changed on import.  I confirmed the preset is still there.

(This is version 4.2 build 20210301-0713-6cdd6a3)

Thanks!

Champion

 • 

6.6K Messages

 • 

111.1K Points

@joebelfiore definitely raw files?

12 Messages

 • 

200 Points

@Victoria Bampton  If you're asking whether the files I'm importing are RAW?  Yes.   They are from a Canon EOS R.  No videos.. tons of images.   The import preset is for-sure set in preferences (I've checked 3 or 4 times and it always is) .. but the result is never set in edit after import.

Official Solution

Adobe Administrator

 • 

10.6K Messages

 • 

140.4K Points

6 m ago

Greetings,

Updates to the Adobe Photography Products were released yesterday and include a fix for this issue. Please install the December update, restart your system and verify that you are no longer experiencing the issue.

Thank you for your assistance in reporting, providing additional information and, most of all, for your patience.

3 Messages

 • 

82 Points

@Rikk I had the exact same issue with version 4, and had to revert to 3 to be able to use Lightroom (all my workflow involves hundreds of photos for orthomosaic mapping).

I just installed version 4.1, and the same issue persists.

1 Message

 • 

62 Points

@Rikk Same here - issue persists.

Edit: agree with below post, this should not be marked "Solved."

Lightroom version: 4.1 x64 [ 20201120-1311-17d302b ] (Nov 23 2020)
NGL Version: 1.22.1.3
WF Version: 3.1 2fd01ab
Operating system: Windows 10
OS Version: Windows 10 Home (2009)
Application architecture: x64
System architecture: x64
Computer model: LENOVO 2----------W / Intel(R) Core(TM) i7-7500U CPU @ 2.70GHz
Logical processor count: 4
Processor speed: 2.9 GHz
Built-in memory: 16286.9 MB
Real memory available to Lightroom: 16286.9 MB
Real memory used by Lightroom: 3920.3 MB (24.0%)
Virtual memory used by Lightroom: 5169.3 MB
Memory cache size: 0.0 MB
Internal Camera Raw version: 13.1 [ 658 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 3
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 565MB / 8143MB (6%)
Camera Raw real memory: 566MB / 16286MB (3%)
System DPI setting: 144 DPI (high DPI mode)
Desktop composition enabled: Yes
Displays: 1) 3840x2160
Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

Graphics Processor Info: DirectX: NVIDIA GeForce GTX 950M (27.21.14.5730) - 2 GB
Graphics Processor Detail: loaded: Yes, supported: Yes, compute: Yes, init: I3_GPU3, hard: success, soft: success, wl: No, bl: No
OS Media Capability: true

(edited)

14 Messages

 • 

180 Points

@Rikk

False, the issue is not resolved, this thread should either be unmarked as Solved or new reports of the same issue should not be merged here. 

1 Message

 • 

60 Points

@Rikk

NO it's not solved at all!

When the issue first appeared on 4.0 I went back to 3.4 and had no problems until all my images would show up BLACK. Then I found out there was 4.1 version and thought: "Finally they must have fixed it" 
And what do you think? THEY DID NOT


So there are three available versions of Lightroom now:

3.4 - all images black no matter the settings

4.0 - freezing when pasting settings

4.1 - freezing when pasting settings too

None is usable 


Amazing, but how are we supposed to work? Is anyone working on it even? Issue stands from October still! Super frustrating and takes a lot of my time.

1 Message

 • 

60 Points

@Rikk 

Still experiencing the problem today using v4.1 bld 20201120-1311-17d302b.  Was bulk editing 1953 photos and had to copy edits in small batches of less than 400 to finally get through it.  Any updates on when this might get a fix?

2 Messages

 • 

70 Points

It's a joke isn't it? I've just had to move fully to CaptureOne as I can't be dealing with Adobe anymore.

I've got an M1 MacBook too and the Adobe stuff runs like crap on them, if it runs at all. And that's with the M1 Optimised version of Lightroom... yet I load up CaptureOne which is being translated to work on M1 and it works like a dream

5 Messages

 • 

104 Points

yeah, I have a 24 core threadripper, 1070ti, and 64 gigs of ram, and I cant run anything else if I have lightroom open, often times for seemingly no reason it eats up 100% of my ram, it's the most inefficient "professional grade" program I have ever used. I cant believe its not considered a beta version.

Adobe Administrator

 • 

10.6K Messages

 • 

140.4K Points

8 m ago

Please go to Help>System Info… and get us the exact installed version number of your software. 

14 Messages

 • 

292 Points

Lightroom version: 4.0 X64 [ 20201007-0818-b2c04b4 ] (Oct  7 2020)
NGL Version: 1.20.0.6
WF Version: 3.0.1 e2e396b
Operating system: Windows 10
OS Version: 10.0 [18362]
Application architecture: x64
System architecture: x64
Computer model: ASUSTeK COMPUTER INC. TUF Gaming FX705GM_FX705GM / Intel(R) Core(TM) i7-8750H CPU @ 2.20GHz
Logical processor count: 12
Processor speed: 2.2 GHz
Built-in memory: 16234.7 MB
Real memory available to Lightroom: 16234.7 MB
Real memory used by Lightroom: 3251.2 MB (20.0%)
Virtual memory used by Lightroom: 7676.7 MB
Memory cache size: 3751.7 MB
Internal Camera Raw version: 13.0 [ 610 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 7
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 2518MB / 8117MB (31%)
Camera Raw real memory: 2521MB / 16234MB (15%)
System DPI setting: 96 DPI
Desktop composition enabled: Yes
Displays: 1) 1920x1080
Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: Yes, External touch: No, External pen: Yes, Keyboard: No

Graphics Processor Info: DirectX: NVIDIA GeForce GTX 1060 (27.21.14.5671) - 3 GB
Graphics Processor Detail: loaded: Yes, supported: Yes, compute: Yes, init: I4_GPU3, hard: success, soft: success, wl: Yes, bl: No
OS Media Capability: true

Application Folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom CC
Settings Folder: C:\Users\antho\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom CC
Library Folder: C:\Users\antho\AppData\Local\Adobe\Lightroom CC\Data

2 Messages

 • 

70 Points

Same, this is super weak

6 Messages

 • 

102 Points

8 m ago

Hi, I just updated to Version 4.0 and when I go to paste settings to multiple images, the "Paste Setting" progress bar up the top freezes before completion and then I can't copy and paste anything else. Have to restart Lightroom, but then it happens again. Copying to a single image seems to work most of the time, but multiple images tends to freeze. Never had this issue before. Happened immediately after the update.

 

Thanks.

Daniel.

Note: This comment was created from a merged conversation originally titled Copy/Paste Settings not working.

Employee

 • 

254 Messages

 • 

2.9K Points

Hi,

what kind of settings are you copying?

Thanks,
Ignacio

6 Messages

 • 

102 Points

As in "Command C". Exposure, crop, colour etc. 

Adobe Administrator

 • 

10.6K Messages

 • 

140.4K Points

8 m ago

Thank you for the reports, we have identified the issue and are working on a fix for an upcoming release.

6 Messages

 • 

102 Points

Thanks for the help. What kind of timeframe are we talking for the fix? Copying and pasting settings for 100's of individual photos is quite time-consuming...

14 Messages

 • 

180 Points

I am very interested in knowing the timeframe for this update as well, as my workflow has been completely stopped until this issue is fixed. I can't even paste to individual photos.

(edited)

7 Messages

 • 

120 Points

@Rikk this issue is still not fixed. Is there any light at the end of the tunnel on this?

1 Message

 • 

60 Points

Anybody knows a way to work arround that problem as long as its not fixed yet?

14 Messages

 • 

292 Points

Revert to the previous version, or use mobile to paste to multiple images? Hopefully it'll be fixed with the next update! But who knows.

14 Messages

 • 

180 Points

8 m ago

I use a Mavic drone to shoot hyperlapses, usually in excess of 600 photos. Once imported into LR, I will adjust the develop settings for one photo, then copy and paste those adjustments to the entire batch of photos. This evening, Lightroom pasted the settings to two photos, then...stopped. It just sat there, doing nothing, with the progress bar in the corner frozen. I can scroll through my images and click on them but the Paste command ceased. I wound up killing the Lightroom task and reopening, and the problem didn't go away. I rebooted, same problem. Uninstalled, ran the CC cleanup tool, and reinstalled. Still freezes. I tried copying and pasting the settings to ONE photo, and it froze. After killing the task again and trying ONE photo, it worked, so I tried a selection of 60, and the Paste command froze immediately. Usually a batch of over 600 photos only takes a few minutes.

Until this most recent update, I have not had this problem.

Help > System Info is below.

 

Lightroom version: 4.0 X64 [ 20201007-0818-b2c04b4 ] (Oct 7 2020)
NGL Version: 1.20.0.6
WF Version: 3.0.1 e2e396b
Operating system: Windows 10
OS Version: 10.0 [19041]
Application architecture: x64
System architecture: x64
Computer model: System manufacturer System Product Name / Intel(R) Core(TM) i7-7700K CPU @ 4.20GHz
Logical processor count: 8
Processor speed: 4.2 GHz
Built-in memory: 32699.4 MB
Real memory available to Lightroom: 32699.4 MB
Real memory used by Lightroom: 2199.9 MB (6.7%)
Virtual memory used by Lightroom: 2682.0 MB
Memory cache size: 7882.5 MB
Internal Camera Raw version: 13.0 [ 610 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 21MB / 16349MB (0%)
Camera Raw real memory: 22MB / 32699MB (0%)
System DPI setting: 96 DPI (high DPI mode)
Desktop composition enabled: Yes
Displays: 1) 1920x1080, 2) 3840x2160
Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

Graphics Processor Info: DirectX: NVIDIA GeForce RTX 2080 (27.21.14.5671) - 8 GB
Graphics Processor Detail: loaded: Yes, supported: Yes, compute: Yes, init: I4_GPU3, hard: success, soft: success, wl: Yes, bl: No
OS Media Capability: true

Application Folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom CC
Settings Folder: C:\Users\Mark\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom CC
Library Folder: C:\Users\Mark\AppData\Local\Adobe\Lightroom CC\Data

ETA: I tried moving the photos (14+GB worth) from my SD card to an internal HD and importing them from there, and now Lightroom hangs up halfway through the import. When cancelling the import LR claims the files are "unsupported or unreadable" which is horsecrap.

ETA2: On the off chance that the photos my drone took were, in fact, corrupted, I tried using LR to load u p a batch of photos I've already used in the past which are known to be perfectly fine. Same behavior. In fact, when I go back to the batch I originally started having this problem with in Windows Explorer, Windows is having trouble generating previews and I have had to hard-reboot my PC multiple times this morning. WTF is LR doing to my photos?!

ETA3: Last week I took a batch of 530 photos and edited them all in LR using my normal workflow, and had no problems at all. I wound up not using them for what I meant to, but I also didn't delete them. I just reloaded the exact same series of images this morning and the same freezing behavior occurred after pasting edit settings, four photos in.

Note: This comment was created from a merged conversation originally titled Lightoom freezes when pasting settings

14 Messages

 • 

180 Points

I posted about this before searching the forums, which was a mistake. I can see now that this problem has been identified and will be fixed in an upcoming release. Is there a timetable on when that release will be published? This application is unusable to me in the meantime.

2 Messages

 • 

70 Points

8 m ago

My lightroom will no longer batch process paste edits. 
Previously I have copied and pasted successfully.
Now it just paused paste and I have to exit and restart to attempt again. 

Why won't it paste over more than one image?

Note: This comment was created from a merged conversation originally titled Lightroom Desktop: paste fault with presents

1 Message

 • 

60 Points

8 m ago

We too are experiencing the same issue with pasting of an action freezing up lightroom. This too has halted our workflow on a national basis. An update from Adobe on the new release would be appreciated.

7 Messages

 • 

120 Points

8 m ago

Since the new Lightroom update a couple of days ago, I am having some significant issues.

The main issue is with pasting settings to groups. I can right-click copy the settings fine. When I highlight a group of photos and right-click paste, only a few will be pasted, then the process freezes. I have to shut LR and reopen to make the process stop. This is happening every time, not randomly.

The smaller issue I noticed is when I am cropping a photo, it doesn't reflect on the display images. I click the crop button to leave cropping, and the photo looks uncropped. However, the image has in fact been cropped successfully. If I export it, or if I shut LR and reopen it, the cropped photo shows up.

Note: This comment was created from a merged conversation originally titled Post update Lightroom bugs!

Adobe Administrator

 • 

10.6K Messages

 • 

140.4K Points

Please see: https://feedback.photoshop.com/conversations/lightroom-desktop-cloudbased/crop-problem-after-updting-lightroom-cloud-vers-oktober-2020/5f901803917fbb3a9931ca8e 

for the crop bug.

I am merging this thread into the authoritative post for the Copy/Paste bug. 

7 Messages

 • 

120 Points

Thank you. I added a comment to my post, because I also noticed on my mobile LR the process is also freezing when I try to export to camera roll. Same as the freezing on the pasting process.

Adobe Administrator

 • 

10.6K Messages

 • 

140.4K Points

@vizzphoto - that previous thread is now a dead end. You should start a new thread for your Mobile issue as it is unrelated to this topic. 

6 Messages

 • 

102 Points

8 m ago

Just about to cancel my subscription and move to another company. Think this was the last straw for me. I've had way too many issues with Adobe for the money I'm paying. I have projects to get out that are taking 4 times as long. Unacceptable at this price point.

6 Messages

 • 

100 Points

8 m ago

My lightroom freezes everytime I open it. What should I do to fix it.

Adobe Administrator

 • 

10.6K Messages

 • 

140.4K Points

@jessica sherman  This sounds like a different issue than the issue described on this thread.   Could you start a new post and include your OS version, Installed Lightroom Version and any error messages you recieve. Also include how you exit the program after it freezes.  

Thanks. 

2 Messages

 • 

70 Points

8 m ago

Same, this is weak sauce

2 Messages

 • 

70 Points

8 m ago

Same with me. It have been happening about weeks ago. Please fix it.

I thought my computer was the problem but i found out i was not. It 's so stressuful

7 Messages

 • 

120 Points

8 m ago

Is there any progress on this issue? I tried tonight to uninstall and reinstall LR. Of course it did not fix it, But I am growing desperate. I have lots of clients waiting on their galleries.

Thanks

14 Messages

 • 

180 Points

You can always install the previous version in the meantime. Google it.

2 Messages

 • 

72 Points

8 m ago

Anyone having issues with editing multiple photos in Lightroom...? Pasting the edit from one photo to multiple images and nothing happens... Having to re-start LR and then repeat the action (copy/paste) to get it to complete the edit... Files are NEF from a D3300 using present Windows 10 on a reasonably modern HP i5 laptop with 8GB ram...

Any help or pointers appreciated...

Note: This comment was created from a merged conversation originally titled Pasting edits in Lightroom