leo_huber's profile

16 Messages

 • 

334 Points

Fri, Dec 27, 2019 1:50 PM

Lightroom Desktop (Mac): Shows UTC instead of local time

Lightroom CC desktop (Version 3.1, Mac) shows UTC time for videos (.mov) and pictures (.dng) instead of local time. For instance for a video with CreationDate set to 2019:12:27 10:28:07+01:00 Lightroom CC desktop shows 9:28:07. For the same video the web and ios version show the (correct) local time (10:28:07).

The same holds for dng images. A picture with timestamp (Exif, Create Date) set to 2019:12:26 09:55:01.221+01:00 Lightroom CC desktop shows 8:55:01 while the web and ios version show the correct local time (9:55:01).

Responses

322 Messages

 • 

5.5K Points

1 y ago

Hi Leo, have checked my LR CC on desktop and iPad and I do not see this issue for mov files.
I guess you have checked the date and timezone setup on your mac already.
Looks like it is not a general issue.

16 Messages

 • 

334 Points

Are you using also LR CC 3.1? It seems that it is only true for images that have been imported or initially synced with this version. Older images show the correct local time also on the desktop version.

322 Messages

 • 

5.5K Points

Yes, I am using 3.1. let me create a new mov file and import via LR Cc desktop

16 Messages

 • 

334 Points

1 y ago

Hmm, I just noticed that this is not true for all the images. However, I do not understand why the obove mentioned time shift is applied to some of the images/videos but not to others on LR CC desktop ....

322 Messages

 • 

5.5K Points

1 y ago

Hi Leo, have created a mov video on my iPhone 11 and airdropped to my Mac. Then imported in LR CC 3.1 and compared the date and time after syncing to my iPad. Both have the same date and time. I am living in Germany and have the Berlin time setup.

16 Messages

 • 

334 Points

Ok, thanks. Strange ... no clue why I have this issue .....

16 Messages

 • 

334 Points

Maybe it is the OS Version that makes the difference. I am usinge the latest (Catalina, 10.15.2).

16 Messages

 • 

334 Points

1 y ago

Ok, I found the difference. The images/videos which have been imported on my laptop with Mac OS X 10.15.2 show the UTC time. The same images on web, ios and on LR CC desktop on an older OS (High Sierra) show the correct local time.

Thanks Peter, your input gave me the right hints to figure out what was going on.

322 Messages

 • 

5.5K Points

Super!

16 Messages

 • 

334 Points

Final proove: Importing the same video in LR CC 3.1 on Mac OS X 10.15.2 and on LR CC 3.1 but on a older OS X version leads to a different result. LR CC 3.1 on Mac OS X 10.15.2 shows UTC time and LR CC 3.1 on older Mac OS X Version shows local time.

16 Messages

 • 

334 Points

1 y ago

Just realized that I assigned a wrong category --> Lightroom Classic was not tested and is probably not affected ...

Champion

 • 

5.8K Messages

 • 

101.3K Points

1 y ago

I removed the Lightroom Classic category.

Champion

 • 

5.8K Messages

 • 

101.3K Points

1 y ago

Can you upload a sample problem video to Dropbox or similar (not Youtube) and post the sharing link here?

When you import the video, where is it located -- on your Mac hard drive or an SD card in the card reader?

16 Messages

 • 

334 Points

Video is located on my Harddrive or on iOS (photos app). The result is the same. For instance if I import it in iOS directly from my mobile phone into LR mobile and then sync it to my Laptop with Mac OS X 10.15.2 and LR CC 3.1 desktop it shows UTC on desktop LR and local time on iOS LR.

I would prefer not to to upload a video - however, it can be replicated with an iPhone and a Mac with Catalina installed ..... I am also not quite sure if this is an official place from adobe to submit issues etc. .... ? Is adobe also monitoring these posts or is it just a community exchange?

Champion

 • 

6.6K Messages

 • 

110.3K Points

> I am also not quite sure if this is an official place from adobe to submit issues etc. .... ? Is adobe also monitoring these posts or is it just a community exchange?

You're in the right spot. Much of Adobe is closed of the holiday, so it's quieter than usual.

Victoria Bampton a.k.a. The Lightroom Queen

www.lightroomqueen.com

Author of Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ and Adobe Lightroom - Edit Like a Pro books.

Champion

 • 

5.8K Messages

 • 

101.3K Points

1 y ago

The easier you make it for Adobe to replicate the issue, the more likely they'll pay attention and fix the bug sooner. A sample video demonstrating the problem would eliminate many variables.

16 Messages

 • 

334 Points

1 y ago

Ok, now I am not able to reproduce it anymore. Really annoying - I am sorry for wasting your time.

However, something on my system was not working as it should and now it is back in the desired state. So anybody with the proper rights may close this issue (or change its status to resolved).