Skip to main content
Adobe Photoshop Family

13 Messages

 • 

252 Points

Tue, Jun 4, 2013 3:02 PM

Lightroom: wrong WB

Hi!
Often after import I see my photos start looking too yellowish. I decided to try to compare setting and color of the same raw image in Lightroom and Camera Raw right after I opened it. What I found? Pretty much on every dark image with yellow areas white balance in Lightroom is much warmer than in CR! Camera Raw shows much more natural picture with WB I used to take the picture, Lightroom lies.

P.S. In both wb settings are "as shot"

Responses

Champion

 • 

1.4K Messages

 • 

24.5K Points

7 years ago

Is it possible you are selecting a different Camera Profile in ACR vs. LR?

13 Messages

 • 

252 Points

7 years ago

Pikk, no, they are the same - Adobe standart. And everything else is set by default, nothing is changed after opening file. I did it a few times

Champion

 • 

1.4K Messages

 • 

24.5K Points

7 years ago

I cannot duplicate your results. My images look the same in ACR and LR.

If you set your monitor profile to sRGB does it still look different?

13 Messages

 • 

252 Points

7 years ago

Yes, different. It's not a display problem, the digits of WB are different

Champion

 • 

1.4K Messages

 • 

24.5K Points

7 years ago

Are you Mac or PC?

Next thing to check is the ACR settings for Color Space and Bit Depth. at the bottom of your ACR dialog what are the values?

13 Messages

 • 

252 Points

7 years ago

Unfortunately pc)
I can't repeat it now, but everything is default.
I described my earlier experience here
http://translate.google.com/translate...
It's automated translation, but I hope you'll be able to undestand something. Go strte to post #11

427 Messages

 • 

7.7K Points

7 years ago

It's "as shot" in both LR and ACR, but the WB numeric values of temp and tint are different? That seems to be really strange.

It's a long shot, but by any chance do you use raws from a Nikon D50 or similar older model? In LR 4.2 and ACR 7.2 there was a bug that the in-camera WB could not be read for this particular camera: http://feedback.photoshop.com/photosh.... I don't known whether/when this has been fixed, but perhaps one of your softwares (LR or ACR) still has this bug and the other does not have it anymore. But like I said: Only a long shot...

13 Messages

 • 

252 Points

7 years ago

Yes, exactly - both set to "as shot" but numeric values are different.
I use 550D. This bug had appeared in LR 4.1 but 4.3 has the same issue, especially with dark shots under luminiscent lights and yellow areas in composition.

Champion

 • 

2.6K Messages

 • 

33.7K Points

7 years ago

Looking at the EXIF in the CFL images downloaded from the original Russian version of the site, the camera is a Canon EOS 550D, and:

The WB of the ACR 6.7 version is CUSTOM 3591K+14

The WB of the LR 4.1 version is As Shot 4750K+14

Without seeing the CR with an As Shot WB, it is hard to tell what is wrong.

Can you provide the raw file for the CFL photo and the corresponding XMP from LR 4.1, please? Use a large-file-hosting site like www.dropbox.com or www.yousendit.com if you don't have your own webspace, and post the public download link, here.

13 Messages

 • 

252 Points

7 years ago

Hi! Here's those raws http://yadi.sk/d/iAIVDG3e5VsDO

Champion

 • 

1.4K Messages

 • 

24.5K Points

7 years ago

I looked at them. They are identical both places. They have the same as-shot WB in ACR and LR and appear identical.

Again, with your files, I cannot duplicate your issue.

Champion

 • 

2.6K Messages

 • 

33.7K Points

7 years ago

The XMP provided for IMG_9281.CR has a CUSTOM WB in the 3000K range as did the JPG produced from LR and uploaded to the Russian-language forum.

A CUSTOM WB in the 3000K range is different than what was asserted that the As Shot is in the 3000K range.

Are you sure your LR is set to As Shot and the WB is in the 3000K range?

Can you provide some documentation (XMP/LR Screenshot) that the As Shot WB is in the 3000K range in LR for IMG_9281.CR2?

Have you tried LR 4.4, which is the last version of LR4 and may have some bug-fixes that LR 4.1 or 4.2 do not?