Skip to main content
Adobe Photoshop Family

Champion

 • 

5.5K Messages

 • 

97.6K Points

Sat, Oct 31, 2020 9:35 PM

Closed

Acknowledged

Lightroom: Saving metadata not updating status; reading metadata doesn't always work

After changing a raw to black & white or changing its crop angle, the Save Metadata To File command writes a .xmp sidecar but the photo's Metadata Status remains Has Been Changed.  Only after doing Metadata > Read Metadata From File does the status change to Up To Date.  In addition, Read Metadata From File doesn't correctly read in a changed crop angle that exists in the sidecar.

 

To reproduce:

 

1. Make a new catalog and import one raw that currently doesn't have a .xmp sidecar.

 

2. Edit the raw in Develop and click Treatment: Black & White.

 

3. In grid view observe that Metadata Status is Has Been Changed and the badge on the thumbnail is the down-arrow.

 

4. Do Metadata > Save Metadata To File and observe that Metadata Status hasn't changed.

 

5. Open the .xmp sidecar in a text editor and observe that it records the black & white setting.

 

6. Do Metadata > Read Metadata From File and observe that the photo remains black & white but Metadata Status is now Up To Date.

 

7. Remove the photo from the catalog and delete its .xmp sidecar.

 

8. Import the photo again into the catalog.

 

9. Edit the photo and in the Crop tool type in an angle of 25.

 

10.  In grid view observe that Metadata Status is Has Been Changed and the badge on the thumbnail is the down-arrow.

 

11. Do Metadata > Save Metadata To File and observe that Metadata Status hasn't changed.

 

12. Open the .xmp sidecar in a text editor and observe that it records the crop angle of 25.

 

13. Do Metadata > Read Metadata From File and observe that the crop angle has been lost, but the Metadata Status is now Up To Date.

 

Screen recording: https://www.dropbox.com/s/fi0scv3vauqj5hu/metadata-save-read-bug.2020.10.31.mov?dl=0 

 

Someone else reported that metadata status wasn't updating after saving:

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic/metadata-badge-is-not-updated-after-the-metadata-is-updated/m-p/11538321?page=1 

 

Tested on LR 10.0 / Mac OS 10.15.5.

This conversation has been merged. Please refer the main conversation:

Lightroom Classic: v10 Metadata conflicts

Responses

No Responses!