norma_keevers's profile

8 Messages

 • 

150 Points

Mon, Feb 6, 2012 3:04 PM

Lightroom: LR4 Beta: Crash importing cr2 files from external drive

I am using the LR4 beta and have encountered a problem importing. My camera is a Canon and I have a group of raw cr2 files I've imported into the beta version. There are about 70 photos which were taken in 2010. When I do import and select my course (these files are on an external drive G), they import fine. But in the the Develop section, they are showing the controls for Lightroom 3 (recovery, fill light, etc.) And then the program stops working and I have to shut down because of a problem. There is nothing different in these photos from other raw photos so not sure why it is happening. I checked my desktop icon for LR4 and it is looking to LR4 (I don't have LR3).

Responses

8 Messages

 • 

150 Points

9 y ago

Forgot to mention that if I don't import them all and uncheck all and import maybe 4 or 5 at a time, then the correct controls come up in the Develop module.

8 Messages

 • 

150 Points

9 y ago

I talked too soon! Even if I import only a portion of those photos, when I start to edit in Develop module, it crashes.

Champion

 • 

2.6K Messages

 • 

33.7K Points

9 y ago

The initial issue of showing the controls for LR3 could be that the photos have been processed in LR3 and thus are Process Version 2010 with the older toning controls.

You can go to Settings / Process Version / 2012 to change them, or use the Process Version selector in the Camera Calibration area at the end of the righthand panel in Develop.

Why they are causing LR4 to crash is another question. Can you upload one of the photos to dropobox.com or yousendit.com and post the download link, here, for others to try, to make sure the photos are not corrupted.

When uploading, if you see an .XMP file of the same base filename, then upload that, as well, perhaps both in the same ZIP file.

Employee

 • 

32 Messages

 • 

1.8K Points

9 y ago

Here's a blog post on changing the process version:
http://lightroomkillertips.com/2012/m...

Regards,
Tom Hogarty

8 Messages

 • 

150 Points

9 y ago

I probably should have explained a bit more. The photos haven't been processed in LR3 because I don't have the program.

I can't change the settings because the minute I import one of the photos, the program crashes. But my process is reading the latest.

I can upload a photo to Dropbox. I'll send the link this afternoon...on my way to the gym right now.

Thanks for the help.

8 Messages

 • 

150 Points

9 y ago

Wait, I can just about see as the program is crashing that those photos, but none others, are showing as 2010. Is there another way to fix except for at that spot in Develop because the program keeps crashing.

8 Messages

 • 

150 Points

9 y ago

I did upload the photo though to Dropbox...now how do I get that link to show up here?

Champion

 • 

2.6K Messages

 • 

33.7K Points

9 y ago

Processing the photos with Photoshop and Camera RAW that creates an XMP file will also create PV2010 or older settings.

What programs have been used on the photos that are crashing LR4?

Please upload both the CR2 and the corresponding XMP file (if any) for one that is crashing LR4.

Champion

 • 

2.6K Messages

 • 

33.7K Points

9 y ago

To post a link from DropBox, upload the file to the Public folder, then right-click on the filename and choose Copy Public Link, then put that into a message, here.

8 Messages

 • 

150 Points

9 y ago

8 Messages

 • 

150 Points

9 y ago

Sorry, no xmp file that I can see.

I usually use Bridge in CS5 to edit but these files haven't been edited yet.

Champion

 • 

2.6K Messages

 • 

33.7K Points

9 y ago

The DropBox file came through just fine.

It imports into my Win7-64bit LR4b1 ok as well. It has PV2012 sliders and does not cause my LR to crash.

A suggestion would be to create a new catalog file on your C: drive, and copy the CR2 from your external storage to your C drive, somewhere, and import that local copy in LR4b1 and see if it works. If so, then that points to either a catalog corruption problem or a import-from-external-drive problem.

8 Messages

 • 

150 Points

9 y ago

I tried to create a new folder on the C drive and put that photo in it. When I try to import in LR4, it doesn't even show the file.

Champion

 • 

2.6K Messages

 • 

33.7K Points

9 y ago

It isnt' a new photo, right?

Create a new catalog, first.

Then open up LR4 with that new, empty catalog, put LR into Library mode, then drag-and-drop the photo onto the main central area of LR to import it.