Skip to main content
Adobe Photoshop Family

6 Messages

 • 

450 Points

Thu, Dec 22, 2016 6:16 PM

Solved

Lightroom: Deleting rejected photos while in Develop doesn't work

Since the last LR update, images have been "stuck" in the Develop module. It happens regularly, but so far I've been unable to identify a triggering event. For example, I was editing an image in Develop this morning. Then went to the Library module and selected a different image. When I clicked back to Develop, the original image I'd been working on was still displayed. Clicking any other module displayed the new image I wanted to work on, but the Develop module continued to display the original image. (Note: I don't necessarily have to select an image in Library to make this happen - sometimes just selecting a new image while still in Develop will yield a stuck image.) If I try to make edits to the image, it is the new image that gets the changes, not the stuck image, so it's only an issue with the previewed image. 

The only current fix for this is to close and reopen LR. When I do, the image that I wanted to work on is now displayed.

I understand from Victoria Brampton that you may already be working on this. And I note there is a thread of others complaining of the same issue: https://forums.adobe.com/message/9201341#9201341 

If I can help you with information about my settings, please let me know what you need. FYI, I'm on Windows 10 (all updates are current) and Adobe CC (all updates are current).

Responses

Official Solution

Adobe Administrator

 • 

7.9K Messages

 • 

115K Points

4 years ago

With Aundray's instuctions, I was finally able to duplicate the bug. It has been filed. 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy 

209 Messages

 • 

4.3K Points

4 years ago

Me too, I just saw this behavior this morning on Mac 10.11.6. I had to Force Quit Lightroom as just quitting gave me the beachball of death.

Adobe Administrator

 • 

7.9K Messages

 • 

115K Points

4 years ago

SJ, are you also on Mac?

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy 

6 Messages

 • 

450 Points

4 years ago

No, just windows 10

5 Messages

 • 

140 Points

4 years ago

When I x photos for deletion and delete them from disk, they are deleted but one of the pictures gets stuck in the Develop mode. If I x them and then go to library mode, they will delete okay and not get stuck. Otherwise I have to restart LR. Will Adobe fix this bug soon?

3 Messages

 • 

84 Points

This exact same behaviour happens to me too. I am on Windows 10. To clarify, performing the delete from disk operation (Ctrl + backspace) from the Library module works fine. But performing the same operation from within the Develop module causes one of the deleted photos to be stuck in the develop mode and there's no way to get rid of it (except by restarting Lightroom).

5 Messages

 • 

192 Points

4 years ago

I have the same problem under OS X 10.11.6. I can switch photos in the Library but in Develop it remains stuck. I once waited 10 minutes, but nothing happened. I exit LR and restart it.

Adobe Administrator

 • 

7.9K Messages

 • 

115K Points

4 years ago

Thus far I have been unable to duplicate this issue on Sierra or Win10. Of those of you who've posted: Can you repeat this issue? Can you write step by step instructions for how to get the Develop image stuck?

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy 

3 Messages

 • 

84 Points

  1. Import a number of photos... 10-20 should be OK
  2. Switching to the Develop module on your main screen
  3. Shift + G to display a grid view of your 20 photos on your secondary screen
  4. Start right arrowing through your photos and press X on a few of them to mark for deletion.
  5. Stay on the last photo you have marked for deletion and press Ctrl + backspace
  6. Choose "delete files from disk" (approx wording)  option in the popup dialog
  7. The last photo will stay on your main screen as the last photo being developed, and the only way to get rid of it is to restart Lightroom.

Adobe Administrator

 • 

7.9K Messages

 • 

115K Points

Thank you Aundray. With these instructions I was finally able to duplicate the issue. 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy 

3 Messages

 • 

84 Points

No worries :)

1 Message

 • 

60 Points

I have encountered the same problem. It happens after deleting (remove from disk)  some of the recently imported photos. While working in the develop module, I tend to change photos by clicking on the thumbnails at the bottom. At some point the photo to be edited in the main screen can no long be changed in this way. (It still changes in the navigator window). If I then try to change modules, I get a grey screen and have to reload LR. Interestingly, activities like building previews and converting to DNG continue as before even with the grey screen.

209 Messages

 • 

4.3K Points

4 years ago

It felt like an intermittent problem but I'll pay attention and see if it happens again.

6 Messages

 • 

450 Points

4 years ago

Ditto here...I'll try to pay attention to possible triggers.

Someone on the thread I mentioned in the original post said it happens after a Ctr-Backspace delete of X'd images. I do recall that I'd done a Ctr-Backspace before yesterday's image was stuck. However, it got stuck when I moved to a different image in Library, then clicked back to Develop (it ONLY happens in Develop). 

6 Messages

 • 

450 Points

4 years ago

Okay, interesting, I just made it happen. Not sure yet if it's replicable, but here's what I did and I guess it makes sense.

I rejected several images in Develop mode with an X and ended on an image I was NOT going to delete. Did a Ctrl-Backspace to delete and everything was fine.

THEN, rejected several more images, but this time ended on an image that was part of the rejected group. Did a Ctrl-Backspace to delete and now the previewed image froze - the image frozen is the rejected image that had been showing when I did the Ctrl-Backspace.

If I go into any other module, I can select any image and view it. But going back into Develop ONLY displays that now-rejected frozen image.

Hope this helps.

1 Message

 • 

80 Points

4 years ago

I am on a Mac using Sierra 10.12.2 & I get the same issue as SJ states above & unable to move beyond the deleted image in the develop mode.

2 Messages

 • 

92 Points

4 years ago

Yes. Getting this as well.. basically getting stuck on the last deleted image, only in the Develop module. Lightroom CC 2015.8 on Windows 10 (1607).

Only happens after tagging a bunch of files for deletion (X) and Ctrl-Backspace deleting them.

6 Messages

 • 

146 Points

Ditto here on Mac OS 10.12.2 using LR CC 2015.8. - Happens after I "DELETE REJECTED PHOTOS" - image in Develop mode refuses to update and changing to the Library Module generates an "Error changing Modes".

209 Messages

 • 

4.3K Points

4 years ago

Happened again to me after using Cmd Delete to dump Rejected files. I'm doing some catalog cleaning. Deleted quite a few and found a few to edit in Develop. After a  couple of round trips to Library/Develop it was stuck on an image and wouldn't leave it.  I have a screenshot if interested.

3 Messages

 • 

80 Points

4 years ago

Happens for me as well. macOS Sierra 10.12.2. Downgrading to LR 6.7 fixes the issue.

2 Messages

 • 

60 Points

4 years ago

good The quality is not always HD, so maintain that in mind. mobdro chromecast  apk data will appear on your computer system nice.