A

4 Messages

 • 

114 Points

Mon, Oct 26, 2020 12:17 PM

Lightroom Classic: Using «Tab» key skips highlights slider in brush panel

Hi there,

 

When using the «Tab» key to quickly navigate slider settings in the brush panel, Highlights are skipped over- the selection will jump from contrast down to shadows. I know this is only minor but it slows workflow. I have not noticed any other similar jumps yet.

 

I have also noticed since upgrading that the erasing brush stroke will sometimes not show unless I change to a new image and return to the image I am editing. It usually occurs when erasing straight lines (while holding the «Shift» key).

Responses

Accepted Solution

Adobe Administrator

 • 

10.1K Messages

 • 

135.9K Points

1 m ago

Updates to Lightroom Classic and the Lightroom Ecosystem products for Desktop, Mobile and Web were released today and contain a fix for this issue.

Please refresh your Creative Cloud application and install your update when it becomes available. Thank you for your patience.

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

Adobe Administrator

 • 

10.1K Messages

 • 

135.9K Points

6 m ago

This is working correctly on Windows 10. 

I can duplicate it on Mac 10.15.7 and I will file a bug on it.  Thank you for the report. 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

4 Messages

 • 

114 Points

Thanks Rikk! (Yes, sorry, I should have said I'm using MacOS 10.15.7)

2 Messages

 • 

74 Points

@Rikk So it looks like this bug is still present in today's 10.1 update. Disappointing. (macOS 10.15.7)  

10 Messages

 • 

178 Points

you're right. even on 10.1.1 its still there and i wonder why. when you're on highlight value, and you tab down, it will skip everything, and goes to color balance straight away

1 Message

 • 

60 Points

Hi @Rikk  , 3 months and still no fix? It's really annoying for workflow =( Any updates?

6 Messages

 • 

92 Points

6 m ago

When I create an adjustment brush, I usually start with the exposure and tab down through the options to change them. However, after an update this week, tabbing SKIPS over the highlight option every single time now. It's incredibly annoying, and it's messing with my workflow. Is there some option I accidentally hit, or is this just some weird bug?

Note: This comment was created from a merged conversation originally titled October 2020 update tab button issue

Champion

 • 

1K Messages

 • 

15.8K Points

I can duplicate this issue so I think its a bug.   What OS are you using, Windows or Mac.  I am using Lr10 and macOS 10.15.7

6 Messages

 • 

92 Points

Same here, I believe

1K Messages

 • 

11.6K Points

On Windows, the Tab key in this instance is a toggle that closes / opens the side bars. Have you installed a plug-in that changes the function of the shortcut keys? 

6 Messages

 • 

92 Points

If you have an adjustment brush on, and you click on the specific item in the bar, it highlights the number and you can type a value in, then, while still there, you can hit tab and it will go down to the next item in the bar. Exposure goes down to contrast, etc... However, once you get all the way down to highlight it skips it and goes on to the next one.

375 Messages

 • 

6.6K Points

Tab key works as expected on Windows 10 and doesn't skip the Highlights field.

950 Messages

 • 

14.3K Points

Avez-vous fait un reset des préférences ? Sinon, faites-le, redéfinissez les préférences, l'ayant fait moi-même, je ne constate pas ce dysfonctionnement.
MacOS 10.15.7 LrC 10.0.

Did you reset preferences? If not, just do it, reset the preferences, having done it myself, I don't see this malfunction.
MacOS 10.15.7 LrC 10.0.

1 Message

 • 

64 Points

5 m ago

Will there be a fix for this soon? Man, does it mess up my workflow. 

2 Messages

 • 

70 Points

5 m ago

As part of my workflow, I use tab to quickly navigate from slider to slider within the adjustment brush and filter panel. With the latest update, however, tabbing acts normally until you get to "Contrast" and then tab to move down to "Highlights." It skips highlights and instead jumps down to "Shadows" after which it continues to behave normally, tabbing through each slider. Further, if you manually place the cursor within the Highlights field, if you then tab afterwards, instead of tabbing down to Shadows below it, it skips all the way down to "Feather" slider within the Brush panel.

Note: This comment was created from a merged conversation originally titled Tabbing through effects in Adjustment Brush and Radial Filter skips Highlights

2.1K Messages

 • 

24.8K Points

I see this on my end too, MacOS. In fact the tab to fields doesn't 'work' for Contrast or Highlights and somewhat intermittent. 

I will post a formal bug report and reference this URL with your post. 

Author “Color Management for Photographers"

Champion

 • 

1K Messages

 • 

15.8K Points

There is another thread on this.  Strangely, I could duplicate this issue a month ago but it is working today.  Must be another one of these hard to find intermittent bugs.   Lr10.0 and macOS 10.15.7

https://feedback.photoshop.com/conversations/lightroom-classic/lightroom-classic-using-tab-key-skips-highlights-slider-in-brush-panel/5f96be6972a09d5d5ced4022

9 Messages

 • 

150 Points

4 m ago

Found a small bug in the new release Lightroom Classic 10.1. In Develop, if you are using the tab key to select fields for local adjustment tools, it will not select the field for Highlights.

To recreate:

* create an local adjustment (brush, grad, or radial)

* select the field for Temp and type a number

* hit tab key to select the next field (Tint, then Exposure, etc.).

Each field is selected in order, except Highlights, which is skipped. Tabbing will skip the field for Highlights. This also happens if you shift-tab to reverse the order.

(My system: Catalina OS 10.15.7, on a Mac Pro (Late 2013) 64GB RAM, 2/7Ghz 12-core Xeon E5, AMG FirePro D500 3GB.)

Note: This comment was created from a merged conversation originally titled LRC 10.1 bug: tabbing local brush fields skips Highlights

10 Messages

 • 

178 Points

3 m ago

Hi 

Are you able or anyone able to advise if theyre experiencing the same issue as mine. LRC 10.1 and 10.1.1. Whenever we go into radial or graduated filter, and press tab to move value from exposure, contrast and so on, the tab skips on HIGHLIGHT. it wouldnt select highlight value whenever the tab being pressed. it just get skipped to shadows, whites and so on

Any fix for this please?

Note: This comment was created from a merged conversation originally titled Graduated Filter and Radiant Filter problem (highligh is skipped when pressing tab)

Adobe Administrator

 • 

10.1K Messages

 • 

135.9K Points

This thread is being merged into an existing authoritative thread for better tracking and response. 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

10 Messages

 • 

178 Points

3 m ago

hey you're right. ive been experiencing this issue to and only just realised now. have you found a fix?

Champion

 • 

5.8K Messages

 • 

100.4K Points

1 m ago

Tab now works properly in my LR 10.2 / Mac OS 10.15.7.

44 Messages

 • 

554 Points

14 d ago

In Lightroom Classic when you apply a graduated filter (M) the tab order through the various fields skips over "highlights" and continues through the rest o the list of attributes and only returns to "highlights" after tabbing out of what is supposed to be the last field "defringe". Subsequently tabbing out of "highlights" puts you at the top of hte list again with "temp". this has been broken for months and i can only assume should be an incredibly easy fix... please help adobe!! (unless the tab order is actually a user preference? in which case, please let me know how to restore the default behavior.)

thanks!! 

Note: This comment was created from a merged conversation originally titled Tab Order Skips "Highlights" in Graduated Filters

Adobe Administrator

 • 

10.1K Messages

 • 

135.9K Points

This was fixed in 10.2. Can you please go to Help>System Info… and get us the exact installed version number of your software. 

See: https://feedback.photoshop.com/conversations/lightroom-classic/lightroom-classic-using-tab-key-skips-highlights-slider-in-brush-panel/5f96be6972a09d5d5ced4022

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

44 Messages

 • 

554 Points

my bad! I am running 10.1.1. 

but that brings up a feature request! my adobe cloud icon in the menu bar up at the top on my screen did not indicate that there were updates available, nor when I opened the creative cloud app was it immediately obvious that some of the apps listed on the "home" page ("apps") were not current. there is a little green dot for the apps that are up to date and a little blue dot for those that are not. normally red, yellow,, or orange indicate a problem or something that needs attention. the blue and green dots are so close in value that even if you are not color blind, that are difficult to differentiate (and probably not compliant with best practices for ux for the visually impaired). 

finally, in my creative cloud prefs I have auto-update enabled so I am curious why some of my apps did not auto-update or prompt some sort of notification that they were available? 

it would be nice if those issues were addressed. 

(sorry for the erroneous initial post)

thanks!!