Skip to main content
Adobe Photoshop Family

195 Messages

 • 

3.6K Points

Thu, May 14, 2015 12:16 PM

Solved

Lightroom Classic: Set a default "Import Preset"

It would be handy to allow users to select an Import Preset as a default, instead of what appears to happen that none are selected when you open the Import dialogue pane.Even with only one configured (See screenshot) I still have to go in & select it each time.

Responses

64 Messages

 • 

790 Points

5 years ago

That's already in there and it stays until you change it under the section on the right side of screen "Apply during import", "Develop Settings" and then choose your develop preset.

195 Messages

 • 

3.6K Points

5 years ago

Hi Lynn
We might be at cross purposes on this one: The "Develop Settings" one in the RH panel does "stay put" but (to my understanding) the overall preset that governs a broader set of functions is the one along the bottom of the Import window, no?

It's this one that I'd love to see "Stay put" too.

64 Messages

 • 

790 Points

5 years ago

I'm not sure what broader functions you are referring to, and I don't see anything along the bottom that you refer to.

Give me examples of what functions, settings you are trying to use.

195 Messages

 • 

3.6K Points

5 years ago

Hi Lynn
Its the one along the bottom I was referring to.

76 Messages

 • 

1.5K Points

Hi Edward, thanks for raising your concern. 

As Lynn mentioned "Import Preset" is sticky unless you change some of the settings on the Right panel. In that case you see "(Edited)" next to your import preset. Before importing images with changed Import Preset, use "Update Preset xxxxxxxx" as shown in the screenshot to make it sticky again. 

76 Messages

 • 

1.5K Points

Please let me know if above step does not solve your issue.

Thanks,
Ganesh

7 Messages

 • 

120 Points

Ganesh

Your reply deals with changing the definition of the preset, but it does not touch on the problem that was asked. When you save the preset, complete the Import, and then start another Import, the Preset reverts to "None". It does not stick on the preset that the user invoked for the last import. 

Again, many people have described this problem, but it never seems to get an answer.

76 Messages

 • 

1.5K Points

@Jack

Thanks for the prompt response. There could be some disconnect in understanding the problem. If possible can you share a small video recording of the issue.

Thanks,
Ganesh

7 Messages

 • 

120 Points

Have uploaded a video to Flickr at https://www.flickr.com/photos/jacksonmacd/42695939455/in/datetaken/ The video illustrates these steps, although they are not perfectly visible in the video:
- initiate Import
- Import Preset is at the default state of "None"
- choose an Import Preset - it's the one I use for 95% of my photos
- select three photos and complete the import
- delete the newly-imported files
- Initiate a second Import
- NOTICE: the Import Preset has reverted to the default state of "None", which is the source of frustration. I want it to stay on the previously-used Import Preset
- choose a different Import Preset. It's one that I use for about 5% of my imports.
- select the photos, complete the import, delete the photos, initiate another import
- NOW the Import Preset has remembered the last one that I used. 

Why does it recall the one that I use for 5% of the imports, and forget the one that I use for 95%. I cannot a setting to tell LR which Import Preset to use by default.

64 Messages

 • 

790 Points

5 years ago

that's a new one on me, I had no idea it existed or what it's for

Thanks for making me curious

9 Messages

 • 

194 Points

5 years ago

Totally in agreement with the OP on this one.The time it takes to locate a preset on the Import screen may not seem a huge loss but when you're managing a high-volume operation with many operators it would be really useful to be able to specify a default preset - especially as there's often on one preset there!

5 Messages

 • 

142 Points

3 years ago

Why is Lynn Oakleaf responding to something he/she knows nothing about. I too have Edwards problem and would like an informed answer.

64 Messages

 • 

790 Points

Why would you bother to comment on a post from 2 years ago, and do a personal attack on any post?   


In my Lightroom CC, the Develop and Metadata presets default to whatever I used last and I assume Abobe set it up that way.  If you want a default preset just use it to import something (say 1 image) then import another image and see if the default stayed the same as the last import.

5 Messages

 • 

142 Points

3 years ago

This reply was created from a merged topic originally titled change default import preset.

Import and metadata presets default to "none" and must be reset to a user preset every time one imports files. Setting presets to be actioned in the "apply during import" panel does nothing towards adding metadata but the import develop preset works. It seems that this problem has existed for many years and has only gone away because people are fed up with the lack of action.
I don't know if this is a bug or an oversight by the development team. Either way it is something that should be addressed as a matter of urgency given the number of queries and complaints to be found on the various forums.

1 Message

 • 

60 Points

3 years ago

...3 years later, the problem still exists.  Nice :P

7 Messages

 • 

120 Points

2 years ago

What I find most frustrating about this, is that the preset I use all the time is "not sticky" - I must choose it anew for every import session. However, I preset that I use infrequently **is** sticky, and I must remember to "unchoose" it for the following session. Dunno why that particular preset is sticky and none of the others are...

76 Messages

 • 

1.5K Points

2 years ago

@Jack 
1) Import Presets at the bottom.
2) Develop settings in the RIght panel.
3) Metadata  in the Right panel

which of the above Preset you are referring?

Thanks,
Ganesh

7 Messages

 • 

120 Points

2 years ago

"Import presets", at the bottom-centre of the main panel. (Almost) every time that I initiate an Import, the Import Preset is set to "None" and I must select the one that I want to use. However, ONE of the presets in the list is remembered as the default the next time I initiate an import. Unfortunately, I use that particular preset quite infrequently.

I have seen many people describe this problem over the years, and there never seems to be a solution. I hope you have one... 

279 Messages

 • 

4.3K Points

2 years ago

Instead of worrying about a default preset that you have to choose, wouldn't it be easier to create and set up default camera settings that would automatically be applied? Then it wouldn't be necessary to worry about any preset. Although it would be necessary would be to import the images, the default settings will be applied that you established for the camera, and everything would be done. Then you could go to work to tweak the individual images as needed.

7 Messages

 • 

120 Points

2 years ago

James
Thanks for the input, but there is more to it than meets the eye. The two sources are distinctly different and require different processing that is not feasible to set up in-camera. In particular, they are sent to different destinations, and one is RAW while the other is JPG. Adapting to different conditions is the whole point of using presets, isn't it?

Also, you miss the point that something causes one preset to be remembered between sessions, while the other is forgotten. What "magic" setting causes that to happen? 

So... no, it would not be easier to set up in camera.

76 Messages

 • 

1.5K Points

Hey Jack,

If I understand correctly, this is what James is suggesting.

http://blogs.adobe.com/jkost/2017/09/setting-custom-develop-defaults-in-lightroom-cc.html

Please go through the above link. 

Regarding your original concern we will investigate and update you.

Regards,
Ganesh

279 Messages

 • 

4.3K Points

2 years ago

You really missed the point of my comment. There was absolutely nothing about what I said that had anything to do with setting up defaults in camera. I was talking about setting up camera defaults in Lightroom. But that's okay. Nevermind, do it your way.