Skip to main content
Adobe Photoshop Family
crystal_campbell_2k8dxvglwn8lq's profile

5 Messages

 • 

112 Points

Sun, Sep 3, 2017 8:30 PM

Solved

Lightroom Classic: Photos not Exporting with Watermark

I have Lightroom CC and Windows 10 on my laptop. I can do everything as normal including creating and editing my watermark. However, when I try to export the photo with the watermark, it will not work.  The phot exports to the designated folder with no watermark.  This is very frustrating. I cannot share my photos on social media until I can watermark them.  Please help!

Responses

81 Messages

 • 

1.1K Points

4 years ago

Double check that your water mark is in a compatible format A PNG or JPG, I'd recommend a PNG as it supports transparency!

5 Messages

 • 

112 Points

I used Lightroom to create the watermark.

81 Messages

 • 

1.1K Points

LR offers two variants in the Watermark options Text based or images based (for if you use a logo) it should run fine unless there is a corrupted font or graphic?

Champion

 • 

5.6K Messages

 • 

98.3K Points

4 years ago

Which program are you using to view the exported photos?

5 Messages

 • 

112 Points

I have Windows 10, so whatever viewer comes with that is what I use. It does have the smart ink, so I can draw or write on the image. I'm new to Windows 10, so I'm not that familiar with all the programs it comes with.

81 Messages

 • 

1.1K Points

Try opening one of the exported JPEGS in Internet explorer to check that you are not falling foul of the bug below?

5 Messages

 • 

112 Points

4 years ago

I used Lightroom to create the watermark. I have Windows 10, so whatever viewer comes with that is what I use.

186 Messages

 • 

4.6K Points

4 years ago

Simple, but possibly overlooked, are you sure the watermark box is checked (the sample below is not checked?) It's at the very bottom of the export dialog box:

Champion

 • 

5.6K Messages

 • 

98.3K Points

4 years ago

If you've double-checked that the Watermark export option is checked:

If you're using Windows File Explorer to examine the photos, that won't show the watermark.  (Other file browsers may not either.)  This is due to a bug in LR, where the watermarks are not included in the thumbnail JPEGs embedded in the file: https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/topics/lightroom-watermark-omitted-from-embedded-thu...

In File Explorer, double-click on the photo to view it at full size to see if the watermark is really there.

5 Messages

 • 

112 Points

4 years ago

Thank you all for your help. I have Explorer Edge and not the older IE. I've come to the conclusion that LR is simply not compatable with Windows 10 & Explorer Edge as far as the watermark is concerned. However, I solved my issue by making my own watermark in Illustrator, and then uploading it as a PNG image instead of using the LR text watermark. Again, thank you all. =)

47 Messages

 • 

736 Points

3 years ago

I can't check the watermark button in lightroom classic cc...it won't let me add a watermark. It use to work just fine, but I've been using Lightroom CC and havent tried in a few updates.

1 Message

 • 

60 Points

3 years ago

Yeah, watermark doesnt show up in the windows viewer, IE, or Photoshop for me either. Im running windows 7.

2 Messages

 • 

116 Points

the same thing is happening to me in Classic 9.1  are there any solutions?

240 Messages

 • 

4.1K Points

3 years ago

I have Windows-10-Home and LR-Classic7.4I have no problems adding a Graphic watermark to an exported JPG file, and it is visible in Windows File Explorer Large Icons, and the Preview pane.I would be interested to know the full procedure that @ShaneImages and @Matthew Oakley are using to Edit their watermarks and how the Export dialog is defined.


Questions like-
What font are you using?
Is your watermark made with Text or a Graphic?
What size have you defined the watermark?
Do you actually save the Watermark as a preset?
Is it visible in the list of available watermark presets in the Export dialog.?
Do the exported files show the watermark when opened with Photoshop, or another editor?

47 Messages

 • 

736 Points

3 years ago

Oh, it works, I think this was an old problem I had....I've been using graphic watermarks for a while. I hope cc gets em soon too!

1 Message

 • 

60 Points

2 years ago

I FOUND MY PROBLEM WAS THAT IN THE EXPORT WINDOW FILE SETTINGS WAS SET TO ORIGINAL AND NOT JPEG. ONCE I CHANGED TO JPEG THE WATERMARK BOX WASN'T GRAYED OUT AND I CAN EXPORT WITH MY WATERMARK

1 Message

 • 

62 Points

2 years ago

Hey please help here to. I add a watermark but after exporting there is nothing there. I got a windows 10 i7 laptop and it worked before, but now not text or logo shows after export, but shows will in the watermark setting

Champion

 • 

5.6K Messages

 • 

98.3K Points

Please copy and paste the first ten lines from the menu command Help > System Info.

1 Message

 • 

60 Points

2 years ago

I just started having this problem with the watermark.  I export and no watermark.  I have the box checked.  They worked fine a couple of days ago but today... nope!
I got out of Lightroom and turned my mac off and on and still a no go.

1 Message

 • 

60 Points

2 years ago

I was having an issue when exporting to SmugMug. I had to re-import the graphic file in the edit watermarks tool. Looks good now

2 Messages

 • 

70 Points

a year ago

I've used watermarks for years and now doesn't work. My Edwardian script version i always used is no longer there and exported photos last week with water marks doing the same this week with the same settings and its no longer showing. what is going on adobe sort this out

Champion

 • 

6.3K Messages

 • 

108K Points

When you say your Edwardian script version is no longer there, do you mean the preset is missing from the presets pop-up? Or the font is no longer available? Or...?

What has changed on your computer since it last worked? And which operating system and Lightroom version are we talking about specifically?

Victoria Bampton a.k.a. The Lightroom Queen

www.lightroomqueen.com

Author of Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ and Adobe Lightroom - Edit Like a Pro books.

2 Messages

 • 

70 Points

The font is no longer available when you select from the watermark available in lightroom. I'm using windows 10 and latest version of lightroom. No changes had two updates since I last used

Champion

 • 

6.3K Messages

 • 

108K Points

That would suggest it's no longer installed in Windows. Have you confirmed it's accessible from other applications?

Victoria Bampton a.k.a. The Lightroom Queen

www.lightroomqueen.com

Author of Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ and Adobe Lightroom - Edit Like a Pro books.