Skip to main content
Adobe Photoshop Family

5 Messages

 • 

120 Points

Fri, Mar 22, 2019 9:44 AM

Acknowledged

Lightroom Classic: NULL photo objects resulting from folder sync

When synching a number of folders, resulting in some photos from being added, and other being removed, empty photo-objects result in the library in place of the original photos. These do not show when browsing by folder, but do show when selecting All Photographs and filtering for instance by date. They result in a blank, gray photo thumbnail, that does not have a file name or any other metadata associated (therefore the assumption these are NULL). Optimizing the catalog does not improve this situation. Issue occured on 8.1 and remains on 8.2. Working with the files now becomes very slow, as Lightroom has great problems handling the NULL objects.

Responses

Adobe Administrator

 • 

7.9K Messages

 • 

114.6K Points

2 years ago

Fons,

Would you be willing to share your catalog file (LRCAT) with us for diagnosis and possible repair?

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy 

5 Messages

 • 

98 Points

a year ago

I have the same problem. Are you able to help?

Adobe Administrator

 • 

7.9K Messages

 • 

114.6K Points

a year ago

@David,

I never heard back from Fons so we are still searching for an LRCAT file to diagnose. Would you be willing to share yours?

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy 

5 Messages

 • 

98 Points

I'd be willing to help.
I'm also getting some help here:
https://www.lightroomqueen.com/community/threads/blank-entry-cant-delete.34968/

Where should I put the catalog?

Adobe Administrator

 • 

7.9K Messages

 • 

114.6K Points

Zip it and place it in Drop Box, Creative Cloud folder or similar. If you don't want to share the link publically, I can send you an email to get it. 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy 

5 Messages

 • 

98 Points

Send me a email at cpt dot kent   at    gmail

5 Messages

 • 

98 Points

I've shared it via dropbox. Let me know if you need anything else.

5 Messages

 • 

98 Points

Did you get the catalog? How am I able to remove these from my catalog?

5 Messages

 • 

120 Points

a year ago

Hi Rikk, 
Sorry about that. I caught a bout of flu and forgot about the issue. The issue is still there
I'll have a look at sharing the LRCAT file.

5 Messages

 • 

120 Points

a year ago

The lrcat file is around 2.5 gb. I can drop it on my Adobe cloud account if that is useful.

Adobe Administrator

 • 

7.9K Messages

 • 

114.6K Points

It should be me much smaller if you Zip it.

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy 

5 Messages

 • 

120 Points

zipped it. it's around 900mb now. Unfortunately adobe cloud somehow fails uploading the file. I'll let you know once it is either fixed on adobe or google cloud.

5 Messages

 • 

120 Points

It is uploaded. How can I securely send a link?

Adobe Administrator

 • 

7.9K Messages

 • 

114.6K Points

Emailed you

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy 

1 Message

 • 

60 Points

a year ago

I also have the same issue and look forward for a solution. Do you need my catalogue too let me know.

3 Messages

 • 

84 Points

2 months ago

Hi - I also have the same problem (I've posted an example here recently: https://www.lightroomqueen.com/community/threads/blank-entry-cant-delete.34968/page-2).  I have just had a LR update and am disappointed to see that this has still not been addressed.  I understand you (Rikk) have a tool that can fix my catalog?  How do I go about using that tool?  I'm happy to upload my catalog if it helps.
Thanks!

3 Messages

 • 

84 Points

2 months ago

Just following up on this - is there somewhere else I should be going to get this resolved?

Adobe Administrator

 • 

7.9K Messages

 • 

114.6K Points

2 months ago

Fraser, I contacted you via email to get a copy of your catalog. I never received a response. Is the email address you used on this forum valid?

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy 

3 Messages

 • 

84 Points

a month ago

Hi Rikk - thank you for your reply, it is sincerely appreciated!  The email address used on this forum is indeed valid.  I did searches on both my inbox and spam folder but couldn't see an email from you.  Could you please try sending me one again?  Thanks in advance for your assistance!

Adobe Administrator

 • 

7.9K Messages

 • 

114.6K Points

Catalog link in your email. 

Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy