John_R_Ellis's profile
Champion

Champion

 • 

6K Messages

 • 

103.6K Points

Sun, Jan 5, 2020 12:21 AM

Lightroom Classic: Metadata preset doesn't always set Altitude correctly

Some metadata presets don't set Altitude correctly. To reproduce:

1. Select a photo.

2. In the Metadata panel, do Preset > Edit Presets, click Check None and then check Caption, GPS, Altitude, ISO Country Code, and Title. Enter 100.0 into the Altitude field.  

3. Save the preset, calling it "Altitude Bug".

4. Apply the preset to any photo and observe that the Altitude field is cleared rather than set to 100.0.

Interestingly, if you remove any of the fields Caption, GPS, ISO Country Code, or Title from the preset, it works correctly.

See here for the original report: 
https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic/in-lightroom-classic-9-1-altitude-saved-in-metadata-preset-is-not-applied/m-p/10835470#M171442

Tested on LR 9.1 / Mac OS 10.14.6.

Responses

3 Messages

 • 

102 Points

2 y ago

Thanks, removing the Caption in my presets resolved the issue for me. 

Employee

 • 

295 Messages

 • 

7.8K Points

2 y ago

Hi John,

We were able to reproduce this bug and have a logged a bug for the same.

Thanks,
Smit Keniya

Adobe Administrator

 • 

10.7K Messages

 • 

142.1K Points

1 y ago

Updates to Lightroom Classic, Camera Raw, and the Lightroom Ecosystem were released yesterday and contain a fix for this issue.  Please install the appropriate update and see if it solves this problem. You can read more about the updates here.

Thank you for your patience. 

Champion

 • 

6K Messages

 • 

103.6K Points

1 y ago

I tested the bug recipe above and it now works correctly, thanks.