Skip to main content
Adobe Photoshop Family

16 Messages

 • 

152 Points

Tue, Jan 15, 2019 12:33 PM

Lightroom Classic: Imported Images not showing in navigation drop downs

Hi any help would be greatly appreciated. Two images showing, 1 with images in folders while importing and then this morning when I switched the lightroom on blank. I was still like that after 1 hour.

Responses

Adobe Administrator

 • 

9.1K Messages

 • 

126.8K Points

2 years ago

What happens if you restart Lightroom?  Restart your computer? 

Are they still blank after attempting both?
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

16 Messages

 • 

152 Points

2 years ago

After 3 hours they have all appeared. That took along time. Any idea what could be the issue?

Adobe Administrator

 • 

9.1K Messages

 • 

126.8K Points

2 years ago

If you restart Lightroom does it take 3 hours or do they populate more quickly.
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

16 Messages

 • 

152 Points

2 years ago

I restarted the Mac earlier and took just as long

16 Messages

 • 

152 Points

2 years ago

I read somewhere that it could be the amount of files. But never had an issue that it took that long

Adobe Administrator

 • 

9.1K Messages

 • 

126.8K Points

Unless you have millions of images - it probably isn't in play.
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

Adobe Administrator

 • 

9.1K Messages

 • 

126.8K Points

2 years ago

That is really abnormal. 
Have you optimized your catalog recently? File>Optimize...
Where is your catalog stored (internal, external)
Did this behavior just start or has it been going on a while?
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

16 Messages

 • 

152 Points

2 years ago

It’s a new external hardrive, the catalog is stored internally and only just started since importing images from new hard drive

Adobe Administrator

 • 

9.1K Messages

 • 

126.8K Points

2 years ago

OS? Version?
Hard Drive Model? 
How Connected?
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

16 Messages

 • 

152 Points

2 years ago

I’ve recently updated the Mac to the recent version but away now, at work so cant give you the specs, hard drive is a 8tb seagate and it’s connected via USB

16 Messages

 • 

152 Points

2 years ago

So far I reckon I’ve imported about 100,000 images and need to import another 100,000

Champion

 • 

5.5K Messages

 • 

97.2K Points

With that many recently imported images, very possibly LR is still building the initial previews. You can see its progress in the upper-right corner:



With the default Import option of Build Previews: Embedded & Sidecar, my LR 8.1 fetches the initial previews of raws at about 1 - 2 per sec (from a local SSD); JPEGs probably go faster. So 100,000 photos could take 14 - 28 hours.

You could wait until the previews are all built, or you could cancel the Fetching Initial Previews task and force the previews to be built later using Library > Previews > Build. 

You could do the next import using the option Build Previews: Minimal and then build the standard-sized previews later overnight using Library > Previews > Build.

LR tries to remain interactive when doing such tasks in background, but it's always struggled to do this well for all users all the time.

16 Messages

 • 

152 Points

2 years ago

I’ve seen this building preview etc in progress and was running for a few days. It seemed to be slowing the lR down on importing other folders.

16 Messages

 • 

152 Points

2 years ago

The other thing I was using minimal before and no images were showing on the preview page. I changed it to standard and they all appeared.

Champion

 • 

5.5K Messages

 • 

97.2K Points

"on the preview page"

Do you mean the Import window or in Library grid view?

16 Messages

 • 

152 Points

2 years ago

Library grid were the images appear

Champion

 • 

5.5K Messages

 • 

97.2K Points

2 years ago

When you used Minimal and observed a blank grid view, did the progress bar in the upper-left corner indicate any activity?  It may have been that LR was getting bogged down with the huge import and was very slow in updating the view. 

As a workaround, I suggest doing the import with Minimal and waiting until the progress bar indicates all activity has stopped before trying to use LR. 

16 Messages

 • 

152 Points

2 years ago

Hi John, all I’m doing is importing files and not doing any work as such.