craig_beenham's profile

2 Messages

 • 

82 Points

Sat, Apr 18, 2020 7:55 AM

Lightroom Classic: Develop module unusable on new MacBook pro 2019

ON my new MacBook Pro 2019 with AMD Radeon Pro 5500M in the develop module I'm getting crazy green distortion and banding making Lightroom unusable . Any help much appreciated.

Responses

Champion

 • 

3.5K Messages

 • 

59.7K Points

1 y ago

Go to Preferences - Performance and turn iff the use of the graphics processor (GPU).

Johan W. Elzenga,

http://www.johanfoto.com

285 Messages

 • 

5.1K Points

I think the OP wants to solve his problem, not a workarround...

Champion

 • 

3.5K Messages

 • 

59.7K Points

If this solves the problem, then it may be the only way. MacOS does not use separate GPU drivers that you can update via the manifacturer website like Windows drivers.

Johan W. Elzenga,

http://www.johanfoto.com

42 Messages

 • 

596 Points

1 y ago

Update the graphics card to the latest version. But .. some video cards, both windows systems and macOs AMD, Intel no support.
x
Or not GPU click.  OK. 1-2  Restart  New Open Yes, Click

643 Messages

 • 

9.7K Points

1 y ago

You have either a Problem with the video card in that new Mac computer or older drivers for the video card or the actual RAW file is corrupted in some way.
What you see in the file strip is either the LR generated preview or the Embedded JPG file that is included in every RAW file. Same goes for the Navigation section.

First thing to do is Turn Off the option in the LR Preferences to use the GPU and TEST. If the green goes away then try Updating, or even Upgrading, OS X to the newest version. That should also update the video drivers for the card in your system. 
If the green Does not go away when you turn off the GPU option then more than likely that file is corrupted.
That can happen by a faulty memory card or other faulty hardware when you transferred the file from the card to your computer. Actual bad memory card, cable or card reader used to get the file from the card to your HDD/SSD.

285 Messages

 • 

5.1K Points

1 y ago

I'm curious if there are MacBook Pro 2019 users with AMD Radeon Pro 5500M who have no problems.

643 Messages

 • 

9.7K Points

Why? Do you have one of these Mac's or are you looking at buying 1?
This won't be the first time a video card has failed in a Mac.

285 Messages

 • 

5.1K Points

Yes, I am considering buying one

643 Messages

 • 

9.7K Points

 Roelof Best of luck and thanks for the like.

A better place to post such a question might be on a more populated forum. Even the Apple MacBook Pro forum or doing a google search for MBP 2019 video problems and see what comes up.

1.1K Messages

 • 

12K Points

1 y ago

Had the same problem with Nvidia MX video cards in HP and Lenovo laptops, just returned them and bought a Windows desktop with a Nvidia Quadro. 

2 Messages

 • 

82 Points

1 y ago

well interestingly the problem seems to have fixed itself, restarted lightroom and laptop , switched graphics card from custom to auto then back to custom and problem has gone . 

1.1K Messages

 • 

12K Points

1 y ago

That is the first action to take with strange problems with Lightroom. Stop and restart and, at least for me, the problem is usually gone.