steve_azer's profile

20 Messages

 • 

302 Points

Sun, Nov 29, 2020 12:48 AM

Lightroom Classic: Columns no longer appear aligned after change to new fonts after Mac OS Big Sur update

In a recent update, Adobe seemed to change the fonts in Lightroom Classic CC.  Now the font's when viewed (here in the keyword screen) don't appear to be aligned.  In this case, all of the fruits are listed under the keyword 'fruit', but they don't appear to be aligned or nested properly due to the font.  Same with food types, Chinese Food and Chestnuts aren't and shouldn't appear nested under Candy, but that's how they appear with the new font changes.  
Here's another example: Photos to import is not under Pets, but appears to be due to the new font alignment or misalignment...  

Responses

Official Solution

Adobe Administrator

 • 

10.6K Messages

 • 

140.4K Points

12 d ago

Greetings,

Updates to Camera Raw, Lightroom Classic and the Lightroom Ecosystem products for Desktop, Mobile and Web, were released today and contain a fix for this issue.

Please refresh your Creative Cloud application and install your update when it becomes available. Thank you for your patience.

Champion

 • 

5.9K Messages

 • 

102.6K Points

Good.  It's fixed in my LR 10.3 / Mac OS 11.3.1. 

43 Messages

 • 

690 Points

7 m ago

And while we are at it .... why are some of the disclosure triangles solid and the others dotted......the dotted ones are also out of alignment with the folder structure.

Adobe Administrator

 • 

1.2K Messages

 • 

20.1K Points

Dotted triangles designate folders that don't have sub-folders

Champion

 • 

5.9K Messages

 • 

102.6K Points

7 m ago

Please:

1. Do Help > System Info and copy/paste the first ten lines.

2. Go to Preferences > Interface and report the setting of Font Size.

I don't see this on my LR 10.0 / Mac OS 10.15.7.  

20 Messages

 • 

302 Points

From my system info, please advise.  LR 10.0, Mac 11.0.1 (Big Sur))

Lightroom Classic version: 10.0 [ 202010011851-ef6045e0 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en-US
Operating system: Mac OS 10
Version: 10.16.0 [20B29]
Application architecture: x64
Logical processor count: 8
Processor speed: 4.0 GHz
SqLite Version: 3.30.1
Built-in memory: 32,768.0 MB
Real memory available to Lightroom: 32,768.0 MB
Real memory used by Lightroom: 1,567.9 MB (4.7%)
Virtual memory used by Lightroom: 10,211.1 MB
Memory cache size: 0.0MB
Internal Camera Raw version: 13.0 [ 610 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 0MB / 16383MB (0%)
Camera Raw real memory: 1MB / 32768MB (0%)
Displays: 1) 5120x2880

Graphics Processor Info: 
Metal: AMD Radeon R9 M395

Application folder: /Applications/Adobe Lightroom Classic
Library Path: /Users/steveazer/Pictures/Lightroom/LR Classic Catalog 2021.lrcat
Settings Folder: /Users/steveazer/Library/Application Support/Adobe/Lightroom

Installed Plugins: 
1) AdobeStock
2) Aperture/iPhoto Importer Plug-in
3) Facebook
4) Flickr
5) HDR Efex Pro 2
6) Nikon Tether Plugin

Config.lua flags: None

AudioDeviceIOBlockSize: 512
AudioDeviceName: $$$/dvaaudiodevice/SystemDefaultAndEffectiveDeviceName=System Default (Built-in Output)#{comment}DVAAU-4201250: Open the audio hardware preferences page.
AudioDeviceNumberOfChannels: 2
AudioDeviceSampleRate: 44100
Build: Uninitialized
CoreImage: true
GL_ACCUM_ALPHA_BITS: 0
GL_ACCUM_BLUE_BITS: 0
GL_ACCUM_GREEN_BITS: 0
GL_ACCUM_RED_BITS: 0
GL_ALPHA_BITS: 8
GL_BLUE_BITS: 8
GL_DEPTH_BITS: 24
GL_GREEN_BITS: 8
GL_MAX_3D_TEXTURE_SIZE: 16384
GL_MAX_TEXTURE_SIZE: 16384
GL_MAX_TEXTURE_UNITS: 8
GL_MAX_VIEWPORT_DIMS: 16384,16384
GL_RED_BITS: 8
GL_RENDERER: AMD Radeon R9 M395 OpenGL Engine
GL_SHADING_LANGUAGE_VERSION: 1.20
GL_STENCIL_BITS: 8
GL_VENDOR: ATI Technologies Inc.
GL_VERSION: 2.1 ATI-4.0.47
OGLEnabled: true
GL_EXTENSIONS: GL_ARB_color_buffer_float GL_ARB_depth_buffer_float GL_ARB_depth_clamp GL_ARB_depth_texture GL_ARB_draw_buffers GL_ARB_draw_elements_base_vertex GL_ARB_draw_instanced GL_ARB_fragment_program GL_ARB_fragment_program_shadow GL_ARB_fragment_shader GL_ARB_framebuffer_object GL_ARB_framebuffer_sRGB GL_ARB_half_float_pixel GL_ARB_half_float_vertex GL_ARB_imaging GL_ARB_instanced_arrays GL_ARB_multisample GL_ARB_multitexture GL_ARB_occlusion_query GL_ARB_pixel_buffer_object GL_ARB_point_parameters GL_ARB_point_sprite GL_ARB_provoking_vertex GL_ARB_seamless_cube_map GL_ARB_shader_objects GL_ARB_shader_texture_lod GL_ARB_shading_language_100 GL_ARB_shadow GL_ARB_shadow_ambient GL_ARB_sync GL_ARB_texture_border_clamp GL_ARB_texture_compression GL_ARB_texture_compression_rgtc GL_ARB_texture_cube_map GL_ARB_texture_env_add GL_ARB_texture_env_combine GL_ARB_texture_env_crossbar GL_ARB_texture_env_dot3 GL_ARB_texture_float GL_ARB_texture_mirrored_repeat GL_ARB_texture_non_power_of_two GL_ARB_texture_rectangle GL_ARB_texture_rg GL_ARB_transpose_matrix GL_ARB_vertex_array_bgra GL_ARB_vertex_blend GL_ARB_vertex_buffer_object GL_ARB_vertex_program GL_ARB_vertex_shader GL_ARB_window_pos GL_EXT_abgr GL_EXT_bgra GL_EXT_bindable_uniform GL_EXT_blend_color GL_EXT_blend_equation_separate GL_EXT_blend_func_separate GL_EXT_blend_minmax GL_EXT_blend_subtract GL_EXT_clip_volume_hint GL_EXT_debug_label GL_EXT_debug_marker GL_EXT_depth_bounds_test GL_EXT_draw_buffers2 GL_EXT_draw_range_elements GL_EXT_fog_coord GL_EXT_framebuffer_blit GL_EXT_framebuffer_multisample GL_EXT_framebuffer_object GL_EXT_framebuffer_sRGB GL_EXT_geometry_shader4 GL_EXT_gpu_program_parameters GL_EXT_gpu_shader4 GL_EXT_multi_draw_arrays GL_EXT_packed_depth_stencil GL_EXT_packed_float GL_EXT_provoking_vertex GL_EXT_rescale_normal GL_EXT_secondary_color GL_EXT_separate_specular_color GL_EXT_shadow_funcs GL_EXT_stencil_two_side GL_EXT_stencil_wrap GL_EXT_texture_array GL_EXT_texture_compression_dxt1 GL_EXT_texture_compression_s3tc GL_EXT_texture_env_add GL_EXT_texture_filter_anisotropic GL_EXT_texture_integer GL_EXT_texture_lod_bias GL_EXT_texture_mirror_clamp GL_EXT_texture_rectangle GL_EXT_texture_shared_exponent GL_EXT_texture_sRGB GL_EXT_texture_sRGB_decode GL_EXT_timer_query GL_EXT_transform_feedback GL_EXT_vertex_array_bgra GL_APPLE_aux_depth_stencil GL_APPLE_client_storage GL_APPLE_element_array GL_APPLE_fence GL_APPLE_float_pixels GL_APPLE_flush_buffer_range GL_APPLE_flush_render GL_APPLE_object_purgeable GL_APPLE_packed_pixels GL_APPLE_pixel_buffer GL_APPLE_rgb_422 GL_APPLE_row_bytes GL_APPLE_specular_vector GL_APPLE_texture_range GL_APPLE_transform_hint GL_APPLE_vertex_array_object GL_APPLE_vertex_array_range GL_APPLE_vertex_point_size GL_APPLE_vertex_program_evaluators GL_APPLE_ycbcr_422 GL_ATI_blend_equation_separate GL_ATI_blend_weighted_minmax GL_ATI_separate_stencil GL_ATI_texture_compression_3dc GL_ATI_texture_env_combine3 GL_ATI_texture_float GL_ATI_texture_mirror_once GL_IBM_rasterpos_clip GL_NV_blend_square GL_NV_conditional_render GL_NV_depth_clamp GL_NV_fog_distance GL_NV_light_max_exponent GL_NV_texgen_reflection GL_NV_texture_barrier GL_SGI_color_matrix GL_SGIS_generate_mipmap GL_SGIS_texture_edge_clamp GL_SGIS_texture_lod 

Champion

 • 

5.9K Messages

 • 

102.6K Points

And what is the setting for Preferences > Interface> Font Size?

20 Messages

 • 

302 Points

Looks like font size is small (default)

Champion

 • 

5.9K Messages

 • 

102.6K Points

So a 5K display with Font Size: Small on Mac OS 11.0.1.  I don't have a 5K display and can't test that combination myself.

20 Messages

 • 

302 Points

7 m ago

The only font options are small and large.  I changed the font to large and it had no impact on the issue FYI.  See below with 'large' selected.  I think it's something Adobe needs to fix on the back end.  I do have Big Sur and you have an older version OS so maybe it's related to Big Sur?

Champion

 • 

5.9K Messages

 • 

102.6K Points

7 m ago

You are right, it's definitely a LR/Big Sur bug. I updated LR on my test machine with Big Sur:

LR 10.0 / Mac OS 11.0, 2560 x 1440, Font Size: Small:

LR 10.0 / Mac OS 10.15.7, 2560 x 1440, Font Size: Small:

(edited)

20 Messages

 • 

302 Points

Right, you're seeing the same thing I am.  Thank you for checking.  How do you/we escalate this as a bug for Adobe to address?

Champion

 • 

5.9K Messages

 • 

102.6K Points

You've already "escalated" to the right place. This forum is where Adobe wants all bugs reported.  Usually, an Adobe employee will read this at some point, make sure she can reproduce the problem, and then file an internal bug report, at which point the status (in the upper-right) of this bug will change to "Acknowledged".  Most easily reproduced bugs do eventually get acknowledged, though only some of them get prioritized to be fixed.

Adobe Administrator

 • 

10.6K Messages

 • 

140.4K Points

7 m ago

Big Sur introduced a number of minor graphical anomalies that the team is working through. Most are cosmetic in nature and should be fixed in upcoming releases. Check after the next releases of Lightroom and Big Sur and see if this goes away. 

Adobe Administrator

 • 

10.6K Messages

 • 

140.4K Points

6 m ago

How is it looking after the 10.1 update, released yesterday?

20 Messages

 • 

302 Points

I don't have access to 10.1 yet?  I'll advise once I get access and can install it.

Adobe Administrator

 • 

1.2K Messages

 • 

20.1K Points

@steve_azer  Go to your Creative Cloud Desktop app and click Help> Check for updates. That will refresh it.

20 Messages

 • 

302 Points

No change unfortunately.  Please see image attached.  These should all be aligned.  Similar to photo I shared earlier.  

20 Messages

 • 

302 Points

6 m ago

Just to compare apples to apples (or corn to corn in this case), here is the exact same view on 10.1 that a shared last month from 10.0.  

20 Messages

 • 

302 Points

Still having this issue, FYI

20 Messages

 • 

302 Points

This remains an issue even after today's update to Lightroom Classic 10.2. 

20 Messages

 • 

302 Points

11 d ago

Thank you!  I have confirmed that after updating to Lightroom 10.3 yesterday this issue is resolved on my end as well.  Most appreciated.