alistair_sim's profile

5 Messages

 • 

152 Points

Sun, Nov 25, 2018 11:04 AM

Lightroom Classic: Book Module - photo placement not saved

I add photos to a page and then when I close or move to another module and come back to my book, the photo is gone and but the 'used' counter on the photo is incremented - I have done this 5 times, same result and the photo now says it is placed 5 times ! I am on page 19 of a 200 page book. I tried deleting pages 20 to 200. Same issue. As soon as I move to another module and come back... the pages have reappeared !


This is rather annoying.


Hope this can be rectified quickly !

Responses

Official Solution

Adobe Administrator

 • 

10K Messages

 • 

135.2K Points

2 y ago

Updates to the Lightroom CC Ecosystem and Lightroom Classic CC were released earlier today. Please update your software and let us know if you are still experiencing this issue. 
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

5 Messages

 • 

152 Points

Rikk,
All good, thanks!
Alistair

Adobe Administrator

 • 

10K Messages

 • 

135.2K Points

2 y ago

Greetings Alistair, 

Let's run a quick gut-check on your preference file. We have a couple of issues reported in the Book Module but this seems slightly different:

A Preference File will survive a Lightroom uninstall/reinstall. Sometimes weird behavior is corrected/cured by resetting the preferences. 

Reset Procedure:

1. Close Lightroom.
2. Hold down [Alt/Opt]+[Shift] while restarting Lightroom. 
3. Overwrite the Preferences when prompted by the dialog.
4. Close Lightroom.
5. Restart Lightroom.

Does the behavior continue after resetting the preferences?
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

5 Messages

 • 

152 Points

Thanks Rikk,

Exactly the same problem !

It made no difference - apart from reseting all my preferences!

Alistair

Adobe Administrator

 • 

10K Messages

 • 

135.2K Points

Thanks for checking on that. 

If you create a new book from scratch, will it allow you to place the photo correctly?  Or, does the new book exhibit the same behavior?

In the top right part of the book pages area, do you see a [Create Saved Book] button? 
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

5 Messages

 • 

152 Points

Rikk,
I tried that. Exactly the same result. Add a photo. change, book or move to another module and then come back to the book and the picture has gone but the used counter is incremented on the photo!

I tried going into a previous book I had made and I added a page and photo, changed module, back to the book and it is working fine!

I have a second account for work and I am using the same version of Lightroom. On this version it works, so the problem is definitely in the library. 

Could the problem be the # of books I have in my library?

Alistair


5 Messages

 • 

152 Points

I just downgraded to version 7.5 and everything seems to work. When I upgrade back to v8 it stops working - same problem but the pages created under v7.5 are there !
Note that I kept the preferences when I uninstalled v8.

Adobe Administrator

 • 

10K Messages

 • 

135.2K Points

Thanks for the additional info. I will pass your information to the Dev team. 
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

Adobe Administrator

 • 

10K Messages

 • 

135.2K Points

2 y ago

Updates to the Lightroom CC Ecosystem and Lightroom Classic CC were released earlier today. Please update your software and let us know if you are still experiencing this issue. 
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy