robert_leggett's profile

4 Messages

 • 

172 Points

Mon, Oct 8, 2018 1:59 PM

Lightroom Classic: Blank thumbnails showing up in All Photographs only

Ligthroom Classic 7.5 Windows10 32 gig of memory

All Photos is showing 4 gray thumbs that I can't delete. The thumbs are not in my folders, which shows a count of 4 fewer photos than all photos does. When I try to delete the 4 empty thumbs it prompts this error message: an internal error has occurred: ?:0: attempt to index field 'rootFile' (a nil value). Also, the thumbs show no metadata, and a right click to locate in the folder in library returns no results.
I have disabled all plugins, no change, synchronize photos, no change, find missing photos, no change. I searched the forum, and the web andhave not found a solution. Any help would be greatly appreciated. 

Bob

Responses

49 Messages

 • 

744 Points

3 y ago

@Robert Leggett: We will look into this issue. In order to solve this problem, we need to look into your catalog. One of our Engineering Members will contact you for the same. Please share catalog in case you can do so.

4 Messages

 • 

172 Points

3 y ago

Thank you!

38 Messages

 • 

890 Points

3 y ago

I have also intermittenetly have this occur with LR Classic 9.5, Win 10 w/32 gig.

Adobe Administrator

 • 

552 Messages

 • 

10.1K Points

3 y ago

We could reproduce this issue in Robert's catalog.
We are investigating.

Thanks,
Sunil

4 Messages

 • 

172 Points

3 y ago

FYI, I updated to V8 but the issue wasn't resolved, I still have the blank thumbnails under all photographs.

4 Messages

 • 

172 Points

3 y ago

Sunil,

Any updates on my issue?

Thanks,
Bob

2 Messages

 • 

72 Points

3 y ago

I have the same problem but with 268 empty pictures.

Windows 10 and Lightroom 8.1.

1 Message

 • 

60 Points

2 y ago

I've been having this issue in Lightroom Classic today and today only. Updated Lightroom, updated graphic settings. Deleted the folders. Did everything adobe suggested and several forums, and nothing has changed.

it's not every picture, or every file transfer, but I can't delete the blank images and have to redo the import entirely.

1 Message

 • 

62 Points

2 y ago

I am getting the same problem with LR Classic 8.3. 

4 Messages

 • 

104 Points

2 y ago

This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom Classic CC 8.0: Ghost images in last days.

In the last days I somehow ended up with ghost images in my Lightroom Classic CC 8.0 catalog. Please see the following links for examples. When I right click and click [show in explorer] I get an error message: "An internal error has
occured: ?:0: attempt to index field 'rootFile' (a nil value)".

https://i.imgur.com/4m1SUb5.png

https://i.imgur.com/MSLWTnM.png

Please let me know how to remove these ghost images.


49 Messages

 • 

744 Points

2 y ago

Robbert Langezaal we will communicate with you on this issue. We will probably request for Catalog.

1 Message

 • 

60 Points

2 y ago

I have the 'ghost image' problem too.
Would someone from Adobe please contact me to resolve this?
I am on LR 8.3.1
Thank you.

Champion

 • 

6K Messages

 • 

103.6K Points

2 y ago

Another report of similar symptoms, blank thumbnails with no metadata that can't be deleted: 
https://forums.adobe.com/message/11235954#11235954

Adobe Administrator

 • 

10.7K Messages

 • 

142.2K Points

2 y ago

For those on this thread with the issue of a few 'ghost' images in their catalog that show as blanks and are not deletable by any method, a fix will be coming in a future version of Lightroom to prevent this occurring and hopefully clean up any ghost images left behind. There is no ETA on this. 

That said, I do have a process to remove these from your catalog, for those who cannot wait.

Procedure:

  1. Make a copy of your catalog.
  2. Zip it to reduce its size.
  3. Post it to your Creative Cloud Folder.
  4. Set it to share and copy the link.
  5. Email the Link to:

As I receive these I will run the repair procedure and send you back a link to download a corrected catalog. 

Note: While I am working on your catalog you should not do any additional Lightroom work. 

(edited)

Belinda

49 Messages

 • 

630 Points

2 y ago

Why  is there no ETA?
A lot of people have this problem and want it fixed.