Skip to main content
Adobe Photoshop Family

29 Messages

 • 

536 Points

Sat, Jun 1, 2019 11:33 PM

Closed

Lightroom Classic: Apply During Import Section missing when I launch import about half the time on my PC

This conversation has been merged. Please refer the main conversation:

Lightroom Classic: Apply During Import missing from Import window

Responses

Champion

 • 

5.5K Messages

 • 

97.3K Points

2 years ago

To initiate the import, are you dragging photos to the LR icon, or clicking the Import button in LR?

29 Messages

 • 

536 Points

2 years ago

I click the import button within the library module

Champion

 • 

5.5K Messages

 • 

97.3K Points

2 years ago

That rules out one possibility. (There's a Mac bug with dragging to the LR icon causing Apply During Import to disappear.)

You could try resetting LR's preferences: https://www.lightroomqueen.com/articles-page/how-do-i-reset-lightrooms-preferences/. Sprinkling that magic fairy dust often fixes things when the user interface starts to go screwy. The article shows how to restore your previous preferences if resetting doesn't help.

29 Messages

 • 

536 Points

2 years ago

Thanks John, I will give it a try tomorrow and let you know, thank you!

Adobe Administrator

 • 

519 Messages

 • 

9.8K Points

2 years ago

Larry,
How do you launch the Import window? Do you insert a card into the computer and allow Lightroom Classic to launch the Import window automatically?

Thanks,
Sunil

29 Messages

 • 

536 Points

2 years ago

Yes sometimes, other times using the import button from the library module.

Adobe Administrator

 • 

9.1K Messages

 • 

127.3K Points

2 years ago

When you are in the state where the Apply During Import panel is missing, if you right-click on the panels and bring up the context menu, does it allow you to toggle it visible?
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

29 Messages

 • 

536 Points

2 years ago

No it's not there.

Adobe Administrator

 • 

9.1K Messages

 • 

127.3K Points

Can you get me a screenshot of what does show in the context menu?
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

2 Messages

 • 

76 Points

2 years ago

Mine was also missing. I hit cancel in the Import screen and returned to the Library Module. I hit the Import button and returned to the Import screen and the Apply Now option was there. Not an explanation, but I'm thinking it's nothing we are doing wrong.

29 Messages

 • 

536 Points

I think I finally figured out what triggers this.  It only happens when I insert a memory card and that initiates the import dialog based on "start import when a memory card is inserted" in the preferences is selected.  When I start an import manually from the Library module it never happens.

Adobe Administrator

 • 

9.1K Messages

 • 

127.3K Points

Larry, 

I cannot duplicate what you are seeing regardless of how the preference is set. 

You may want to reset your preference file and see if you can repeat the issue.

A Preference File will survive a Lightroom uninstall/reinstall. Sometimes weird behavior is corrected/cured by resetting the preferences. 

Reset Procedure:1. Close Lightroom.
2. Hold down [Alt/Opt]+[Shift] while restarting Lightroom. 
3. Overwrite the Preferences when prompted by the dialog.
4. Close Lightroom.
5. Restart Lightroom.Does the behavior continue after resetting the preferences?
Adobe Photography Products

Quality Engineering - Customer Advocacy

29 Messages

 • 

536 Points

a year ago

Thanks Rick, it doezn't happen when I launch import from the import button in the library module only when a memory card was inserted and that started the import. I unticked the import when a memory card is insert check box in the preferences and it doesn't happen any longer, tha ks for your help!

Champion

 • 

5.5K Messages

 • 

97.3K Points

Merging with similar topic.

Please reference the new conversation here: Lightroom Classic: Apply During Import Section missing when I launch import about...