Skip to main content
Adobe Photoshop Family

66 Messages

 • 

1.3K Points

Thu, Apr 5, 2018 7:01 PM

Solved

Lightroom Classic 7.3: Missing raw profiles

RAW Profiles are missing from the profile browser.

Responses

66 Messages

 • 

1.3K Points

3 years ago

From Julianne Kost's blog: 






These are not available in my LR Classic CC.

Adobe Administrator

 • 

998 Messages

 • 

17.1K Points

3 years ago

Hi Micah,

Double check that you don't have a jpeg image selected. 

1.9K Messages

 • 

22.8K Points

3 years ago

Right Rick. Or TIFF, PSD; anything that isn't a raw. Raws should show the profile for that camera model.

Author “Color Management for Photographers"

66 Messages

 • 

1.3K Points

3 years ago

Holy crud... I've been shooting jpgs since I got my camera back from Precision Camera Repair.

Adobe Administrator

 • 

998 Messages

 • 

17.1K Points

3 years ago

Yeah... It happens to the best of us! ;-)

38 Messages

 • 

482 Points

3 years ago

My custom made DCP profiles are missing.  I re added them to the folder, but LR 7.3 does not show them.  Did they change the format, so that my old profiles are not readable?

Adobe Administrator

 • 

998 Messages

 • 

17.1K Points

Hi David,

Is it possible they are in the wrong folder?

Check out this post: (lots of good stuff here)

https://www.lightroomqueen.com/lightroom-classic-file-locations/

scroll down near the bottom and look for "Your shared Camera Raw Settings are stored at..."

The location for Windows and Mac are there.

38 Messages

 • 

482 Points

Firstly, it stinks that they simply disappeared after this last update.  Many things have moved or are now gone.  I love how Adobe goes willy-nilly whenever they get bored.

I checked where the existing D750 DCP files were, and copied my two custom files there.  No luck.

The page you referred to lists "old" locations.

All of them are now here: c:\program files\adobe\adobe lightroom classic cc\resources\camera profiles\camera\Nikon D750

Adding my DCP files to this folder does nothing.

Any ideas?

34 Messages

 • 

698 Points

David did you check for the profiles in camera matching and legacy group in your profile browser ?

Champion

 • 

6.1K Messages

 • 

106.1K Points

> All of them are now here: c:\program files\adobe\adobe lightroom classic cc\resources\camera profiles\camera\Nikon D750

That's where Adobe puts the built in ones. It's not the right spot for custom profiles. The location in the link above is correct for custom profiles.

Victoria Bampton a.k.a. The Lightroom Queen

www.lightroomqueen.com

Author of Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ and Adobe Lightroom - Edit Like a Pro books.

38 Messages

 • 

482 Points

yep I did. I looked through each of the different profile categories. When I go to camera specific it has 11 profiles for the d750. So I found where that folder was on the hard drive, which I listed in the previous comment. dumped in my 2 custom profiles, rebooted restarted Lightroom, but it just ignores that they're in that folder

38 Messages

 • 

482 Points

if that link has the right location can you specifically reply to this comment and tell me exactly on Windows what that location would be for me because it seems to not be working or I'm reading the wrong part of that link. there is a bunch of information in that link and I must be doing something wrong. Thank you for your help.

Adobe Administrator

 • 

998 Messages

 • 

17.1K Points

Hi David,

Your custom profiles should go here:

C: \ Users \ [your username] \ AppData \ Roaming \ Adobe \ CameraRaw \ CameraProfiles

38 Messages

 • 

482 Points

Thanks Rick

38 Messages

 • 

482 Points

so I just got back to my workshop and checked I have those two files already in that folder from previously apparently. However they do not show up anywhere in Lightroom. Is there something that needs to be done or am I looking in the wrong place.

38 Messages

 • 

482 Points



anyone see my custom profiles here??? me either

Adobe Administrator

 • 

998 Messages

 • 

17.1K Points

Ok...

1. Have you restarted Lightroom?
2. Have you selected an image that is a D750 raw file?

If your profiles are in the correct folder your Profile Browser in Lightroom should look like this:

38 Messages

 • 

482 Points

I know you have to ask, but yes I've restarted Lightroom plenty of times. In fact I've had to a couple times because it crashed thanks for the update Adobe. also I only shoot raw and have for over 10 years, trust me the profile is simply not showing up. It's quite clear from my picture that Lightroom is simply not reading my two files. I have verified after multiple reboots that those files are in the folder as you listed. And like I said before they were already there. it's not that I had to put them in there. it's simply not reading them. I have even replaced them with other versions from my other backup computer and still nothing.

Adobe Administrator

 • 

998 Messages

 • 

17.1K Points

Hi again,

Yeah... sorry for being so simplistic but it helps to cover all the bases. 

To that end, would you mind trying to reset Lightroom preferences? Hold down Shift + Alt when starting Lightroom and you'll be asked if you want to reset the preferences.

Let me know if that helps.

Rick

38 Messages

 • 

482 Points

hey Rick when I do that what will it reset. I've been using Lightroom since version 1.0 and have the thing very customized to my liking I need to know if I need to write down settings before I do that

34 Messages

 • 

698 Points

Hey David , did you check Legacy and Camera Matching groups ? Does that also not contain you profile?
Can you share with us your profile and an image where that profile is applicable ?

38 Messages

 • 

482 Points

How do I share a file?  I do not see any link to add a file on this page.  I also no longer see some of my posts, especially the one with the image showing the profile not present.  Is some admin editing this thread?

38 Messages

 • 

482 Points

OK, some posts were hidden - dumb feature.  Still not sure how to share a file.

38 Messages

 • 

482 Points

OK, some posts were hidden - dumb feature.  Still not sure how to share a file.

38 Messages

 • 

482 Points

BTW.  This is NOT SOLVED.  Someone should remove that status.

38 Messages

 • 

482 Points

BTW.  This is NOT SOLVED.  Someone should remove that status.

38 Messages

 • 

482 Points

Also, still waiting for Rick (or someone) to comment on what gets reset when preferences are reset.  I do not want to have to "figure out" why my Lightroom is so squirrely after resetting preferences.   I have it VERY configured for my workflow.

38 Messages

 • 

482 Points

Some posts are still missing.  There was a post that specifically showed where the profiles go in Windows.  That post is gone.

38 Messages

 • 

482 Points

Some posts are still missing.  There was a post that specifically showed where the profiles go in Windows.  That post is gone.

38 Messages

 • 

482 Points

Here are the two profiles I use...

https://www.dpreview.com/forums/thread/4012529

Scroll down and try either D750 profile

38 Messages

 • 

482 Points

OK, found all the posts.  Literally had to click "View Previous" SEVEN times.  Who designed this website.  Geez, not so good.

38 Messages

 • 

482 Points

OK, found all the posts.  Literally had to click "View Previous" SEVEN times.  Who designed this website.  Geez, not so good.

38 Messages

 • 

482 Points

Does anyone else have any ideas. It looks like this thread has gone cold. I'm in the process of using an included profile and then a custom preset that gets me back close to where I was before. But I would like to use the profiles I have.

Any ideas would be appreciated. I cannot use a custom profile on either of my editing computers and at some point it might become a necessity. Plus I would like the correct functionality of the product I'm paying for.

38 Messages

 • 

482 Points

3 years ago

I tried with  the profiles directly in the CameraProfiles folder and creating a subfolder called Nikon D750 within the CameraProfiles folder.  Neither of these show up.

Champion

 • 

6.1K Messages

 • 

106.1K Points

3 years ago

This is a long shot, but you don't have "store presets with this catalog" enabled in Preferences > Presets, do you?

How were these profiles created?

Victoria Bampton a.k.a. The Lightroom Queen

www.lightroomqueen.com

Author of Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ and Adobe Lightroom - Edit Like a Pro books.

38 Messages

 • 

482 Points

3 years ago

Nope - just checked.  Also, I reset preferences by using the Alt+Shift as recommended by Rick.  I have not reset the preferences on my main editing station as I do not have the time to get everything how i like it again.  But I did the reset on my backup station.  This had no effect.

38 Messages

 • 

482 Points

3 years ago

This is happening on two different computers so everyone is aware.  Is it possible it does not 'like' the DCP files?  I have re downloaded them from the link mentioned above.  It had no effect.

Champion

 • 

2.3K Messages

 • 

37.9K Points

3 years ago

David in your screenshots it shows an import date for the selected NEF file of 7/14/2103. Camera Profiles are camera model specific and your 2nd screenshot shows Nikon D750 camera profiles. The Nikon D750 was. released until 09/12/2014 so it's not possible D750 NEFs were imported into LR on the date shown.

You most likely have an older Nikon camera model NEF file selected, which means the D750 camera profiles will not be visible.


5 Messages

 • 

102 Points

Yeah, blame the user. It’s November 15 2020 and this issue still exists and none if the “solutions “here have ever worked.

shame 

Champion

 • 

6.1K Messages

 • 

106.1K Points

@Ryokeken you've resurrected a thread that was solved 3 years ago, so perhaps you'd like to tell us what's up instead of posting grumpy responses to random people? 

Victoria Bampton a.k.a. The Lightroom Queen

www.lightroomqueen.com

Author of Adobe Lightroom Classic - The Missing FAQ and Adobe Lightroom - Edit Like a Pro books.

38 Messages

 • 

482 Points

3 years ago

yeah that was just a generic image I used. it doesn't matter what folder I'm in. That profile is missing trust me. I've been shooting with the d750 for a while I've got tons of those files it's not showing up. but good eye.

5 Messages

 • 

102 Points

blaming it on the user not software
 It’s November 15 2020 and they haven’t fixed this yet. Lightroom doesn’t recognize iPhone pro max

(edited)

Champion

 • 

2.3K Messages

 • 

37.9K Points

3 years ago

"I tried with  the profiles directly in the CameraProfiles folder and creating a subfolder called Nikon D750 within the CameraProfiles folder.  Neither of these show up."

You need to close and relaunch LR after installing the Nikon D750 profiles in the User folder so LR can load them.

38 Messages

 • 

482 Points

3 years ago

I'll try not to be snarky here... yes I know I need to restart Lightroom if any changes are made to settings etc.

5 Messages

 • 

102 Points

This guy is mot reading your messages

Champion

 • 

2.3K Messages

 • 

37.9K Points

3 years ago

Sorry, I should have read all of your previous replies. My custom camera profiles are a mess so I feel your pain.

I downloaded the two camera profiles from the links provided and they are NOT showing up on my system either. There's something about them that's not compatible with LR 7.3. I used the DNG Profile Editor (DPE) to create a new copy of each camera profile and they now appear inside LR and work fine. How many other profiles do you have that are affected and do you know how to use DPE?