stuart_allen_7195325's profile

22 Messages

 • 

280 Points

Fri, Apr 24, 2015 4:07 PM

Lightroom CC/6: Bug when using adjustment brush, mask overlay and a Wacom tablet

I have found a bug found in Lightroom 6. When I use the adjustment brush, I use the ‘show selected mask overlay’ feature but with Lightroom 6 it is hardly visible when you make an adjustment. Very very pale pink. With Lightroom 5 it was much more visible. If I go to adjust an existing photo I altered first in Lightoom 5 and open it in Lightroom 6 the mask overlay is much deeper pink but as soon as I brush on more adjustment, what ever I add shows as pale pink. The problem happens when I use a Wacom tablet or Wacom mouse. I have just had a chat to Victoria Bampton and she just reproduced the same problem with her Wacom tablet. With her Apple trackpad though it worked fine. I am using Yosemite 10.10.3.

Responses

Official Solution

Adobe Administrator

 • 

10.7K Messages

 • 

142.2K Points

6 y ago

This was fixed in the CC 2015.1 / 6.1 Update.

Champion

 • 

6.7K Messages

 • 

111.7K Points

6 y ago

As is typical, I can no longer reproduce the issue I was having the other day, but it seemed to be a lowered response to pen pressure.

22 Messages

 • 

280 Points

6 y ago

I wonder why I am getting it with the Wacom mouse as well. That just seems really strange.

22 Messages

 • 

280 Points

6 y ago

After more use with the brushes with a Wacom tablet the strength of the adjustments is also not correct no matter what you use, clarity, sharpness, exposure, temperature, tint etc etc. They all come out under strength.

11 Messages

 • 

192 Points

6 y ago

This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom CC/6 no pen pressure sensitivity with Wacom Tablet.

The adjustment brush in LR CC/6 ignores the pen pressure of my Wacom Bamboo Pen & Touch (model CTH-460). It works perfectly in LR 5.

Driver version is 5.3.0-3.

52 Messages

 • 

2.3K Points

6 y ago

I can confirm the lack of pressure sensitivity in Lr CC using Intuos 2 with drivers 6.2.0w5 (latest for this tablet) on Windows 7. Worked ok in 5.7.1.

12 Messages

 • 

190 Points

6 y ago

Hello here the same problem
OS: Windows 7 64-Bit
Wacom Intuos Pro S

The pen pressure works in 5.7.1, but in LR CC I have no pen pressure. Other Users have the same problem. In a german forum too. Onlin in LR CC/6.

16 Messages

 • 

224 Points

6 y ago

This also highly affects the useablity of the sliders in LR6. It is a pain in the a$$ to move sliders with a Wacom pen. Win 8.1 64bit here

12 Messages

 • 

190 Points

6 y ago

What's about fix from Adobe? In 5.7.1 pen pressure works. In CC not. That can only be a bug in LR CC!

A lot of windows users with a wacom tablet has the same problem.

2 Messages

 • 

70 Points

6 y ago

Hello, I am experiencing the same issue of a lack of sensitivity in Lightroom CC when using the adjustment brush. I am running Windows 7 with an Intuos Pro. In Lightroom 5.7 the pressure sensitivity works, in Lightroom CC it does not. I am running driver version 6.3.11-4. I thought I had disabled Windows Ink to try and avoid issues with the Spot Healing tool - however I note this was actually enabled. I have tried both unticking it and re-ticking it but it didn't make a difference.

13 Messages

 • 

312 Points

6 y ago

LR CC & Win 8.1 here. The pen pressure issue is major. Perfect in LR 5.7 which I've had to revert to if I want to get big projects quickly and smoothly processed.

Adobe, put this up near the top of your list of bug fixes in LR CC's first revision.

22 Messages

 • 

280 Points

6 y ago

Just realised that the brush adjustments work fine in Camera Raw 9.

16 Messages

 • 

224 Points

6 y ago

I made a brief video to demonstrate how this affects working with sliders

https://youtu.be/ae9YIc-uLUI

16 Messages

 • 

224 Points

6 y ago

...and still no fix. This is outrageous.

13 Messages

 • 

312 Points

6 y ago

You're not wrong, I check the Adobe updates most days and am constantly amazed not to see the much needed LR CC/6 fix.