Skip to main content
Adobe Photoshop Family

3 Messages

 • 

140 Points

Mon, Aug 10, 2015 9:28 PM

Solved

Lightroom CC: Constant develop crash on Windows 10

Hi, I have Adobe Lightroom CC and it is constantly crashing since i'm using windows 10, specially when I go to the develop module. It's the only software that this happen. Can you help? Thanks

Responses

Official Solution

Champion

 • 

2.6K Messages

 • 

33.7K Points

5 years ago

Switch to the Library module.

Go to LR / Edit / Prefs / Performance and UNCHECK the User Graphics Acceleration

If it crashes when you try to do that, then edit the LR prefs file manually, setting useAutoBahn=false from true.

See here: https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/...

1 Message

 • 

60 Points

Thank you!!!

1 Message

 • 

62 Points

I have a perpetual license with the same issue, and this solution fixed it there, as well.
Thank you!

3 Messages

 • 

140 Points

5 years ago

Thank you

12 Messages

 • 

224 Points

5 years ago

This seems to be a recent regression in Lightroom. I started getting these crashes now where it worked before, (still) running Windows 8.1 and the same graphics drivers that worked before.

Disabling GPU acceleration through the config file seems to "fix" it.

Champion

 • 

2.6K Messages

 • 

33.7K Points

LR 6.0 is the first to use the GPU. And each version they try to make it more compatible but perhaps that makes things not work in a few cases that did work, before. It's also possible that something else is interfering with the GPU when LR is trying to use it.

3 Messages

 • 

140 Points

5 years ago

Yes, it is fixed.

Thank you

1 Message

 • 

60 Points

5 years ago

I cannot even get it to let me un-check the box. I had to implement this fix before on Win7, and I unchecked the box, and all was well. Now, I go in to uncheck the box and as soon as I click the checkbox, Lightroom crashes just like it does in develop mode. Any suggestions are greatly appreciated!

12 Messages

 • 

224 Points

5 years ago

If you're using an AMD GPU, the 15.8 beta release notes mentioned a fix for this crash, so if you feel lucky you could try the current 15.9.1.

15.8: https://web.archive.org/web/201509050...

Current: http://support.amd.com/en-us/kb-artic...

15.1K Messages

 • 

195.8K Points

That driver fixes a hang/freeze issue, not a crash.

7 Messages

 • 

256 Points

Recently, after 2 years from your original post, I ́ve exchanged MSI nVidia GTX970  to Sapphire AMD RX580 LE. LR is constantly crashing, mostly when changing Library mode to Develop mode, but often alsa when using some filter for showing the pitures.
Disabling GPU helped, but  I ́m not happy about this "solution" :(

Adobe Administrator

 • 

14.8K Messages

 • 

285K Points

Did you try rolling back the driver version? https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/rollback-driver-amd-issue.html

Sr. Product Manager, Adobe Digital Imaging

12 Messages

 • 

224 Points

The recent update notes for LR state that there's an issue with "only" AMD driver version 17.4.4, so you could try your luck on either side of that version (current is 17.5.2, and I've had good success with the March versions 17.3.1 and 17.3.3).

7 Messages

 • 

256 Points

Thanks guys, 17.3.3 seems to work OK