robert_somrak's profile
Champion

Champion

 • 

1K Messages

 • 

15.8K Points

Tue, Sep 20, 2016 10:39 PM

Lightroom 6.7: Opening photos in Photoshop from Lightroom using Edit In does not work correctly for some operations

Using Lightroom CC2015.7 and Photoshop CC2015.5.1

1 )If Photoshop is CLOSED and then I "Open as Layers ....." the computer will just sit there doing nothing.  If I click Photoshop to open it then the operation will complete and the photos will be layered.  I THINK THIS IS BUGGY BEHAVIOR

 As a side note, this BUG affects the Panorama and HDR the same way.   Photoshop has to be opened manually.  The "Open as Smart Object works correctly.

 2) If Photoshop is OPEN and then I "Open as Layers ...." the photos will open as layers in Photoshop

 3 )If Photoshop is CLOSED and I  "Edit in Adobe Photoshop ..." Photoshop will open and the two photos are loaded as separate objects.  This is the expected behavior.

I think this is a change in behavior in Lightroom CC2015.7

Responses

643 Messages

 • 

9.7K Points

5 y ago

Seeing the same behavior. Needs to be fixed.

Employee

 • 

1.7K Messages

 • 

32.4K Points

5 y ago

What happens if you uninstall and reinstall Photoshop?

Champion

 • 

1K Messages

 • 

15.8K Points

Simon,

Thanks for the reply.  Have you tried to recreate the problem at Adobe?  If you have tried and can not recreate the problem I will try the reinstall.  Reinstalls rarely fix things.   I use a Mac and Just Shoot Me uses Windows so it should be easy to recreate.  Open as Layers, Pano and HDR doesn't open Photoshop if it is closed but Edit in Photoshop and Open as a Smart Object does open Photoshop if it is closed.  The strange thing is the operation is pending because if you manually open Photoshop the pre-existing command completes for the three that don't work.

10 Messages

 • 

352 Points

I also uninstalled and reinstalled PS and no change.  LR Edit in... Open in PS in layers works if PS already open, otherwise does nothing until you open PS some other way. 

Adobe Administrator

 • 

10.7K Messages

 • 

141.9K Points

5 y ago

I am able to recreate this behavior. A bug is logged. 

Champion

 • 

1K Messages

 • 

15.8K Points

Thanks for checking this Rikk and confirming. It's a bug with an easy workaround if you know about it.

13 Messages

 • 

312 Points

Hi Rikk, it appears the bug has not been fixed. It's been two months since you posted your official response.

Adobe Administrator

 • 

10.7K Messages

 • 

141.9K Points

Lightroom has not released an update since this thread has started. It should be fixed when the next update is released. 

13 Messages

 • 

312 Points

Odd ... Rikk, this Adobe Support person seemed to think it was a new problem.

https://forums.adobe.com/thread/2235759
Assuming I use the work around -- launching both apps whenever I think I might need to -- how will we know when the update has fixed the issue?

Will we all personally receive a note that the issue has been resolved?

Adobe Administrator

 • 

10.7K Messages

 • 

141.9K Points

If you subscribe to this thread, you will receive an email notification when the fix is released. 

163 Messages

 • 

3.2K Points

And when might that be? Two months is an awfully long time to reinstate a previously working feature.

Adobe Administrator

 • 

10.7K Messages

 • 

141.9K Points

There is no ETA at this time. 

9 Messages

 • 

124 Points

We know there is a problem. We know there is a work around ! Just make it easy on yourself and use the work around.  The one day the Adobe magic will make everything good again. 

9 Messages

 • 

124 Points

Just open photoshop first till it is fixed. EASY workaround.

13 Messages

 • 

312 Points

Jeff your response amounts to "STFU, quit complainging.". Ok. A workaround is NOT a soluton.

2 Messages

 • 

90 Points

5 y ago

An Adobe tech spent time with me this morning and tried the following on Win 10 64b PC with no avail;

Killed LR prefs
Killed PS prefs
Uninstalled LR and PS and reinstalled
Uninstalled ALL Adobe software and reinstalled
Tried Safe mode
Created a new user account
Switched to open LR and PS as Admin

Also did update on a separate PC with LR only update (ie not PS/ACR or BRidge) and got the same issue after the LR update

13 Messages

 • 

312 Points

How do you get an Adobe tech support person to help you?

Champion

 • 

1K Messages

 • 

15.8K Points

5 y ago

Rikk Flohr from Adobe has filed a bug report so just open photoshop first till it is fixed. EASY workaround.

16 Messages

 • 

402 Points

5 y ago

This reply was created from a merged topic originally titled Strange bug after upgrading to Sierra. Unable to load several images as layers fr....

A strange bug after upgrading to MacOS Sierra. When I want to open several tiff images  (that are already in the lightroom library) as layers in photoshop from lightroom i am unable to do so, nothing happens. 

But when i select a single tiff image, the popup window comes up to ask me if i want to edit the original photo or the copy with lightroom adjustments.

Then photoshop is loading the single image, as well as the other images as layers, which I wanted to open as layers in the first place.

So when I select multiple images, the popup window doesn't come up and nothing happens. 

Any solutions to this issue?
Thanks in advance! 

643 Messages

 • 

9.7K Points

Yes as stated in this thread. Photoshop has to be open already to have images load as Layers.

6 Messages

 • 

152 Points

5 y ago

I have windows 10, have uninstalled and installed both LR 2015  and PS CC 2015.5, In lightroom EDIT IN and then open as smart objects...PS opens but nothing happens and then I get the same Message in Lightroom,, even though PS has opened.  Have also tried it with PS open, same thing

20 Messages

 • 

408 Points

5 y ago

This reply was created from a merged topic originally titled Lightroom to Photoshop "Edit In" Does Not Work.

This is kind of a complicated issue because it seems that there are many
possible outcomes depending on the order of tasks and backup drive
configuration.

The fact is that I cannot accomplish a normal "Edit In" to get an image
from Lightroom to Photoshop. Attempts to do this result in opening a
version of Photoshop on a backup drive (if it's connected) or
mysteriously failing to open the image file in Photoshop while creating
(importing?) a new tiff in the Lightroom library of the image I was
attempting to edit in Photoshop.

The only way I can get an image from Lightroom to Photoshop is to drag
the image thumbnail from the Library Module Grid View to the Photoshop
icon in the Dock. Photoshop will then open and the image file opens in
Adobe Camera Raw. I then have to click on the "Open Image" button to
open the image file in Photoshop.

Once I complete editing and saving the image in Photoshop I have to then manually re-import it to Lightroom.

This weird process is happening on both my MacBook Pro laptop and Mac Pro desktop. I'm still running El Capitan (OS X 10.11.6).

Is there a bug in Lightroom that Adobe is working on? Or am I stuck with
this crazy process to complete the round trip from Lightroom to
Photoshop and back?

6 Messages

 • 

152 Points

5 y ago

I am running on Windows 10 so maybe it is not the operating system.  However, it does work on my desktop also running Windows 10 (latest).  I can EDIT IN, open as smart object in PS CC2015 and it opens up as a linked object, so any Raw Changes I do in PS show up in LR and vice Versa... Any changes I do with layers of course need to be saved and saved back into LR.   there is a way to backward link a photo, but I have not tried that yet...Now I just have to find out what is different between the laptop and desktop as all the software is the latest on both.  On the Laptop, it spins for a while and then says :"photoshop cannot be launched..."  even if I have PS 2015 already opened or not.

Employee

 • 

1.7K Messages

 • 

32.4K Points

5 y ago

Try the following workaround to see if it helps,

1. Open Lightroom.
2. Invoke Lightroom > Preferences... menu command
3. When the Preferences dialog appears, select the Presets tab.
4. Click on the button labeled “Show Lightroom Presets Folder...”
5. Lightroom will reveal the root preset folder in the Finder/Explorer.
6. Now goto http://adobe.ly/2dYIP1b and download the config.lua file and copy it into the root preset folder at step 5.
The config.lua file has an entry like the following that tells Lightroom where to look for Photoshop.

EditExternally.OverridePhotoshopPath = "/Applications/Adobe Photoshop CC 2015/Adobe Photoshop CC 2015.app"
If your version of Photoshop is installed at a different location, you can change the entry to the actual full path to Photoshop. Save your changes and relaunch Lr.

If you no longer need the override, just delete or rename the config.lua file.

20 Messages

 • 

408 Points

Thanks for your reply Simon. I get all the steps except No 5. Exactly which folder is the "root preset folder?" I'm including a screenshot of the Finder after I click on "Show Lightroom Presets Folder..." called out in Step 4.

Employee

 • 

1.7K Messages

 • 

32.4K Points

Yes, copy it into the "Lightroom" that is currently selected in your screenshot. That is the root of all Lightroom preset folders.

20 Messages

 • 

408 Points

Hello Simon. I moved the config.lua to the Lightroom root preset folder as requested. I closed and restarted Lightroom.

In the Develop Module I selected a photo and tried to open that image in Photoshop. It was obvious from the Dock and from the activity light on my external hard drive that the copy of Photoshop on my bootable SuperDuper external backup drive was the copy that had opened. So I closed the copy of Photoshop that was running and ejected and turned off the external backup drive. I closed and restarted Lightroom. This time the image was opened from Lightroom in the normal copy of Photoshop and reimported correctly to Lightroom when I closed and saved it.

As a matter of curiosity I repeated the process with the normal copy of Photoshop already running. (The external SuperDuper backup drive was restarted and mounted). Again I opened Lightroom and from the Develop Module and selected an image to edit. The image opened fine in Photoshop and reimported to Lightroom correctly when I closed and saved it.

So apparently with the override file in place the incorrect copy of Photoshop is still opening when I try a Photo>Edit In from Lightroom with my external backup drive running.

Would the override command need to be worded differently if the file path to the correct Photoshop application is "Applications/Adobe Photoshop CC 2015.5/Adobe Photoshop CC 2015.5.app" reflecting the most recent version of Photoshop that I do have installed?

Employee

 • 

1.7K Messages

 • 

32.4K Points

>Would the override command need to be worded differently if the file path to the correct Photoshop application is "Applications/Adobe Photoshop CC 2015.5/Adobe Photoshop CC 2015.5.app" reflecting the most recent version of Photoshop that I do have installed?

Yes. It needs the absolute path. In your case, it needs to be "/Applications/Adobe Photoshop CC 2015.5/Adobe Photoshop CC 2015.5.app". Notice the "/" at the beginning.

If the override path points to a location that does not exists (like you dismounted the external drive/volume), then Lightroom would ask the operating system for the fallback (the normal case). In the normal case, you can make sure the intended version of Photoshop is launched by defining the default "Open With..." application (ie. Photoshop) associated with the *.psd file format.

On Mac, you can select a PSD file in the Finder and then follow http://www.imore.com/how-change-default-apps-os-x to setup the default application to open the psd file. On Windows, the similar technique should work, see https://support.microsoft.com/en-us/help/18539/windows-7-change-default-programs.

20 Messages

 • 

408 Points

Hello Simon,

I used the TextEdit application to edit the config.lua file to read as follows:

EditExternally.OverridePhotoshopPath = "/Applications/Adobe Photoshop CC 2015.5/Adobe Photoshop CC 2015.5.app"

This time Lightroom opened the image file from the correct copy of Photoshop when I invoked Photo>Edit In> Adobe Photoshop CC 2015.5. The backup external hard drive was powered up and mounted.

Am I correct that a future update to Lightroom will resolve this issue and that I'll be able to delete the override file?

Thanks very much for your assistance.

Stan

Employee

 • 

1.7K Messages

 • 

32.4K Points

We'll discuss this internally on the best way forward. As I stated, in the normal case, Lightroom asks the operating system this question: "What are the list of photo editors that are associated with the *.psd file format?". The operating system might return one, or many. In the case of many, Lightroom uses some heuristics to choose the best one. It might wind up picking the wrong one. You could follow the tip above to each the OS how to "Open With..." for a PSD. I don't know at what point OS might change its mind after some operation. The EditExternally.OverridePhotoshopPath override is a sure way to tell Lightroom what you want. I am thinking the Lightroom External Editing user preference UI should allow one to choose the Photoshop path, just like how you can choose the application path for the secondary editor.

91 Messages

 • 

1.3K Points

I've had this problem for some time and just found this thread. I'm under Windows 10, and trying to open a stack of layers in Photoshop from Lightroom, but my files are nefs. They open just fine when there's only a single file, and they open just fine in layers when Photoshop is already open.
As a programmer, I don't understand why Lightroom apparently uses a different procedure for deciding what to open when more than one image is selected. That seems to be the basic underlying problem. I don't see why you need a big internal discussion - just copy the file opening code that's used when there's only one image selected into the code(s) for the cases where multiple files happen to be selected.

Champion

 • 

1K Messages

 • 

15.8K Points

I think there are TWO different problems being discussed on  this thread which should be split into two different threads.  One is Photoshop not opening up ever and the other is your problem and the original topic of the thread.  The original topic, the opening of layers worked previous to 6.7 so it is just a new bug as acknowledged.  The other problem of Photoshop not ever opening is a longer standing problem for some people and is apparently what Simon is referring to above.  Hopefully Simon is working on the original problem also.  

3 Messages

 • 

80 Points

With 10.11.6 I've tried editing the config.lua file, making PS the default editor for psd  files in the OS and have also specified the direct path to PS for the additional editor in LR preferences. When I try to "edit in" I get photoshop as both options, but everything is still greyed out.  Opening PS first and then opening LR does not seem to work for me either. I've also tried killing the com.adobe.Photoshop.plist file and uninstalling and reinstalling PS.  Nothing seems to work. 

Employee

 • 

1.7K Messages

 • 

32.4K Points

@Tim When the menu items are greyed out, that means Lightroom could not locate Photoshop. If you setup the config.lua file correctly, Lightroom's system info should show an entry like the following

Config.lua flags: 
EditExternally.OverridePhotoshopPath = /Applications/Adobe Photoshop CC 2015/Adobe Photoshop CC 2015.app

where on your system, EditExternally.OverridePhotoshopPath should point to the actual installed path for your copy of Photoshop. What does your Lightroom system info say?

Employee

 • 

1.7K Messages

 • 

32.4K Points

@Robert Thanks for the clarification. Rikk has logged a bug on the original "Open as Layers ...." issue, which is under investigation.

Champion

 • 

1K Messages

 • 

15.8K Points

Thanks Simon for the update on these problems. It is very much appreciated.

3 Messages

 • 

80 Points

My Lightroom system info says

Config.lua flags:
EditExternally.OverridePhotoshopPath = /Applications/Adobe Photoshop CC 2015.5/Adobe Photoshop CC 2015.app


My Photoshop system info says
Application folder: /Applications/Adobe Photoshop CC 2015.5/

Champion

 • 

569 Messages

 • 

9.7K Points

Could you check again? What is the name of your Photoshop app? On my system it is Adobe Photoshop CC 2015.5.app (note the .5 after 2015), I suspect yours will be the same. In which case you need to correct the config.lua entry to add that .5 to the app name.

3 Messages

 • 

80 Points

You were right. Thanks for catching that. The thing is I've made the correction and still have the problem. LR System Info now reads,

Config.lua flags:
EditExternally.OverridePhotoshopPath = /Applications/Adobe Photoshop CC 2015.5/Adobe Photoshop CC 2015.5.app

...which is the same as the contents of my Config.lua file

Here is the OS system info about the PS app. As far as I can see, the path I've specified above should be correct, right?
 

Something strange just happened. I restarted LR (PS was already open), immediately selected one picture and had "Edit in" appear functional. I then selected several items and tried "Edit in" and it was non functional. I then restarted LR, choose one item, "Edit in" appeared functional so I choose it... but nothing happened. PS is running, but the item did not open in it. Going back to LR, "Edit in" is now greyed out!

After some experiments, it seems "Edit in" mostly appears (although it still does not work) with the image that is preselected when LR first opens. After selecting an image "Edit in" goes grey.

4 Messages

 • 

140 Points

I tried configuring the config.lua file for Photoshop CC 2017 and it did not solve the problem of trying to send multiple images as layers to Photoshop from Lightroom 2015.7.

Anxiously awaiting bug fixes in Lightroom 2016 ... should it be called Lightroom 2017?  ;-)

Adobe Administrator

 • 

10.7K Messages

 • 

141.9K Points

A fix for this is in the works and should be out shortly. 

13 Messages

 • 

312 Points

Rikk, define shortly? It's been two months and the work around has started to become "normal" procedure.

Champion

 • 

1K Messages

 • 

15.8K Points

Adobe is NOT going to give you a date.  It will be out when its released.  Besides that, the work around is VERY SIMPLE,

16 Messages

 • 

332 Points

Since PS got updated to version CC 2017, the workaround doesn't work anymore for me. Opening images from LR does work if PS is open, but the result is not being transferred back. I need to manually to this in LR which is tedious and annoying.

No one else have this problem (and maybe another workaround) ?

10 Messages

 • 

136 Points

5 y ago

I have this same issue. Here is some regarding my experience with the problem.

I have 2 computers, one is a Mac (10.12) and the other is a PC (Windows 7 Ultimate)


The issue is exactly the same on both computers.
It is impossible to use any of the Photoshop launch tools that open more than one file from Lightroom and merge it into a single file in Photoshop. CC 2015. Stacking, merge, layers... all fail with the following message:

The files could not be edited because Adobe Photoshop CC 2015.5 could not be launched.

That said, if I open PS first, then it works fine.

 

If I am working a single file, LR will launch PS just fine; Edit in Photoshop CC 2015.

 

Tom

12 Messages

 • 

276 Points

5 y ago

Hello,

can anyone please be so kind and give me an example how the config.lua looks like for windows PCs.

Many thanks in advance !

Robert

20 Messages

 • 

408 Points

5 y ago

Question for Simon Chen...Simon can we just edit the config.lua file for Adobe Photoshop CC 2017 now that it has been released, downloaded, and installed?

Champion

 • 

6.7K Messages

 • 

111.7K Points

I'm not Simon, but yes, it should work fine. That config.lua file has worked for many years, so it's unlikely to stop now.

20 Messages

 • 

408 Points

Thanks Victoria!

Employee

 • 

1.7K Messages

 • 

32.4K Points

Victoria is correct. The config file does not care which version of Photoshop that the path points to.

20 Messages

 • 

408 Points

Thank you Simon!

174 Messages

 • 

4.4K Points

5 y ago

Just tried the config LUA file on Windows 10 and can't get it to work. I have tried :

EditExternally.OverridePhotoshopPath = "C:/Program Files/Adobe/Adobe Photoshop CC 2017/Photoshop.exe"


and


EditExternally.OverridePhotoshopPath = "/Program Files/Adobe/Adobe Photoshop CC 2017/Photoshop.exe"


Neither worked. Does it work on Windows?


Dave

Champion

 • 

6.7K Messages

 • 

111.7K Points

In my records for Windows, I have: 

EditExternally.OverridePhotoshopPath = "C:\\Program Files\\Adobe\\Adobe Photoshop CS3\\Photoshop.exe"

Note the double slashes in the opposite direction. I haven't got a Windows box loaded at the moment to check, but give the same idea a try with the latest version.

174 Messages

 • 

4.4K Points

Hi Victoria - thanks for trying. Unfortunately it still would not work in CC2017 with Windows 10.
Dave

Employee

 • 

1.7K Messages

 • 

32.4K Points

The entry should look something like

EditExternally.OverridePhotoshopPath = "C:\\Program Files\\Adobe\\Adobe Photoshop CC 2017\\Photoshop.exe"

To make sure that Lightroom sees your config.lua update, go to Lightroom>Help>System Info... to bring up the system info dialog.

It should show an entry like the following in the dialog

Config.lua flags: 
EditExternally.OverridePhotoshopPath = C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CC 2017\Photoshop.exe

If you are not seeing it, then you need to follow the instruction exactly. Make sure your local file is named config.lua exactly. 

174 Messages

 • 

4.4K Points

Hi Simon thanks for your reply.
The config.lua file is set up exactly as you describe.

The Lightroom system info does show the line :
Config.lua flags:
EditExternally.OverridePhotoshopPath = C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CC 2017\Photoshop.exe

That is the correct path to Photoshop on my PC.

Edit in Photoshop works correctly  but Open as Layers in Photoshop gives no response initially them after a timeout the following message appears : "The files could not be edited because Adobe Photoshop CC 2017 could not be launched"


Dave

2 Messages

 • 

72 Points

5 y ago

I tried same path as David wrote, doesn ́t work it... win 10 64bit, PS CC.2017, LR CC.